Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obtičala sta v ledeni pasti pod Slemenom

Delo: Planinca sta se v letni športni obutvi, brez derez in cepina, odpravila z Rudnega polja proti planini Konjščica - Opozorila reševalcev

RUDNO POLJE, 24. januarja — Petnajst gorskih reševalcev postaje GRS Radovljica je ponoči pomagalo v dolino 24-letni Karmen Špilek iz Ljubljane in njenemu tri leta starejšemu prijatelju Božidarju Urhu iz Kranja.

V soboto dopoldne sta odšla, obuta le v visoke športne letne čevlje, iz Rudnega polja proti planini Konjščica. Od tam pa po jugozahodnem grebenu na vrh razglednega Slemena (2004 m). Že med potjo sta začela dojemati, da z vsakim korakom stopata v brezpotje, ki je bilo vse bolj obdano z ledom. Nihče od njiju pa ni imel pri sebi cepina, kaj šele derez, s katerimi bi bil vzpon in sestop edino mogoč. Pozno popoldne, ko sta hotela s Slemena proti Studorskemu prevalu in nato do izhodišča, sta se ujela v ledeno past v strmem pobočju. Podplat športnega obuvala ni prijemal na ledu. Tesnoba se je zavlekla v oba. Vendar sta v nemogoči situaciji vseeno dobro reagirala.
Njune klice na pomoč sta okrog 18. ure slišala planinca, ki sta se blizu te grape vračala proti Rudnemu polju. Zvečer so bili o tem obveščeni gorski reševalci postaje GRS Radovljica. Tamkajšnji policisti so jih odpeljali do planine Konjščica. Uro po polnoči so bili prvi že pri Karmen in pri Božidarju.
»Napeli smo 200 metrov alpinističnih vrvi. S cepini smo izdolbli v led stopinje, po katerih smo nato obema navezanima planincema pomagali, da sta počasi sestopila. Ne upam si pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo, če bi sama poskušala priti v dolino,« pripoveduje načelnik postaje GRS Radovljica Toni Smolej. Celotno reševanje obeh mladih, ki sta precenila zimski vzpon na Sleme in sestop, je trajalo vso noč, do nedeljskega jutra.
Zelene zime so očitno velika vaba za mnoge, ki slabo opremljeni odhajajo v gore. Sreča spremlja večino. Vedno pridejo tja tudi gorski reševalci, ki avanturistom pomagajo na varno. Reševalci se vzdržijo komentarjev, pa tudi kasneje molčijo. Toda mnogi se komaj zadržujejo, da jim ne povedo nekaj opozoril.
Naj tvegajo, toda s primerno opremo in predvsem pripravljeni. Opozoril pred takimi zimskimi pohodi, kakršnega sta si privoščila Kranjčan in Ljubljančanka, je namreč več kot dovolj. Toda očitno jih je le malo, ki jim tudi verjamejo.
Zdrs uvrščajo gorski reševalci med najpogostejše vzroke za nesreče. Teh pa je letos že preveč.

MIRKO KUNŠIČ
 

25.01.1993

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti