Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srebrna gostija Ruške koče

Jutro (1932): Ruše, 4. avgusta.

Letos 8. septembra bo minilo 25 let, ko se je na slovesen način otvorila prva planinska postojanka na Pohorju, na najbolj severnem delu slovenske domovine. Prvi predsednik SPD, blagi dr. Orožen, je takrat veliki množici slovenskih turistov od blizu in daleč ter še večjemu številu pohorskega ljudstva govoril navdušene besede, poudarjajoč veliki pomen tega dne in zgradbe Ruške koče za kotit utrni razvoj našega naroda. Štajerskim Slovencem nepozabni profesor dr. Medved, ki smo ga tukaj kratko imenovali »pohorski župnik«, je blagoslovil novo zgradbo ter iz vse duše prosil Vsemogočnega, da bi čuval to nišo in vse ljudi, ki bodo iskali v njej zavetja.
Res se je kulturni in nacionalni pomen Ruške koče kmalu vidno pokazal. Podravska podružnica SPD, ki je to postojanko zgradila, je imela zbrano že precejšnjo peščico turistov, a od tega dne je njih število raslo kakor gobe po dežju. V Ruški koči je še nekaj let prevladovala nemška govorica, a ni bilo dolgo, ko je na svoji zemlji in v svoji hiši zavladal Slovenec. Ruška koča je kakor mati, preprosta in ponižna kakor je poštena slovenska žena, rodila je več hčera, ki so obširnejše in lepše ter so se »poženile« na raznih pohorskih domovih.
Kakor je blagi dr. Medved ob otvoritvi Ruške koče molil za srečo vsem, ki iščejo zavetišča pod njeno streho, tako želi matuška Ruška koča vsem svojim hčeram in turistom, ki jo obiskujejo, srečo ter jih prosi, da jo obiščejo 4. septembra, ko bo obhajala srebrno gostijo.

Jutro, 5. avgust 1932


Slovenec. 4. avgust 1932

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti