Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nanga Parbat - konec dvomov

Montagna.tv: Angleža sta se po uspešnem vzponu po grebenu Mazeno povzpela še na vrh in danes srečno sestopila v bazni tabor.



Nanga Parbat (foto Doug Scott)

Po tem, ko so potihnile vse novice o dogajanju na Nanga Parbatu in so se začele pojavljati skrbi, kaj se dogaja z angleškima alpinistoma, je v javnost končno prišla vest o uspešni vrnitvi z gore.
Po pisanju italijanskih medijev sta Rick Allen in Sandy Allan 15. julija ob 18.12 dosegla vrh, danes pa sta se srečno vrnila v bazo. Na gori sta preživela 18 dni, s seboj pa sta vzela hrane le za deset dni plezanja. Tako sta uspešno zaključila enega večjih problemov v Himalaji.
»Fanta«, ki sta opravila s približno deset kilometrov dolgim grebenom Mazeno, na katerem se je potrebno osem krat povzpeti nad višino 7000 metrov, sta sicer že stara znanca Himalaje. Sandy Allan, gorski vodnik s Škotske se je med drugim povzpel na Muztag Tower, Pumori, Shivling, Čo Oju, Lotse in Everest. Stal je tudi že na vrhu Nanga Parbata leta 2009 skupaj z Allenom, leta 1992 pa sta z Dougom Scottom poizkušala tudi vzpon po grebenu Mazeno. Rick Allen, Anglež z več kot dvajsetimi odpravami v Himalajo, Karakorum in Tibet, je že stal na Everestu, Gašerbrumu in Daulagiriju, kjer je skupaj z Rusi preplezal novo smer v severni steni. Tudi Rick je že leta 1995 poizkušal preplezati greben Mazeno.
Allen in Allan sta vrh Nanga Parbata dosegla 15. julija, po štirinajstih dneh plezanja. Vzpon sta začela na Rupalski strani, sestopila pa sta v bazni tabor na Diamirski strani, kamor sta prišla po štirih dneh sestopanja, seveda jima je zmanjkalo tako hrane kot plina za kuhanje.
Vsekakor vzpon, o katerem se bo še pisalo.

Vir: http://www.montagna.tv 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46085

Novosti