Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov planinski dom na Vršiču

Slovenec (1922): Kakor znano, je po razmejitvi Italiji pripadel dom na Vršiču, ki ga jo Kranjskogorska podružnica kratek čas pred izbruhom svetovno vojne postavila.

Vsled zasedbe po Italijanih, ki so tam nastanili svojo finančno stražo, smo izgubili to lepo planinsko postojanko.
Da so nadomesti ta izguba, je sedaj Slovensko planinsko društvo popravilo in povečalo Erjavčevo (prej Vossovo) koto, ki leži na prijaznem holmcu tik pod sedlom Vršičem. To kočo, ki je bila popolnoma izropana, je čisto na novo opremilo in napravilo iz nje udoben planinski dom.

Koča je otvorjena in z vsemi potrebščinami založena. Oskrbnica je gospa Žmitkova iz Javornika. Erjavčeva koča ima veliko kuhinjo z novim štedilnikom, prostorno obednico in lepo verando ter 6 ločenih spalnih sobic z 11 posteljami in 3 skupna ležišča. Njena lega je naravnost divna, pogled po obkoljujočih jo grebenih Mojstrovke in Prisojnika ter v dolino Pišnico in Krnico in na onstran dvigajoč se skupino Škrlatice je eden najlepših razgledov v naših Alpah. Tura je lahka, ker vodi bi Kranjsko Gore do koče znamenita cesta, ki se je med vojno napravila do vrh Vršiča in v Trento. Iz Kranjske Gore je le 3 ure hoda.

Ta novi planinski dom bo izhodišče za zanimive ture na Prisojnik, Mostrovko in Razor in za prehod čez Rupe v dolino Planico ter na Jalovec. Laška finančna straža pri posetu vrhov ne dela ovir. Kakor slišimo priredi Slovensko planinsko društvo tudi slavnostno otvoritev te svoje nove planinske postojanke.

Slovenec, 23. junij 1922

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti