Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.09.1990

Delo, Šport: ... J. B. Tribout in C. Labrune v slovenskih plezališčih

V Bohinjski Beli, Dolžanovi soteski in Ospu sta opravila številne vzpone na pogled — Klemenčičeva in Oblakova splezali težave IX
KRANJ - Oba francoska plezalca sta prišla v Slovenijo takoj po tekmi v italijanskem Aren in sta teden dni časa pred tekmo v Kranju seveda izkoristila za obisk in plezanje v nekaterih naših plezališčih. Bila sta v Bohinjski Beli, Dolžanovi soteski in Ospu in bila povsod zelo zadovoljna.
V Bohinjski Beli je Tribout na pogled splezal Maškerado, Ples v maskah in Zdravljico (vse imajo oceno 7b). Tudi po njegovem mnenju sta slednji dve težji kot to kaže sama ocena. Na pogled pa je splezal tudi Adrio (7c+). Corine Labrune je po ogrevanju v Belanski (VII+, na pogled) plezala le z varovanjem od zgoraj. Z enim padcem je na takšen način splezala Maškerado in Ples v maskah.
Dolžanova soteska oziroma težje smeri v strmih ploščah so jima bile zelo všeč. Corine je na pogled splezala Krokarje (VII), Jean Baptiste pa na pogled Tri srca (VIII + ), Disco (IX-), Bogove (IX-), Hofmana (IX/IX+) in Soleo (VIII+/X-). Ocene v oklepajih so tiste, ki splošno veljajo. Tribout je menil, kot je to rekel na splošno o naših ocenah, da so skoraj vse ocene za kakšen plus prenizke. Za Bogove misli, da si zaslužijo IX, za Hofmana je dejal, da je gotovo IX-, tudi za Soleo, da je primerneje IX-.
Osp jima je bil še posebno všeč, zlasti Mišja peč. O tej steni je Tribout dejal, da se lahko primerja z vsakim centrom v Franciji, oziroma, da je celo pri njih malo tako visokih, previsnih in z možnostjo tolikega števila zares težkih smeri. V Ospu sta oba (bolj za ogrevanje) na pogled ponovila Jonatana, Tribout pa poleg tega tudi še Miklavža in še Paris-Dakar (IX-). Za slednjo je rekel, da bi bila v Franciji ocena IX.
V Mišji peči sta oba najprej na pogled splezala smer Runo v desnem delu stene. Tribout je rekel, da si smer zasluži najmanj oceno 7b. Potem je Tribout poskušal v smeri Strta srca (8a+oz.X-). Ni mu uspelo na pogled, vendar jo je splezal potem v drugem poskusu. Potem je na pogled splezal še Preobrazbo (IX/IX + ) in Mozaik (IX-/IX), Corine pa na enak način Rodeo. In v ponedeljek, ko sta odhajala, sta se še enkrat ustavila v Mišji peči. Corine je splezala Preobrazbo (skupno v četrtem poskusu od spodaj), Jean Baptiste pa je poskusil na pogled ponoviti Ptičjo perspektivo (8a). Potem ko je praktično splezal vse najtežje, je padel 2 metra pred koncem, ker ni videl pravega oprimka.
Poleg uspešnega obiska francoskih plezalcev pa so tudi naši opravili nekaj dobrih vzponov. Predvsem tu mislim na naše plezalke. Damjana Klemenčič (PK Škofja Loka) je 9. t. m. v plezališču pri Železnikih uspešno splezala smer Brezmadežna, ki ima oceno 7c oziroma IX. Le pet dni kasneje pa je Mojca Oblak (AO Vrhnika) v Vipavski Beli splezala smer Črne čipke, ki ima prav tako oceno IX. To sta prva ženska vzpona čiste devetke pri nas, če seveda ne upoštevamo mnenja Tribouja, da si smer Paris-Dakar v Ospu zasluži oceno IX. V tem primeru pa je 20. maj 1989 datum, ko so ženske pri nas prvič splezale IX. Paris-Dakar, je takrat (in potem za njo še tri plezalke) splezala Jelka Tajnik.
Poleg teh dveh devetk Klemenčičeve in Oblakove je treba omeniti še vzpon Mirande Ortar (Soški AO), ki je v tolminskem plezališču pri Čiginju opravila četrti vzpon (in prvi ženski) v smeri Satanski stihi, kjer so težave ocenjene z oceno IX-.
Za konec pa še vzpon Boruta Rusa (PK Škofja Loka), ki je v Vipavski Beli ponovil smer Čaj ob petih, ki ima oceno 8a+ (X-). To je bil njegov že četrti vzpon takšne težavnosti.

TOMO ČESEN

Na kranjskem Rock Mastru pričakovani zmagi Francozov
Scenarij na plezalni tekmi v Kranju je spreminjal dež - Tako pri fantih nista mogla nastopiti Slabe in Jaklič

KRANJ - Letošnje drugo tekmovanje v športnem plezanju v Kranju, na katerega organizator ZTKO Kranj povabi nekatere najboljše plezalce, tokrat sta bila med njimi gosta iz Francije J. B. Tribout in Corine Labrune, je motilo slabo vreme. Zaradi dežja so tekmo iz sobote prestavili na nedeljo.

Kljub kislemu vremenu se je na kranjskem letnem bazenu, kjer stoji umetna stena, zbralo veliko gledalcev. Naši najboljši plezalci in pa seveda oba Francoza, ki spadata v sam svetovni vrh, so bili zadosten razlog za velik obisk. V ženski konkurenci je nastopilo 6 plezalk, pri moških pa naj bi se med seboj pomerilo 10 plezalcev. Žal pa tudi nedelja ni minila brez vremenskih težav. Ze med plezanjem J. Baptista Tribouja je pričelo deževati, kmalu zatem pa je dež zmočil veliko oprimkov, tako da nadaljevanje ni bilo možno. Tadej Slabe in Andrej Jaklič tako nista mola pokazati svojih sposobnosti. Kljub vsemu je treba reči, da sta po pričakovanjih zmagala oba Francoza.
Pri ZTKO Kranj so se seveda odločili, da bo tekmovanje tudi prihodnje leto in to s še večjo udeležbo najboljših plezalcev na svetu. Upajo, da se jim bo uspelo (pomoč jim je obljubil tudi J. Baptiste Tribout) med različnimi termini za tekme svetovnega pokala in ostalih mednarodnih tekem dogovoriti za primeren termin tudi za tekmo v Kranju.
Končni vrstni red tekme Rock Master Kranj '90: ženske: 1. Corine Labrune (Francija), 2. Nataša Stritih (AO Tržič), 3. Damjana Klemenčič (PK Škofja Loka), 4. Miranda Ortar (Soški AO), 5 Metka Lukančič (AO Trbovlje) in Jelka Tajnik (AO Ravne); moški: 1. Jean Baptiste Tribount (Francija), 2. Bojan Leskošek (AAO), 3. Nejc Zaplotnik (AO Kranj), 4. Igor Kalan (AO Kranj), 5. Dorian Sue (AO Kranj), 6. Igor Jam-nikar (AO Matica), 7. Luka Zaplotnik (AO Kranj), 8. Borut Rus (PK Skofja Loka). Nastopiti nista mogla Slabe in Jaklič.

TOMO ČESEN

Po severni steni Mt. Robsona še v kratke smeri drugih sten
Bojan Počkar in Simona Škarja sta v severni steni Moni Robsona v Kanadi splezala prvenstveno Slovensko smer - Potem še v Smith Rock

KRANJ — Oba člana AO Železničar sta si cer v kanadsko Skalno gorovje odhajala s ciljem, da splezata novo smer v 1600 metrov visoki Emperor Face v Mount Robsonu (3954 m), vendar se jima je ta cilj razblinil takoj potem, ko sta steno zagledala. Bila je namreč popolnoma brez ledu.
Zato sta se namenila v severno steno (levo od Emperor Face), ki je za polovico krajša. Dostop do stene predstavlja 1000 metrov visoki skalni steber z lažjimi težavami (II-III) in potem še nekaj časa po ledeniku Berg do začetka stene na višini 3100 metrov. Z vzponom sta začela 21. avgusta zjutraj, približno 200 m levo od smeri North Face. Začetni del (100 m) je precej strm (med 70 in 85 stopinj), potem se stena položi do 60 in v centralnem delu celo do 55 stopinj, zadnjih 100 metrov pa je spet nekoliko bolj strmih (do 75 stopinj). Praktično v celi smeri sta imela skoraj idealne razmere, le zadnjih 100 metrov se jima je udiralo do kolen. Prvenstveno Slovensko smer sta ocenila VI-, 60 do 85 stopinj, 800 m. Plezala sta jo 8 ur. Bil je to tudi prvi ženski vzpon v tej steni.
Sestopila sta po smeri South Face route, ki sicer predstavlja najlažji pristop na Mt. Robson. Smer je visoka okoli 1400 metrov, oceno V/III+ , več kot tretjina jo poteka pod vršnimi seraki in je zato objektivno zelo nevarna, vrhu vsega pa še orientacijsko zahtevna. Celotno turo sta po začetku v nedeljo popoldne zaključila v sredo popoldne.
Po Mt. Robsonu se zaradi nestabilnega vremena in zelo slabih lednih razmer nista lotila nobene visoke stene več. Najprej sta v kanadskem plezališču Grotto Canyon v bližini mesteca Canmore plezala na pogled smeri do ocene 5.11b (VII+/VIII-), oba sta splezala z rdečo piko eno smer z oceno 5.12a (VIII+), Počkar pa še Tropicano (5.12c oz. IX-).
Potem sta obiskala še ameriški Smith Rock. Škarjeva je med drugim splezala na pogled Moondance (5.11b oz. VII+VIII-), z rdečo piko pa še Latin Lower in Freebase (obe VIII+) ter na koncu še (z dvema poskusoma z varovanjem od zgoraj) Energy cryses (5.12c oziroma IX-). To je bil naš drugi ženski vzpon (lani oktobra jo je splezala Vencljeva). Počkar pa je na pogled splezal Almost nothing (5.11d oz. VIII) in Freebase (5.12a oz. VIII+, 24 m). Z rdečo piko pa Latin Lowerja.
Pri omenjenem obisku kanadskega Skalnega gorovja in nekaterih centrov športnega plezanja so jima kot sponzorji pomagali: KOTG, Železniško gospodarstvo Ljubljane, PD Železničar, TTG Slovenija Turist, PD Snežnik Ilirska Bistrica, Jamarska sekcija pri PD Snežnik, Splošna banka Koper, Primorske novice, ZTKO Ilirska Bistrica in Techno Sport iz Trsta.

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Iz poročil AO
Jože Makuc in Silvo Mavri (oba člana AO Idrija) sta 15. t. m. v Briceljku (Loška stena) drugo ponovitev Novogoriške smeri (V+, 1V-V. 11000 m). Plezala sta 12 ur. Ista dva pa sta že junija v Tolminskem Migovcu splezala Uho (VI-, V, 100 m, prav tako drugo ponovitev).
Miranda Ortar in Simon Čopi (oba Soški AO) sta v Selli v Dolomitih, splezala smer Schober-Rosi (VII-/ IV-V. 180 m) in Messnjerjevo smer (VI-/IV-V, 250 m). V Triglavski steni sta ponovila Helbo s Čopom, v steni Vršaca pa Centralno (V+/V, 400 m). Vse smeri sta plezala prosto.
Tržiški navezi Andraž Koren-Klemen Primožič in Janez Primožič-Slavko Rožič pa sta plezali v domačem Koštunikovem turnu. Prva naveza je ponovila Yennyjino poč (V, 250 m), druga pa Direktno smer (VI, Al/ IV—V, 250 m).

PD SCT na Elbrusu
Planinsko društvo SCT Ljubljana je izkoristilo priložnost, da njihovo podjetje v Sočiju gradi letališče in da imajo njihovi ljudje stike tudi s sovjetskimi alpinisti ter pripravilo obisk Kavkaza z vzponom na Elbrus, za nekatere tudi najvišjega vrha Evrope, ne le Kavkaza. Za atraktivni in cenen izlet ima največ zaslug njihov član Sašo Krambergar.
In rezultati: 11, ali več kot pol, se jih je 8. septembra povzpelo na višji, vzhodni vrh (5633 m) Elbrusa, Aleš Cvahte in Peter Dobnik pa sta preplezala tudi zanimivo, 800 m visoko snežno SV vesino (izstop 80 st.) Lepega fanta, kot bi v prevodu rekli Džan Tuganu. Navezali so tudi dobre stike z alpinističnim klubom Adler iz Soči-ja, ki jim bodo predvidoma že prihodnje leto vrnili obisk.

F. S.

Beograjčani na Pik Leninu
AO dr. Rastko Stojanovič je med drugim letos organiziral (zamenjava s sovjetskimi alpinisti) tudi obisk sovjetskega Pamirja. Osmim članom AO sta se pridružila še po en član AO iz Čačka in Kruševca, tako da je bilo vseh deset. 31. julija sta bila na Leninovem vrhu (7135 m) vodja Zoran Bogdanovič in Hudeludis Lambros. Smer vzpona (5A) je bila klasična, prek Radelnaje.

Iz športnega plezanja
Borut Kavzar (17-letni član AO Trbovlje) je v letošnjem poletju v Kotečniku pri Libojah ponovil Hanta Yo (VIII + 1X-), Kolomona (IX-) in Srebrno streho (IX—). V Finkensteinu pa je splezal Mulkubell (IX-), na pogled pa Filzlaus (VIII —). Armand Polegek (AO Kozjak) je v Bohinju ponovil Kravji bal (IX-), Romana Tomšič (AO Novo mesto) pa v Armeškem smer Child in time (VIIII), v Luknji pri Novem mestu pa Nagajivko (VIII).

Sam v S steni Ojstrice
V nedeljo, 16. t. m. je Janko Oprešnik (AO IMPOL, SI. Bistrica) sam opravil prvo ponovitev Šentjurske smeri (VI, 550 m) v severni steni Ojstrice. Sestopil je po Cicovem razu, nato pa preplezal še Spominsko smer Eve Reve, znano tudi kot Zmaj; izstopil je po smeri Ogrina in Omerze. Vse skupaj je plezal komaj nekaj več kot sedem ur.

Novosti v Oslobodjenju
V sarajevskem časopisu Oslobodjenje je četrtkova rubrika »Planinarske transverzale« (ureja jo Ramo Kolar) že dolga leta dragocen informator planincev BiH. Konec preteklega meseca so začeli še z rubriko EKOLOGIJA, katere prvi prispevki so posvečeni »obrambi« Treskavice. Muhamed Gafič, ki je do poletja vsak teden pripravil napotke za kak zanimiv izlet, sedaj v nadaljevanjih popisuje odpravo v Pamir (Vrh Korženevske), Dragan Ilič pa, kako je bilo v Karakorumu, kje je bil z meddruštveno odpravo na Nanga Parbat (vodja Tone Golnar).

V steni Anič kuka
Armand Polegek (AO Kozjak) in Romana Tomšič (AO .Novo mesto) sta v Anič kuku v Paklenici ponovila znano smer El Condor passa. Polegek je smer splezal prosto (VIII, z rdečo piko).

Zvezdnate noči razprodane
Knjiga »Zvezdnate noči« Dušana Jelinčiča, novinarja tržaškega Primorskega dnevnika, kije izšla letos poleti, je tako na Tržaškem kot širom Slovenije naletela na presenetljiv odmev. Večina izdaje je razprodana in menda pripravljajo celo že ponatis. Pripravljajo pa tudi prevod v italijanski jezik, in kot je omenil Jelinčič, naj bi bil do njegovega povratka z odprave Alpe--Jadran Sagarmata '90, že končan. Če bo šlo vse po sreči, lahko prihodnje leto pričakujemo še knjigo o Everestu in »trideželni« odpravi.
 

  24.09.1990


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, priredila: IK.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti