Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.07.12

Veliko plezanja in odprave.

Naše stene

Lepo vreme še zmeraj omogoča številne vzpone v naših velikih stenah. Poleg obstoječih klasičnih smeri, je v Triglavski steni nastala nova smer v zahodnem delu Stene, čisto zraven Luknje. Akterja sta bila ponovno Silvo Kragelj in Marko Turk, ki sta tokratno prvenstveno smer poimenovala Zlatorogova smer (VI+/IV-V, 250 m). Opis smer in vris sta bila že objavljeni tukaj, na ogled pa je še nekaj slik.
Poleg nove smeri je bila v Steni pretekli teden kar gneča, saj so bile obiskane vse klasične smeri pa tudi kakšna manj plezana smer. Tudi sam sem se s soplezalcama nahajal v kombinacijah smeri v zahodnem delu stene in plezalski vzkliki so bili slišni iz Tržaške smeri, Zahodne zajede, Šlosarske, Peternelove, Nemške smer, Skalaške, ter Čopa in še mnogih drugih.

Nekaj časa nazaj je bila preplezana tudi nova smer v redko obiskani SV steni Bavškega Grintavca nad dolino Zadnje Trente. Rado Lapanja, Toni Groblar, Marko Makuc in Jože Makuc so novo smer poimenovali Cerkljanska smer (V-/III-IV, 200 m).  Pretekli vikend sta se Rado in Jože vrnila ter preplezala lepo smer v odlični skali zmernh težav ter jo poimenovala Vrnitev odpisanih (IV/III, 300 m). Več o tej smeri pa tukaj.

Preplezana je bila tudi nova smer v steni Vrha nad Škrbino. Glede na trenutno vremensko stanje sta jo akterja Petra Hadalin in Simon Markočič poimenovala Vročina (VI, A0, V/III-IV, 230 m). Več informacij je bilo že objavljenih tukaj.

Poleg redno plezanih smeri iz Miheličevega izbora je bil opravljen tudi vzpon v redko plezanem Škorpijonu (VII-, 600 m) v Široki peči.

Razno

Zasledil sem tudi aktivnost nad Chamonixem in sicer sta Aleš Česen in Jurij Gorjanc plezala Kuffnerjev greben v Mount Mauditu.
V preteklih in prihodnjih dneh so se na pot odpravile še tri odprave. In sicer Koroška 8000 z glavnim ciljem odprave, vzponom na Broad Peak, odprava v Kirgizijo, v gorovje Kooshal-too, ki je od leta 2008, ko se je tja odpravila prva slovenska odprava vedno bolj priljubljen in reden cilj med našimi alpinisti. V petek pa se na pot odpravljata še Andrej in Tanja Grmovšek, ki bosta tokrat obiskala območje granitnih sten Bugaboos v Kanadi.

Objavljena je bil tudi novica o podrobnejšem opisu vzpona na Spantika pretekli mesec odprave Karakorum 2012 podkrepljena s slikovnim materialom.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Zlatorog1

Zlatorog2
Zlatorogova smer. Foto: Silvo Kragelj.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti