Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pamir Alai 2012

Monika Kambič, vodja (AO Kamnik): Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica), Andrej Erceg (Črnuški AO), David Debeljak (AO Rašica) in James Cherry (Kanada), od 14. julija do 18. avgusta.

Cilj odprave je plezati v stenah, ki so dosegljive iz dolin Karavšin in Lailak v turkestankem pogorju Pamir Alai v Kirgiziji. Stene ponujajo velik potencial za nove smeri oz. za proste ponovitve obstoječih tehničnih smeri. Na tem področju so veliko plezali alpinisti z bivše sovjetske zveze; informacije o njihovih vzponih so redke in težko dosegljive. Cilj odprave je zato tudi zbrati čim več informacij o stenah in obstoječih smereh na tem območju ter jih ustrezno dokumentirati (slikovno gradivo, vrisi, skice), ter s tem omogočiti lažje planiranje potencialnih bodočih odprav. Program oprave je plezati v lahkem in v alpskem slogu v stenah, ki po svoji karakteristiki omogočajo tako plezanje.

Zakaj smatrate, da je cilj zanimiv?
Po plezalnih ciljih območje primerjajo z dolino Yosemite, ZDA. Do padca Sovjetske zveze leta 1992 je bilo območje zaprto za plezalce. Leta 1995 je območje obiskala ekipa 8 plezalcev, sponzoriranih s strani The North Face, med njimi tudi Lynn Hill, ki je bila za prosti enodnevni vzpon na vrh Slesova po smeri Perestrojka Crack nominirana za zlati cepin. Po besedah Grega Childa, člana te odprave, ima območje »velik potencial za plezanje novih smeri«.

Območje (dolino Karavšin) je leta 2007 obiskala slovenska odprava (Šisernik, Tratnik, Davidova, Krišelj, Hrastelj), ki so v 45 dneh opravili 12 alpskih vzponov ter štiri poskuse in prvenstveni vzpon (Šisernik-Davidova: Neimenovana, 400 m, 6a+, 5 h).

Izbrano območje je plezalno izredno zanimivo zaradi velike koncentracije sten različne višine in težavnosti, ki so dosegljive iz dolin Karavšin in Lailak. Stene ponujajo veliko možnosti za plezanje novih smeri in proste ponovitve obstoječih tehničnih smeri.

12.07.2012

Okviren časovni potek odprave:
14.07.: let Brnik - Istanbul - Biškek
15.07.: Biškek - Batken
16.07.: Batken: urejanje dovoljenj, nabava hrane in opreme za bazni tabor, pakiranje
17.07.: prevoz z minibusom do prelaza Sairaz
18.-20.07.: hoja proti bazi v dolini Karavšin, ureditev baze
21.07.-13.08.: bazni tabor: aklimatizacija, vzponi
14.08.: hoja baza - prelaz Sairaz
15.08.: prevoz prelaz Sairaz - Batken
16.08.: let Batken - Biškek
17.08.: Biškek
18.08.: Biškek - Istanbul - Brnik

Ostali cilji (aklimatizacija, rezervni cilj):
Vrhovi v dolinah Karavšin in Lailak v istem pogorju.

Seznam je v tabeli:

Ocene težavnosti so po ruski lestvici(6B je ~ 7b v francoski).  

Vir informacij:
adventuretravel.ru/travels/eng/climbing/aksu.htm

 

 

 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46090

Novosti