Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.07.1991

Delo, Šport: ... Člani PD Kranj protestirajo

Člani Planinskega društva Kranj se pridružujejo protestom zaradi početja letalstva JA, ki je raketiralo zavetišče GRS Kranj na Krvavcu in stolp RTV. Predsednik PD Kranj Franc Ekar posebej poudarja, da je bilo zavetišče GRS zgrajeno s prostovoljnim delom, planinci pa so prav tako sodelovali pri gradnji stolpa RTV. Člani PD Kranj se zgražajo tudi zaradi razstrelitve planinskega mejnega prehoda Jezersko, ogorčeni pa so tudi, ker so še zmeraj blokirani helikopterji za gorsko reševanje, se pravi neoboroženi helikopterji.

Zahodna stena Daulagirija
Deset članov republiške kazahstanske (ZSSR) odprave je opravilo prvenstveni vzpon prek zahodne stene Daulagirija (8167m) v nepalski Himalaji. Vsi so plezali brez kisika. Prva skupina, v kateri so bili Jurij Mojsejev, Andrej Celiščev, Anatolij Bukrejev, Vladimir Suviga in Rinat Hajbulin, je prišla na vrh 10. maja. In kaj so najprej našli - zastavico, ki sta jo Kazbek Valijev in Jurij Mojsejev na vrhu pustila leta 1988, po prvenstvenem vzponu, ki sta ga opravila s češkoslovaško odpravo (Zoltan Demjan). Druga skupina je bila uspešna 13. maja. Vreme ni bilo najboljše, vendarle boljše kot na drugih osemtisočakih. O smeri pa za sedaj poročajo le to, da je bila stena najtežja nekako na višini 6200 m, kjer je povprečna naklonina 80 stopinj.

Novo odličje
Od 13 vrhov, ki se v Kavkazu dvigajo nad višino 5000 m, jih je 10 v najlepšem rajonu - Bezengijskem (izven sta le zahodni, 5633 m, in vzhodni, 5621 m, vrh Elbrusa ter Kazbek, 5047 m). To so težki vrhovi z znanimi smermi, tu je (tudi našim alpinistom znano) prečenje Bezengijske stene, prečenje Dihtau-Koštantau, Šhara, Mižirgi, Pik Puškin ... Sami cilji, ki vedno znova privlačijo alpiniste iz SZ pa tudi iz tujine.
Da bi razširili »ponudbo« se je Federacija alpinizma ZSSR letos odločila, da uvede priznanje »Snežni bars Bezengi«. (Osnovno priznanje tega imena je od 1968, dobe ga tisti, ki se povzpno na vse štiri sovjetske sedemtisočake.) Osnovna zahteva je vzpon na vseh deset pettisočakov v skupini Bezengi, razen tega pa še kompletno (Gestola - Koštan-tau) prečenje Bezengijske stene in vzpon prek petih (od skupno desetih, po svobodni izbiri) severnih sten tamkajšnjih pettisočakov. To pa ne bo lahko! Medtem ko je naziv »Snežni bars« mogoče (dobro treniranemu) doseči v eni sezoni, pa samo prečenje Bezengijske stene namreč traja 15-20 dni, to pa je za večino že enoletni maksimum bivanja v gorah.

F. S.
 

  23.07.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti