Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velik izlet na južne planine

Jutro (1932): Srbski planinarji vabijo naše turiste v goste — Izletniki se bodo razdelili v dve skupini pod izvrstnim vodstvom

Beograd, 22. julija.
Planine Južne Srbije, katerih višina skoraj dosega višino Julijskih Alp, vsekakor pa prekaša višino naših Kamniških Alp, niso bile do sedaj radosti poznane v turističnem pogledu. Posamezni naši turisti so se sicer že povzpeli na marsikateri vrh, toda vse to je bilo premalo v primeri z lepoto teh planin. Zato se je Srbsko planinsko društvo v Beogradu odločilo, da organizira letos v avgustu velik obsežen izlet. Vodja bo inž. Dušan Podgradski, izvrsten, izkušen turist in vodnik. Tudi gosti, člani ostalih naših planinskih društev bodo zelo dobrodošli, posebno še turisti iz dravske banovine, ki bodo v planinah vardarske banovine našli dopolnitev planinskih krasot svoje ožje domovine. Zato naj se interesenti prijavijo za udeležbo Srbskemu planinskemu društvu v Beogradu, Klemansojeva ulica št. 48., ali pa direktno enemu izmed organizatorjev izleta, dr. inž. Franu Podbrežniku, Beograd, Topolska ul. 19., ki bo drage volje dal vse dopolnilne informacije. Prijaviti se je treba najpozneje do 4. avgusta.
Izlet je predviden tako, da se formirata dve skupini, ena za težjo turo po planinah, druga za lažjo pod planinami. Izlet ne bo drag, vsi stroški z vožnjo vred vračunano odhod in povratek v Beograd bodo iznašali največ 800 dinarjev. Na Šar planini bodo izletniki sprejeti v novi planinski postojanki, ki jo je izgradila banska uprava vardarske banovine, v Kosovski Mitrovici pa bodo gosti tamkajšnje podružnice Srbskega planinskega društva.
Na ostalih planinah bodo največ gosti žandarmerijskih postaj in obmejnih karavl.
Komanda žandarmerije in banska uprava bosta šli turistom v vsem na roko. Seveda morajo udeleženci planinske ture imeti dobro opravo in tudi zadostna pokrivala. Vsi udeleženci morajo biti člani enega od naših zveznih planinskih društev.
Skupni odhod bo iz Beograda 6. Avgusta zvečer z vlakom ob 23.50 preko Kragujevca, Kraljeva (nova proga) do Kosovske Mitrovice. Odtod z avtomobili do Kačanika, kjer bomo razgledali Kosovsko polje. V Kačaniku se skupini A in B razstaneta in bo nadaljnja pot naslednja: Skupina A se bo 8. avgusta zjutraj povzpela na Šar-planino, katere vrh Ljuboten je 2406 m visok. Od tod vodi drugi dan pot čez vrhove Čaušico (2604), Bistro (2640) in Kobilico (2526), nakar 11. Avgusta pridemo na romantično planinsko Bosovačko jezero, kjer bo pol dneva odmora.
Če bo kateri udeleženec hotel, se lahko že tukaj sam spusti v Tetovo, od koder se z vlakom vrne preko Skoplja domov.
Od Bosovačkega jezera se povzpnemo najprej na planino Babo-Hasanico (2467) in odtod preko vrhov: Turčina (2702), Džinbega (2610), Borislajeca (2662), Popove Šapke (2080) na albansko mejo na Šerupo-planino. Odtod po meji preko Korabških vrat (2055) na Golemi Korab (2764 m), ki je samo za 100 m nižji od Triglava, in na Ploče (2238), kamor pridemo 16. avgusta. Tudi odtod se lahko posamezni udeleženci spuste v vas Žirovnico in Debar, kjer lahko počakajo ostale, ali se pa vrnejo nazaj v Beograd.
Grupa pojde 17. avgusta naprej po grebenih preko Imoske (1999 m), Velivara (2374) in
Krčina (2345) ter se spusti v Debar na prenočišče. Odtod potujemo 18. avgusta z avtomobilom čez Strugo v Ohrid, kjer se sestanemo s skupino B.
Skupina B potuje 8. avgusta naprej z vlakom v Skoplje in 9. avgusta v Gradsko, kjer si razgleda razvaline Stobi. Nato potuje v Prilep (grad Kraljeviča Marka), dalje v Bitolj. Odtod na Kajmakčalan in potem na Ohridsko jezero na oddih za štiri dni. kjer počaka grupo A.
Obe skupini napravita 19. avgusta izlet v samostan Sv. Naum, a 20. avgusta se vrnemo v Skopje, katero si dobro ogledamo. 21. avgusta ob 20.19 odpotujemo z vlakom v Beograd, kamor prispemo naslednje jutro ob 9.20.

Jutro, 23. julij 1932
 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti