Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje na planini Razor

Žarko Rovšček: Poletno srečanje planincev PD Tolmin in okoliških društev predzadnjo nedeljo v juliju je že tradicionalno.

Letošnje (v nedeljo 22. julija) je minilo v znamenju prepolovljenega običajnega števila udeležencev, saj vremenska napoved za pretekli konec tedna ni bila obetavna. Večletne izkušnje organizatorja, PD Tolmin, kažejo, da sta za dober obisk potrebno daljše stabilno vreme in ugodna vremenska napoved vsaj zadnje tri dni proti koncu tedna. Vendar tudi malce hladnejše vetrovno vreme, ki je narekovalo bolj topla oblačila, ni vplivalo na razpoloženje. Še posebej je vse, ki so se potrudili priti na planino - ta v tem času dehti v cvetju in zelenilu - ogrel praznični kulturni program. V njem že vrsto let sodeluje folklorna skupina Razor iz Tolmina, ki je postala nekakšen stalni in prepoznavni kulturno-etnološki glasnik Triglavskega narodnega parka. Zbranim je postregla z značilnimi plesi in skeči v domačem dialektu. Brez njenih godcev, plesalcev in igralcev na takih in podobnih prireditvah že skoraj ne gre. Ljubeznivo se vsako leto odzovejo vabilu planinskega društva. Njihov nastop v avtentičnem planinskem okolju, ne na odru, ima še dodaten čar. Torej Razor na planini Razor.

V letošnjem programu, ki ga je z nagovorom začela povezovala predsednica društva Milena Brešan, so bila močneje poudarjena naravovarstvena prizadevanja, saj planina Razor leži v območju Triglavskega narodnega parka, s katerim matično planinsko društvo aktivno, ne samo na papirju, sodeluje. Postojanka na planini Razor, ki bo v bližnji prihodnosti beležila 65 let delovanja, si že vrsto let prizadeva poslovati v skladu s strogimi naravovarstvenimi standardi. Tem ciljem je tolminsko planinsko društvo namenilo kar nekaj večjih investicijskih posegov v zadnjih petnajstih letih. Naravovarstvena prizadevanja PD Tolmin je v osnovne cilje Triglavskega narodnega parka spretno vpletel govornik na nedeljskem srečanju, Jože Mihelič iz uprave TNP. Spregovoril je o dolgoletni tradiciji varstva gorske narave na Slovenskem ter se ob tem spomnil glavnih mejnikov nastajanja in razvoja TNP. To pot so tlakovale nekatere znane osebnosti, ki se jih je v svojem nagovoru hvaležno spomnil.

Ko je t.i. uradni program minil, je nastopilo prijazno osebje koče s svojim, bolj kulinaričnim repertoarjem. Godci pa so v nevezanem programu raztegnili mehove. Na klopi pred kočo so priromali znani razorski štruklji, žganci in še druge dobrote. Marsikdo ni skrival, da je priromal v ta idilični planinski kraj pod Pečmi samo zaradi njih. Takih je namreč vsako leto več, saj seže dober glas precej daleč. Za tiste, ki so že navsezgodaj ukali na vrhovih nad planino, pa so domače dobrote po povratku pomenile prvovrstno energetsko okrepčilo.

Nedelja na planini Razor je torej minila v veselem druženju ljudi dobre volje in upanju, da nas bo v prihodnje še več. Kaj bi skrivali, čimbolj množičen obisk ni samo plebiscitarno izkazovanje privrženosti planinski ideji, ampak tudi dobrodošel dogodek za društveno gospodarsko poslovanje. PD Tolmin pač svoje bogate in izredno razvejane dejavnosti ne more voditi s prazno malho.

Besedilo in foto: Žarko Rovšček

PD Tolmin  ...07.2012

 
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti