Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sto žensk čaka lepši Aljažev stolp

Slovenske novice - Boštjan Fon: Pred dnevi so na vrhu Triglava pokitali, pobrusili in prebarvali narodni simbol.

LJUBLJANA – Eden od spremljevalcev pohoda Sto žensk na Triglav, dekleta iz preteklih ekspedicij se ga spominjajo po najbolj peklenskem priimku, je s svojimi sodelavci iz Društva prijateljev Triglava letošnjim pohodnicam pripravil prvovrstno presenečenje. No, da smo pošteni, Igor Zlodej – letos mineva trideset let, odkar je s Pohorja prišel v Bovec – in njegovi fantje iz društva so dobro delo opravili za vse gornike, ki prihajajo na naš najvišji vrh. Aljažev stolp je bil nazadnje obnovljen leta 2003.

Kitali, brusili in barvali
Za pohod na Triglav se lahko naše bralke prijavite kar prek spleta! Izpolnite prijavnico na tej strani.
Po predhodnih pridobitvah strokovnih mnenj Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – območne enote Kranj, Agencije Republike Slovenije za okolje, Restavratorskega centra pri ZVKDS, Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije in s soglasjem PD Ljubljana matica so stekle priprave in v preteklih dnevih so na Kredarico in naprej na vrh Triglava znosili ves material, kar je trajalo kar nekaj dni. V torkovih zgodnjih jutranjih urah so dela končno lahko stekla. »Treba je bilo pokitati vse luknje, brušenje se je izvajalo ročno, po naročilu stroke. Potem je sledilo barvanje, barva je bila pripravljena po RAl-lestvici in povsem taka, kot je bila originalna, seveda pa danes mnogo bolj kakovostna,« nam je razložil Zlodej: »Poleg tega smo zamenjali še eno sidrno jeklenico. Tako je Aljažev stolp spet ves sijoč in v ponos kot narodni simbol, ki v tej državi edini še združuje.«

Kulturni spomenik državnega pomena
Dela so prostovoljno in celo s pomočjo lastnih sredstev opravili člani društva Zvone Frantar kot slikopleskar, pomagali pa so mu Franjo Potočnik, prav tisti Franjo, ki je včasih vsak dan hodil na Triglav, in Janez Jager, predsednik Društva prijateljev Triglava, ter naš Igor, tudi ustanovni član društva. Z materialom sta pomagala Skupina Helios, izpostava Mavrica Jesenice, in podjetje KOV Voja Jovičića. Prijatelji Triglava vse obiskovalce Triglava naprošajo, naj na Aljažev stolp ne lepijo nalepk, nanj naj ne pišejo ali rišejo in naj ne praskajo barve, naj ne plezajo na stolp in naj se ne obešajo po jeklenicah. Še posebno naj pazijo pozimi, da ga ne pohodijo z derezami. Skratka, do Aljaževega stolpa naj se vedejo kot do narodnega simbola, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Boštjan Fon


Aljažev stolp je obnovljen

Slovenske novice (18.07.2012) - Boštjan Fon: Društvo Prijatelji Triglava je po devetih letih obnovilo simbol slovenstva.

KRANJ – Leta 2003 je bil Aljažev stolp vrh Triglava nazadnje obnovljen, zato so se v društvu Prijatelji Triglava odločili, da mu letošnje poletje ponudijo strokovno obnovitev. Po predhodnih pridobitvah strokovnih mnenj Zavoda za varstvo kulturne dediščine območna enota Kranj, Agencije Republike Slovenije za okolje, restavratorskega centra pri ZVKDS, oddelka za konzerviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije, s soglasjem PD Ljubljana-Matica, so stekle priprave.

»Na Kredarico in naprej na vrh Triglava je bilo treba znositi ves material, kar je trajalo kar nekaj dni,« je dejal eden članov društva Igor Zlodej, prekaljeni gorski reševalec in eden spremljevalcev našega tradicionalnega pohoda Sto žensk na Triglav. »Tudi zato je bil zadnje dni Aljažev stolp zaklenjen, saj je bil tam spravljen ves material.«

Spet sijoč simbol slovenstva
Vreme nekaj dni ni dovoljevalo začetka del, danes zgodaj zjutraj pa se je okoli stolpa naredil lep dan za mešanje barv in druga obnovitvena dela. Potrebno je bilo pokitati vse luknje, brušenje se je izvajalo ročno, po naročilu stroke, potem je sledilo barvanje. »Barva je bila pripravljena po RAl lestvici, povsem taka, kot je bila originalna, seveda pa danes mnogo bolj kakovostna. Poleg barvanja je bila zamenjana še ena sidrna jeklenica,« je povedal Zlodej: »Tako je od danes Aljažev stolp spet ves sijoč in v ponos kot narodni simbol, ki edini še združuje v tej državi.« Dela so prostovoljno oziroma celo s pomočjo lastnih sredstev opravili člani društva Zvone Frantar kot strokovni izvajalec del – slikopleskar, pomagali pa so mu Franjo Potočnik, tisti Franjo, ki je včasih vsak dan hodil na Triglav, Janez Jager, predsednik društva Prijatelji Triglava ter Igor Zlodej, ustanovni član društva. Z materialom sta pomagala Skupina Helios – Izpostava Mavrica Jesenice in podjetje KOV – Vojo Jovičič Jesenice.

Opozorilo obiskovalcem
Prijatelji Triglava vse obiskovalce Triglava prosijo, naj na Aljažev stolp ne lepijo nalepk, nanj naj ne pišejo in rišejo, kot tudi naj ne praskajo barve, ne plezajo na stolp in se ne obešajo po jeklenicah. Še posebej naj pazijo pozimi, da ga ne pohodijo z derezami. Do Aljaževa stolpa se obnašajmo, kot do narodnega simbola, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Boštjan Fon

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti