Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.08.1991

Delo, Šport: ... Pavle Kozjek je izbral med svojimi prvenstvenimi

Vodnik z nekoliko nenavadnim naslovom »39 in pol« odlikujejo grafična podoba, duhovite sheme in jasna avtorjeva beseda
LJUBLJANA - Že nekaj časa je bilo slišati, da bo tudi Pavle Kozjek v bližnji prihodnosti izdal vodnik, izbor svojih prvenstvenih smeri. Konec letošnje pomladi je bil vodnik tudi uradno napovedan, sedaj pa imamo pred seboj tudi že prve izvode.
Prvi vtis kaže, da smo dobili dopadljiv vodnik(ček) vreden vse pozorno­sti. In prav bi bilo, da bi povedali mnenje o njem vsi, ki se čutijo pokli­cane, saj bodo pripombe lahko upo­števali vsi, ki se bodo v prihodnje lotili česa podobnega. Upajmo namreč, da bodo taki in podobni še sledili, da bo tudi izdajanje alpinistične vodniške li­terature doživelo tako zaželen pre­porod.
Vsi, ki ste se kadarkoli spopadli s čim podobnim, kot je izdaja takega dela v lastni režiji, si predstavljate probleme, na katere lahko pri tem naletiš. Ni jih malo in večina se jih ponavlja. Očitno se ne znamo poveza­ti in izmenjati izkušnje, da vedno zno­va prihaja do odkrivanja Amerike. Upajmo zato, da bo v prihodnje bolje, čeprav je težko pokazati s prstom, kdo je tisti, ki naj bi (pravilno) zasu­kal krmilo. Marsikateri problem bi namreč znali razložiti (tudi) ti, ki so realizirali »39 in pol« Pavla Kozjeka; izkoristite priložnost, tovrstne vodniške literature že nekaj časa pošteno primanjkuje.
»Najprej sem mislil pripraviti izbor za prijatelje ... Toda če bi hotel dati iz rok kvaliteto, bi bilo predrago. Po­tem so me spomnili, da bi lahko izdal pravi vodnik,« je pripovedoval Pavle Kozjek, ki se je komaj dobro vrnil iz Cordillere Blance. »Kaj sem izbral? Kvalitetne smeri, ki zaslužijo ponovi­tve. Izbiral pa sem jih le izmed sto in še nekaj, ki sem jih doslej preplezal kot prvenstvene. Seveda pa mi je že sedaj jasno, da vse vendarle ne bodo enako obiskane. Rzenik, ki sem ga vključil s štirimi smermi npr. verjetno že ne, je na preslabem glasu, so pa v tamkajšnjih smereh prehodi, ki res­nično pritegnejo. Izpustil sem smeri z odprav, vključenih ni nekaj smeri, za katere sem izgubil dokumentacijo. Prevečkrat sem se selil. Vseeno pa mislim, da bo večina našla v vodničku vsaj nekaj smeri, ki bodo »pritegnile«.
Zanimivosti v vodničku res ne manjka. Od prisrčnih dekoracij shem smeri (pravzaprav bolj risb sten z oko­ljem in vkomponiranimi shemami) Aleša Dolenca, do avtorjevih »uvo­dov« v opise, ki so pravzaprav bolj popisi dogajanj: kako je prišlo do smeri, kako je nastalo njeno ime ipd. Ob tem je prav, da omenim še obliko­valsko plat: z Venturo in računalni­kom jo je kvalitetno rešil Branko Čibej. Na zadnji strani ovitka se razka­zujejo kladiva Pečjakov, njuno ime pa je tudi v uvodnem kolofonu, med tisti­mi, ki so pomagali pri izvedbi projek­ta. Tistih, ki so pomagali pri zbiranju podatkov, pa je kar nekaj.
Vodniček je torej že v prodaji. Ku­piti (do konca avgusta po 220 din) ga je mogoče v ekonomatu Planinske zveze Slovenije in na AO Ljubljana - Matica, upajmo pa, da bo prodrl tudi v knjigarne. Še vedno pa je mož­nost pisnega naročila (najbolje, da se jih več zbere skupaj, so manjši poštni stroški, možnost popusta...) na na­slov: Branko Čibej, Mlinska pot 6, 61231 Lj. Črnuče, pa tudi avtorjev: Pavle Kozjek, Selnice 12 b, 61355 Polhov Gradec (telefon na delovnem mestu 061/212-322, int. 252). Avtor bo vesel tudi pripomb, predlogov za boljše izboljšave, popravke ...

FRANCI SAVENC

Predstava Catherine Destivelle v Druju
Francozinja je v desetih dneh preplezala novo smer - Doslej najboljši ženski vzpon
KRANJ - Po lanskoletni prosti ponovitvi Jugoslovanske smeri v steni Nameless Tower v Karakorumu, kjer je bil njen partner na vrvi Američan Jeff Lowe in po njenem solo vzponu (prvi ženska solo ponovitev) v Bonattijevem stebru v Druju, je odlična francoska plezalka in alpinistka Catherine Destivelle ponovno poskrbela za prvovrstno predstavo. V zahodni steni Druja je sama preplezala prvenstveno smer, ki poteka levo od Bonattijevega stebra.
Vzpon, ki je trajal 10 dni, je bil seveda (kot je pri njih že na­vada) tudi primerno medijsko spremljan. Helikopterjev in brnečih kamer tako ni manjkalo. Catherine Destivelle je z vzponom začela 25. junija in do 1. julija, ko se je vse skupaj končalo, potegnila 20 raztežajev (od tega je eden skupen z Bonattijevem stebrom). V novi smeri prevladuje tehnično plezanje (od A1 do enega raztežaja z oceno A4), nekaj je tudi prostega ple­zanja, vendar težave ne presega­jo ocene 6a (nekaj več kot VI+). V smeri so tudi tri nihaj­ne prečnice.
Prvenstveni solo vzpon alpinistke v steni kakršna je zahod­na stena Druja - to se pač ne dogaja vsak dan. Nedvomno je to doslej najboljši tovrstni ženski vzpon in tretja smer v Druju, ki je bila na novo splezana v solo vzponu. Po Walterju Bonattiju in Thomasu Grosu zdaj še Cat­herine Destivelle.

T. Č.

Po 1000 dolarjev
Septembra in oktobra letos bo drugi mednarodni alpinistični ta­bor UIAA v Himalaji. Predviden je za mlade alpiniste, organiziran bo v dolini Manang (Nepal), nje­gov vodja pa bo Eduard Becker iz Holandije. Cena je 1000 USD na osebo, brez potnih stroškov.

Predavanje Vikija Grošlja
Naš znani alpinist Viki Grošelj bo imel predavanje z naslovom 5 krat 8000 v četrtek, 15. t. m., ob 21. uri v Atriju na Mestnem trgu 17.

Planinski koledar 1992
Čeprav smo šele sredi poletja, kaže misliti naprej - so si rekli pri Planin­ski založbi PZS in že natisnili vzorčne koledarje »Srečno v gorah« za prihod­nje leto.
Kljub določenim težavam, bodo prav gotovo spet med najbolj odmev­nimi. Zaščitni list z zimsko idilo (in napisom »Srečno v gorah 1992«), po­tem pa 12 listov z večjo fotografijo ter tremi manjšimi. Upodobljen je le slo­venski gorski svet, od Pršivca do Gorjuš. Na manjših pa je isti gorski svet nekako »obrazložen« z aktivnostmi, življem v njem in podobnim; na račun bodo prišli še posebej ljubitelji planin­skega cvetja in živalstva.
Na koledar (stenski, velikosti 34 cm x 47 cm) je seveda mogoče dotiskati tudi firmo, za večja naročila so predvi­deni posebni popusti (10,15 in 20%), prednost imajo stalni naročniki itd. Vse podrobnosti pa je mogoče izvede­ti (in vzorec videti) pri Franju Zupan­čiču na PZS. Polna cena koledarja do 15. septembra je 90 din.
V zaključni fazi pa je tudi priprava »alpinističnega« koledarja, ki bo imel naslov Slovenija 8000; 13 umetniških fotografij najvišjih in najlepših gora na svetu, tistih, na katerih so naši alpini­sti doslej dosegli največ: Everest, Kangčendzenga, Lotse, Šiša Pangma, Bagirati ... Spremni tekst bo v slovenščini in angleščini, zato bo tudi ta koledar primeren za darilo poslovnim prijateljem - kot estetsko dopolnilo vsakega prostora.

V finalu osma stopnja
BOHINJ - V okviru plezalne šole, ki jo vodi Srečo Rehberger, je bila na umetni steni pri Hotelu pod Voglom druga tekma za plezalce stare do 20 let. Deset najboljših se je uvrstilo v fi­nale, kjer jih čakala smer zgornje osme stopnje.
VRSTNI RED: 1. Zaplotnik (Kranj), 2. Anderle (Tržič), 3. Grom (Vrhnika), 4. Stritih (Tržič), 5. Koro­šec (Bohinj).
Pred zadnjo tekmo, ki bo naslednjo nedeljo je skupni vrstni red naslednji: 1. Aljaž Anderle 12, 2.-3. Nejc in Luka Zaplotnik 10, 4. Jure Kolfutar 6, 5.-6. Nataša Stritih, Aljoša Grom 4, 7.-8. Blaž Korošec in Robert Podlipnik 2.
Skupni zmagovalec in dobitnik po­kala Bohinj 91 bo znan v nedeljo 18. t. m. Tekma se bo začela ob 10. uri, prijave pa zbira TP Alpinum do 15. t. m. (tel. 064-723-441).
Plezalna šola v Bohinju se je sicer končala, vendar se je še zmeraj možno dogovoriti za tedenski tečaj ali pa ob koncu tedna.

Iz poročila AO Rašica
Tomaž Jeras (AO Lj. Matica, vsi ostali AO Rašica) in Miro Masnoglav sta preplezala Lijak (VI+VI-) v steni Rušice. Andrej Gaspari in Masnoglav sta ponovila Čebelico (VI, A0/V+, prvi prosto VII- v Frdamanih policah ter Indijansko poletje v Dolgem hrbtu (VI+). Jeras je z Matjažem Ocepkom prosto ponovil smer Šimenc - Škarja (VII+, VII/IV-V) v Dolgem hrbtu, Gaspari pa na enak način z Anžetom Koširjem Lahovo (VII/V+) v Vežici. Jure Golob in Masnoglav pa sta pre­plezala Smer mladosti (VI Al),v Vršacu.

  12.08.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti