Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Glede uspeha kamniških plezalcev

Jutro (1937) - Pavel Kemperle: ... smo na včerajšnji člančič prejeli iz Kamnika naslednji odgovor ljubljanskim kritikom:

Dne 31. oktobra smo res srečali pod Rzenikom gg. Gregorina M. in Ogrina F. ki sta pa bila precej vinjena (mogoče nas zato nista pozneje videla v steni?*), kar lahko potrdi tudi oskrbnica Regalijeva na Kopiščih, kjer sta se gospoda ustavila. Omeniti moram, da, smo med plezanjem videli na plazu ljudi, ki so nas očitno opazovali (ne vem, ali so nas videli).
Naše plezalne smeri tu ne bom točno opisoval, ker je poslal poročilo v turi tovariš Presl v »Planinski vestnik«, ki je za opise pristojno glasilo. Omenim naj le, da se smer nahaja v Severozahodni steni, z vstopom ob levem robu in izstopom, točno v sredini, torej je stena preplezana! Če omenjene ljubljanske gospode zanima, si smer lahko ogledajo. Na tretjini je na široki polici postavljen možic z imeni, poleg tega pa je po vsej dolžini smeri zabitih deset klinov. Nadalje nihče ne ugovarja gg. Režku in Modecu, ki sta priznana plezalca, da sta preplezala severno steno, čeprav nista nikjer o tej turi poročala. Kar se tiče naše opreme, izjavljam, da je bila v odličnem stanju, le Presl je na poti izgubil eno plezalko, kar pa ne prepreči plezalcu stoodstotne zmožnosti za pležo. Res je, da si je Presl privezal na nogo klobuk, ko se je že vračal preko Konja v dolino, ker smo pustili čevlje pod steno; ni pa tega storil med turo. Ljubljanski gospodje naj si zapomnijo, da se ne bomo zmenili za njihove izbruhe nevoščljivosti, ki kaj lepo odkrivajo njihovo planinsko »tovarištvo«, temveč bomo šli svojo pot naprej!

Kemperle Pavel.
Jutro, 11. november 1937


* Ko Pavle Kemperle govori o vinjenosti Gregorina M. in Ogrina F. je potrebno upoštevati, da je 28. oktobra umrl Franc Verbic ...

Op. Boris Štupar
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti