Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.08.1991

Delo, Šport: ... Vedno zanimivi Križevnik

V ostenju Križevnika (deloma je popisan v vodniku Toneta Golnarja Lučka Bela - Robanov kot, ki je izšel leta 1985) je smeri kot le malo kje. Je to pravzaprav Knezov svet, saj jih je prav on daleč največ (kot prvi) preple­zal. Žal pa je velik del opisov še vedno nedostopen. Obeti pa so, da skupaj z Golnarjem pripravita nov vodnik.
Franc Knez je s Francijem Horva­tom 31. julija preplezal novo smer, ki sta jo imenovala Kavijar, ocenila pa s VII-VIII. Teden dni kasneje je Knez z ženo Andrejo preplezal Steber (VI), dan kasneje sam Angelski ste­ber (VII) in 9. avgusta - spet z An­drejo, še Zvončnico (VI). Vse smeri so prvenstvene, skala naj bi bila odlič­na, višina stene pa od 150 do 200 m. V katerem predelu ostenja Križevnika so te smeri, pa žal nismo izvedeli.

Ponovitve mlade naveze
Tadeja Križnar in Boštjan Ložar, oba sta člana AO Matica, sta zadnji mesec opravila več zanimivih ponovi­tev. V Vežici sta ponovila Lahovo (Ložar prosto na pogled), v Dolgem hrbtu Jernejev steber in 3P (3.P: VII, AO/V-VI, 200 m). V severni steni Planje sta splezala Mansardo, v Vrša­cu pa Puntarsko (Ložar prosto na po­gled). Obiskala sta tudi S steno Vevnice in ponovila Gollijevo smer (VI, 600 m). Kamin v drugem raztežaju je bil precej moker, zato sta ga obšla po poči na desni (VI+, 20 m).

F. S.

Oprema za alpiniste
V športni trgovini Montana v Škofji Loki (064-622-432) lahko kupite po­sebno perilo, ki vpija znoj Exotex iz Švice. Zanesljivo najboljši izdelek na tržišču lahko dobite v različnih veliko­stih in barvah po ceni od 560 do 960 din. Na voljo so tudi vrvi Edlerid po 3950 din, sprejemajo pa naročila za turne čevlje Dynafit tour lite v krat­kem pa bodo dobili tudi plezalke Dolomite-Patrick Edlinger.

A. F.

Slovenija 8000
Za prikaz izjemnih uspehov sloven­skega alpinizma v Himalaji je tik pred tiskom koledar za leto 1992 z naslo­vom »Slovenija 8000«. Na 13 listih formata 50 x 35 cm bodo posnetki najvišjih, najtežjih in najlepših gora Himalaje, obenem pa 12 portretov iz­med tistih alpinistov, ki so največ pri­pomogli k ugledu Slovenije v alpini­stičnem svetu. Na zadnji strani bo opis v slovenskem in angleškem jeziku. Koledar bo reprezentančen v vsakem pogledu - oblikovno in vsebinsko — in bo zelo primerno darilo za tuje in domače poslovne partnerje in prija­telje.
Za koledar nam je uspelo pridobiti ugledne izvajalce: za vsebino najbolj­še alpiniste in fotografe, za oblikova­nje Studio Paternoster, Ljubljana, za fotolite EKA-ART, Ilirska Bistrica, za tisk Tiskarno Ljubljana, za posebni papir Niklalux Papirnico Vevče, za zaključno steno iz Triplexa Papirnico Količevo in za ovitke Kuverto, Ljub­ljana.
Zbiramo potrebna sredstva za za­ložbo in vabimo k sodelovanju ugled­ne sponzorje. S tem bi si pridobili predpravico uporabljati koledar za predstavljanje svojega podjetja, oziro­ma dejavnosti. Poleg direktnega sponzoriranja obstaja možnost poravnave dela tiskarskih stroškov, naročila oglasa, in podobno.
Akcija za koledar »Slovenija 8000« pomeni njenim udeležencem združi­tev poslovnih interesov s podporo vr­hunskemu alpinizmu, ki že desetletja dostojno predstavlja našo deželo, zad­nja leta pa je sploh v svetovnem vrhu. Komisija za odprave pri PZS.

Prva prijedorska odprava
Iz Prijedora bo 28. septembra letos menda krenila I. prijedorska himalajska odprava Nepal '91. Njen vodja je Djurad Pihalič iz prijedorskega PD Klekovača, čla­ni pa izkušeni planinci iz njihove­ga mesta. Odpravo, ki šteje 12 alpinistov, podpira tudi Planinska zveza Bosne in Hercegovine, med udeleženci pa so še zastopniki Slovenije in Hrvatske. Za cilj so si izbrali Singu Čui (6501 m). Novi­ca je zanimiva, objavljamo pa jo (zaenkrat) brez komentarja, saj zanj zaenkrat še nimamo osnov­nih podatkov. Kje je razmejitev med izkušenimi planinci in alpinisti? Kdo so pravzaprav udeleženci, še posebej iz naše republike? Glede na cilj bi bil lahko to tudi treking.

FRANCI SAVENC

Aljaž Anderle - edini na vrhu stene
Na umetni steni depandanse hotela Pod Voglom je bila zadnja, tretja tek­ma poletne serije za plezalce do 20 let. V finalni smeri z oceno IX-, ki jo je postavil Srečo Rehberger, je z odlič­nim plezanjem zmagal Aljaž Anderle, ki je edini dosegel vrh stene. Drugo mesto je zasedel Nejc Zaplotnik, tretji je bil brat Luka, nato pa so se zvrstili Jure Klofutar, Marko Kopniščar in Uroš Perko. Številčna udeležba na vseh treh tekmah je pokazala, da si mladi želijo takšnih preizkušenj, še posebej v krajih, kot je Bohinj. Na voljo so jim tudi številne naravne ste­ne, ki so bile po vsaki tekmi dobro obiskane. Tudi zadnjo tekmo si je ogledalo veliko gledalcev-gostov ho­tela in obiskovalcev Bohinja. Tekmo­vanje sta omogočila pokrovitelja Žito Gorenjka iz Lesc in Ratitovec iz Železnikov. Končni vrstni red po treh tekmah: 1. Aljaž Anderle 22 točk, 2. Nejc Zaplotnik 16, 3. Luka Zaplotnik 14, 4. Jure Klofutar 8, 5. Aljaž Grom in Nataša Stritih 4 točke, 7. Marko Kopniščar, Uroš Perko, Robert Podlipnik in Blaž Korošec po 1. točko.

ALEŠ FEVŽER

Pod Everest z Zagrebško PZ
Zagrebška planinska zveza (Kozarčeva 22,41000 Zagreb, tel. 0441-088) organizira Everest trek, ki bo od 10. oktobra do 12. novembra letos. Polet Zagreb - Amsterdam - Katmandu, kjer bo tri dni postanka za ogled me­sta in okolice, potem pa z malim leta­lom še v Luklo, v vznožje Himalaje. Dalje peš, skozi Namče Bazar, vse do baznega tabore pod Everestom.
Možni sta še dve alternativi: vzpon na Island Peak (6153 m) ali pa na Kala Patar (5545 m), tudi splavarjenje po rekah Trisuli, Pataja na Tajskem in Bangkok na povratku. In cene? Avionski prevoz 970 USD, treking do baznega tabora in vzpon na Island Peak 750 USD, varianta s Kala Patarjem pa 600 USD. Drugi stroški v Ne­palu (prehrana, vizum) in na Tajskem (hotel), bodo približno 300 USD; skupno torej 1850 oziroma 2070 ame­riških dolarjev na osebo.

ID

Spremenjeni Hrvatski planinar
Poročali smo že, da se je Hrvatski planinski savez (preje Planinarski savez Hrvatske) na zadnji skupščini od­ločil, da spremeni ime svojega glasila
- nazaj v Hrvatski planinar, po tradi­ciji, ki se je začela 1898 (od 1949 do letos je imelo ime Naše planine). V uvodniku številke 7-8 pa stoji jas­no zapisano tudi, da bo prihodnje leto spet začel izhajati kot mesečnik.
Pa ne le to, Hrvatski planinar ima novo grafično zasnovo, boljši papir in nove rubrike z novimi sodelavci in temu prilagojen vsebinski koncept. Začeli so delati po točno pripravljenih terminskih načrtih.
Tokratni intervju je s S. Božičem o vzponu na Kanč. (Mimogrede: za TV Marjan pripravlja serijo šestih od­daj o naši odpravi Kanč '91, montira film, ki bo imel štiri verzije s traja­njem od 10 do 45 minut. Odkar so ga v podjetju vpisali na čakalno listo, honorarno dela za splitsko TV). Zgo­dovinska članka sta dva - o V. Hor­vatu in stoletnici organiziranega pla­ninstva v Žumberku. Sicer pa je za vsakega nekaj, od varstva okolja do plezalnih novic (Gorsko Zrcalo - slobodno? Borisa Čujiča). Za ljubitelje trekingov sta zanimiva dva članka: dr. Poljaka Kako doči do Everesta in M. Gobec Zdravstveni riziki. Predstavlje­na je zadnja Grošljeva knjiga, zanimi­vo je nadaljevanje o planinskih znač­kah, pregled planinskih poti na Velebitu ... še in še.

FRANCI SAVENC

Šola v Nepalu
Naši inštruktorji so 12. avgusta prispeli v Katmandu, naslednji dan so imeli na NMA delovni sestanek z odborom za šolo. Letošnja novost je, da je bil teoretični del tečaja kar v Katmanduju, deloma pa tudi v plezalnem vrtcu v vodnem parku Balaju. Problem je bil značilen za nepalsko jesen: v plezališču je bila skala mokra, tla pa polna pijavk. Nato so preverjali opremo, naslednji dan pa se z avtobusom odpeljali v Dumre in peš nadaljevali po dolini Marsiandi proti Manangu. Tja bodo prišli 28. t.m.. po tečaju in praktični izvedbi vzponov na okoliške vrhove pa se bodo 25. septembra vrnili v Katmandu, kjer bo zaključek s podelitvijo diplom in značk.
Letos je prijavljenih 30 tečajnikov, večina Nepalcev, pa tudi dva Kitajca in en Sirijec.
Vsi sponzorji še niso nakazali obljubljenih sredstev in del denarja za šolo je KOTG založila iz sredstev za vrhunski alpinizem. Prav bi bilo, da bi bil dolg poravnan, nakar bi se KOTG lahko javno zahvalila vsem, ki so pri šoli pomagali. Upati je, da bo s prihodnjim letom tečaj v Manangu postal, del mednarodne delavnosti države Slovenije, kjer bo PZS le izvajalec in bo tako enakopravna nepalski NMA.

T. Š.

  26.08.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti