Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.10.1991

Delo, Šport: ... Almanah svetovnega alpinizma o naših

Urednik H. Adams ceni našega najboljšega alpinista - Bhagirathi III Silva Kara
LJUBLJANA, — Tudi letošnji »almanah svetovnega alpinizma«, kot nekateri (upravičeno) imenujejo American Alpine Journal, namenja veliko pozornost našemu alpinizmu. Posameznih novic je bilo v pre­teklosti sicer res več, zato pa še nikoli nismo imeli uvodnika. Častno uvodno mesto je urednik namenil članku Toma Česna »A Look Into the Future, Lhotse's South Face«.
Celoten prispevek obsega barvno fotografijo južne stene Lotseja (avtor Pierre Beghin), risbo osrednjega dela stene s smermi, preplezanimi in po­skusi (Dee Molenaar) ter pet strani teksta. Posebnega pomena pa je tudi pripis urednika H. Adamsa Carterja: »Nekaj skeptikov menda dvomi o tem vzponu. Toma Česna poznam že pol ducata let in imam največje spoštova­nje do njegovega plezanja in osebno­sti. Januarja smo v Ljubljani skupaj preživeli prijeten večer in na dolgo debatirali tudi o problemih dvoma v alpinizmu. Kdo je videl Hermanna Buhla stati na vrhu Nanga Parbata? Kdo je videl Reinholda Messnerja po solo pristopu na Everest ...? Sem v družbi tistih, ki tako kot Pierre Beg­hin in njemu sorodni, brezpogojno verjamem njegovi besedi.«
Med članki, ki jim je sicer namenje­na komaj dobra tretjina zajetnega (378 strani formata A4) zvezka, je letos »iz naših logov« še Bhagirathi III Silva Kara. (Tudi tega je, kot že nekatere prej, prevedla Maja Košak). Dva dosežka, ki bosta pustila neizbrisne sledi v zgodovini himalajizma.
V indeksu pa zasledimo še precej naših imen, kar pomeni, da so za ene­ga najbolj cenjenih pregledov svetov­nega alpinizma posredovali prispevke ali pa kako drugače pomagali pri pisa­nju kronike. Med njimi so nestor slo­venskih andinistov Vojko Arko iz Ar­gentine, Darko Berljak iz Zagreba, Tone Golnar, Tomaž Jamnik, Janez Jeglič, zagrebški Slovenec z Danske Dolfi Rotovnik, Bojan Šrot, Iztok Tomazin in oba prej omenjena. Precej prispevkov o naših dosežkih (bil je pač hitrejši) je tudi izpod peresa ured­nika poljskega Taternika Josefa Nyke.
In ne nazadnje: prvič se je zgodilo, da je tudi v recenzijskem delu AAJ zapis o kaki naši izdaji. Seveda gre za Česnovo knjigo Sam, prispeval pa ga je urednik H. Adams Carter.

FRANCI SAVENC

V steni tudi za naslove
LJUBLJANA - Športni plezalci so po tekmovanju za svetovni pokal hitro prišli tudi do svetovnega prvenstva. Na prvem SP sta bila med moškimi najboljša Vili Guček in Tadej Slabe (na sliki), ki sta se uvrstili na 31. mesto.
(Foto: Srdjan Živulovič)

ALPINISTIČNE NOVICE

Še enkrat prosta ponovitev Debele Berte
Benjamin Ravnik je v navezi z Mat­jažem Jamnikom (oba AO Jesenice) 20. septembra prosto ponovil Debelo Berto v severni steni Šit. To je bila 2. prosta ponovitev (VIII+ , VIII). Po zadnjem težkem raztežaju sta se po isti smeri spustila nazaj pod steno. Rav­nik je potem poleg te smeri plezal v Bohinjski Beli in tam ponovil Lady (7a+/b), Poezijo (7a/a+) in Splav me­duze (7b+, vse tri na pogled), z rdečo piko pa Španske jezdece (7b+), Maddono (7b+c), Ples komarjev (7b+) in Toplo solzo (7a+).

V Kamniških in Karavankah
Janko Meglic in Slavko Rožič (oba člana AO Tržič) sta 6. t. m. plezala v severni steni Dolške škrbine in po­novila Sončno smer (VII-, VI/IV-V, 300 m, 5 ur). Še pred tem sta plezala v Treh Cinah in ponovila Cassinovo (VII-) v Piccolisimi in Rumeni raz v Mali Cini.
V Košutnikovem turnu pa sta ple­zala Aljaž Anderle (prav tako AO Tržič) in Slavko Rožič. Ponovila sta 70 metrov visoko Reinerjevo smer (oceana VII+, Anderle na pogled). Plezala sta tudi Jerino poč (V, 250 m).

V Dolžanovi soteski
V znani smeri Bogovi so padli na glavo večina plezalcev običajno pleza samo prvi (najtežji) raztezaj, čeprav gre smer čez celo steno. Aljaž Ander­le jo je 14. septembra ponovil v celoti (prvi raztezaj IX-, drugi VIII/VIII+). Poleg tega je soliral še Unijo (VII+, 2. solo vzpon) in Krokarje (VIII-, prvi solo).
V spodnjem delu Dolžanove sote­ske (pred tunelom) sta Anderle in Rožič opremila novo smer po levem razu Rumenega stolpa (VII, 30 m), ki sicer premore že dve smeri starejšega datuma. Po zajedi gre Modrasova (VI,45 m), še bolj desno pa 30 metrov dolga smer z oceno VII-/VI.

T. Č.

Šola prostega plezanja
Vodstvo alpinističnega odseka PD Kranj se je letos prvič odločilo, da šolanje naraščaja organizirajo v dveh smereh. 3. oktobra se je začela »ple­zalna šola« (uradno Šola prostega ple­zanja, vodi jo Aleš Ekar), ki bo udele­žencem dala vsa potrebna znanja za plezanje: oprema, tehnika, trening, pr­va pomoč, poznavanje plezališč ipd.
V nadaljevanju pa bo klasična alpini­stična šola s standardnim programom.
Vsi, ki bi se še radi vključili, pridite ob četrtkih ob 18. uri v prostore PD Kranj, Koroška 27. V teh prostorih so predavanja, razgovori in dogovori za skupne akcije, drugi del šole pa bo v plezališčih in telovadnici OŠ France Prešeren.

Alpinistična šola AAO
Akademski alpinistični odsek bo s svojo letošnjo alpinistično šolo začel 24. t. m. ob 20. uri na Kersnikovi 4 v Ljubljani (11. nadstropje).

Treking v Kenijo in Tanzanijo
Komisija za mednarodno sodelova­nje pri PZS bo priredila treking v Ke­nijo in Tanzanijo s planinskimi vzponi na Mt. Keniji in Kilimandžaru. Ude­leženci si bodo ogledali še tamkajšnje nacionalne parke in obalo Indijskega oceana. Treking, ki bi sicer moral biti v decembru, se bo začel 22. januarja prihodnje leto, trajal pa bo tri tedne. Prijave sprejema Planinska zveza Slo­venije, kjer dobite tudi vse podrobnej­še informacije.

Nova trgovina
V Ljubljani, blizu trnovske cerkve, so se odprla vrata nove specializirane športne trgovine »Treking šport«. Prodajalna je namenjena plezalcem, alpinistom in jamarjem, pa tudi pla­nincem na splošno ter popotnikom. Kot pravijo, bodo cene konkurenčne, prodajali pa bodo predvsem vrhunske proizvode najbolj znanih proizvajal­cev. Izbira bo pestra, saj so neposred­no (tudi delniško) povezani s tržaškim Tecno Sportom.
Trgovina je na Jeranovi 11 a (tel. 224-289) in je odprta od ponedeljka do petka med 15. in 19. uro, ob sobo­tah pa od 8. do 12. ure.

I. D.

Nesreči v Himalaji
Nepalsko ministrstvo za turizem je sporočilo, da sta se v Himalaji pone­srečila dva alpinista, španski in island­ski. Člani njunih odprav so zaman poskušali najti izginula alpinista.

Romanje v Julijce
Mariborska Založba Obzorja je pred dnevi izdala 35. knjigo naše edi­ne stalne planinske knjižne zbirke »Domače in tuje gore«. To je delo Tržačana dr. Rafka Dolharja »Roma­nje v Julijce«, ki obsega 39 črtic. Niso stereotipna opisovanja poti ali pokra­jine, v ospredju je doživljanje gorske krajine, so pa tudi dragoceno pričeva­nje o življenju naših rojakov onstran meje.
Knjigo, ki jo je uredil Franc Vogel­nik, opremil (v njej je več črnobelih in barvnih reprodukcij) pa Bronislav Fajon, bomo še podrobneje predstavili.

F.S.

  14.10.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti