Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kralj Matjaž na Peci

Slovenec (1932): Mislimo, da ga ni Slovenca, ki bi mu bila neznana pravljica o kralju Matjažu.

Ta narodna pravljica ima zelo mnogo teritorijalnih varijant, ki so si pa v bistvu zelo slične. Globoko ukoreninjene so narodne pravljice posebno na Koroškem, najbolj pa pravljica o kralju Matjažu. Koroška varijanta zaključuje to zgodbo, da so bili boš vrhovi Pece, ki so na višji ukaz zagrnili zaradi pravičnosti preganjanega kralja in njegovo vojsko. Tam čaka kralj — simbol pravice in blagostanja, da pride dan, ko osvobodi s svojo vojsko vse sovražnike naroda in zatre vse krivice in vse trpljenje ter popelje ves slovanski narod v novo dobo življenja, v dobo popolnega ujedinjenja in bratske sloge.
V teku sto in stoletnega trpljenja in zasužnenja deležen samo krivic in preganjanja, naš narod ni izgubil vere v pravičnost in lepše življenje. Pravice niso mogli ubiti vsi številni sovražniki naši, ne, tam spi pravica in naša sreča v Peci, — kralj Matjaž, in vse oči naroda so se obračale na njo in čakale, zakaj kadar bo kralj Matjaž kraljeval, onda bo kmetič dobro kmetoval.

Kako globoko korenini ta pravljica posebno na Koroškem, kaže dejstvo, da je tukajšnje prebivalstvo odločilo postaviti pravljičnemu kralju Matjažu trajen spomenik. Odbor za izvedbo tega načrta je pod Peco posekal orjaško stoletno lipo, ki jo je podaril posestnik g. Florin, ter jo odposlal v Ljubljano. Akad. Kipar g. Pirnat je iz te silne mase lesa izdelal umetnino — kralja Matjaža, ki bo prebival v skalni duplini pod orjaškimi mecesni na Peci blizu Uletove koče kot duševni simbol naših sanj in našega hrepenenja in prorok lepših dni. Spomenik bo odkrit dne 21. t. m. O podrobnostih pa bomo še poročali.

Slovenec, 4. avgust 1932
 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti