Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča na zimovanju tabornikov

Delo: TRŽIČ, 28. decembra - V Kliničnem centru zdravijo 14-letno Julijo P. iz Ljubljane.

Včeraj okrog 15. ure jo je v prostorih nekdanje stražnice na Šiji (1500 m) pod Košuto, opekel plamen. Z opeklinami prve in druge stopnje so jo danes dopoldne s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali do jeseniške bolnišnice, ker pri Kliničnem centru pilota zaradi megle nista mogla pristati.
Po do zdaj znanih informacijah naj bi nekdo iz skupine 32 tabornikov iz Ljubljane z nafto izsilil močnejše gorenje v štedilniku. Prepih v prostoru je del plamena odnesel nekaj metrov proč, skozi zidno odprtino za deljenje hrane k mizi, kjer je sedela takrat Julija. Dobila je opekline po rokah in obrazu. Prvo pomoč ji je takoj nudila zdravnica dr. Kopriva, ki je s taborniki na Šiji. Ker pa ni imela za tak primer potrebnih zdravil, se je vodstvo zimovanja šele zvečer odločilo, da vdre v sosednjo stavbo, ki jo uporabljajo tržiški gorski reševalci. Tam so dobili radijsko postajo in nekaj po 21. uri poklicali načelnika postaje GRS Tržič Antona Kralja. Ta je takoj začel z obveščanjem reševalcev in je tudi vodil reševalno akcijo.
Dežurni v 3 PŠTO za Gorenjsko so zvečer posodili terensko vozilo Puch, voznik pa je odpeljal osem tržiških gorskih reševalcev z zdravnikom dr. Iztokom Tomazinom le do Jelendola. Visok sneg in zameti so namreč onemogočili nadaljnjo vožnjo. Večina reševalcev je s turnimi smučmi že malo po polnoči prišla do koče. Tam je dr. Iztok Tomazin ponovno oskrbel ranjenko in jo pripravil za helikopterski prevoz. Ker megla v kotlini ni dovoljevala že odobrenega poleta helikopterja letalske enote policije in ker je bila deklica nujno potrebovala bolnišnično oskrbo, so poklicali posadko vojaškega helikopterja, ki ima napravo za instrumentalno letenje. Pilota, major Jože Kalan in stotnik Igor Zalokar, sta v megli poletela z Brnika in v jasnem dopoldnevu pristala pri koči pod Košuto ter takoj nadaljevala polet do Jesenic.
Jutri se taborniki vračajo v dolino. Tam bodo tržiški policisti vodstvu zimovanja zastavili nekaj vprašanj, ki terjajo odgovore. Da ne bi še kje prišlo do podobnih nesreč.

MIRKO KUNŠIČ
 

29.12.1993

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti