Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po strmini drsel 160 metrov

Delo: Zdrs med sestopom z Razorja usoden za 38-letnega Ivana Bratuža, Roberto Cotič in Miro Koren pa sta imela pri Doliču oziroma na Krnu več sreče

BOVEC, 8. februarja — Lepo vreme je zvabilo v gore tudi mnoge ljubitelje planin, vendar nekateri očitno pri tem pozabljajo na previdnost. In tako so bovški gorski reševalci včeraj kar trikrat odhiteli na pomoč, v vseh treh reševalnih akcijah pa sta morala sodelovati tudi pilota policijskega helikopterja.

Devet gorskih reševalcev postaje GRS Bovec je v nedeljo že pred svitom odšlo iz Zadnjice proti Tržaški koči na Doliču (2152 m). Tam je v soboto okrog 22. ure zdrsnil 28-letni Roberto Cotič iz italijanske Gorice. S prijatelji se je, dobro opremljen, z derezami vzpenjal proti koči. Odlomil se mu je kos ledu in po 50 metrih drsenja je ranjen obležal na strmini. Takoj so mu nudili prvo pomoč, eden od skupine pa je odšel v dolino in o nesreči obvestil policiste.
Načelnik postaje GRS Bovec Iztok Mlekuž je za nesrečo izvedel dobro uro po polnoči in kmalu odšel z reševalci pomagat Goricami. Tega so namestili v nosila in pripravili za helikopterski prevoz. Pilota Jože Brodar in Rajko Zupanič sta na kraj nesreče pripeljala zdravnika dr. Igorja Tekavčiča in nato so s helikopterjem AB 212 odpeljali ponesrečenca in reševalce v Trento.

Pri sestopu z Razorja je včeraj dopoldne okrog 11. ure zdrsnil s poti 38-letni Ivan Bratuž iz Jeličnega vrha pri Idriji. Daleč za njim je sestopal še njegov prijatelj Bojan Mohorič, ki ni videl zakaj je izgubil ravnotežje in omahnil po strmini 160 metrov. Ko je prišel do njega, ga je pokril z oblačili in odhitel v dolino po pomoč. Zdravnik dr. Janko Kokalj, ki sta ga, skupaj z bovškimi reševalci, pripeljala pilota s helikopterjem, Bratužu ni mogel več pomagati. Popoldne so ga odpeljali v dolino.

Popoldne pa so bovški reševalci včeraj posredovali še tretjič, spet ob pomoči iste posadke helikopterja letalske policijske enote z Brnika.
Gorski reševalci postaje GRS Tolmin so prosili pilota, da jim pomagata najti mesto, od koder so v dolini prestregli klice na pomoč. V zahodni steni Krna se je namreč »ujel« 38-letni Miro Koren iz Magozda pri Drežnici.
Brez derez in cepina je odšel po poti Silva Korena proti vrhu Krna. Na poledenelih ploščah je zdrsnil, a se je ujel in le s klicanjem na pomoč si je lahko pomagal. Pilota sta neodgovornega planinca našla, bovški reševalci pa so ga navezali in skupaj so se vzpeli do grebena. Pilota pa sta, ko sta se vrnila s polnim rezervoarjem, vso druščino odpeljala v dolino.
Že v trdi temi so nekaj po 17. uri pristali na letališču Brnik. Mehanik, ki je ves dan spremljal pilota, je v knjigo letov vpisal novih 6 ur in pet minut leta za potrebe GRS.

Načelnik bovških gorskih reševalcev Iztok Mekuž pravi, da noče delati nobene panike, a da neugodne razmere v gorah, ki so odete v led, terjajo veliko previdnost vseh, ki v vse večjem številu tudi pozimi hodijo po gorah. Žal pa je med njimi še vedno nekaj takih, ki niso vešči hoje z derezami in cepinom. Tudi zato prihaja do številnih zdrsov. Večina se jih sicer konča le z buškami, žal pa so gorski reševalci vse pogosteje pri takih, ki nimajo te sreče.

MIRKO KUNŠIČ (TO 9/2-93)
 

09.02.1993

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti