Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skrivnost okostnjaka nad Okrešljem pojasnjena

Jutro (1934): Ponesrečenec je mladi posestnik Franc Gašperlin iz Primskovega, ki je izginil že pomladi 1932
Kamnik 5. septembra 1934

Ko so včeraj Kamničani brali v »Jutru«, da so našli onstran Kamniškega sedla okostnjak neznanega moškega, so nekateri takoj mislili, da bi to utegnil biti posestnik Jože Kregar iz Stahovice, ki ga že 16 tednov pogrešajo. Mož je bil že 69 let star in jo pred 4 meseci odšel od doma golorok in bos z malo sekirico. Od takrat se še ni vrnil in nihče ga ni več videl. Domači so prepričani, da se mu je pripetila nesreča, ni pa tudi izključeno, da je izvršil samomor, čeprav za to ne najdejo nobenega povoda.
Ker pa poročajo, da so pod Sedlom našli okostnjak in ostanke obleke, pelerino in čevlje, je skoraj izključeno, da bi bil to posestnik Jože Kregar, pač pa bo to posestnik Gašperlin iz Primskovega pri Cerkljah, ki ga pogrešajo že poltretje leto.

Kamniška orožniška postaja ima še vedno v evidenci slučaj iz zgodnje pomladi v letu 1932, ko je na Sedlu na zagoneten način izginil posestnik France Gašperlin iz Primskovega. Okrog 1. junija 1932 je namreč prišla v Kamnik njegova žena in prosila orožništvo in podružnico SPD v Kamniku, naj ji poiščejo moža, ki se je baje izgubil na poti iz Kamnika preko Sedla v Logarsko dolino. Odšel je 6. aprila od doma, češ, da gre iskat dela. Vzel je s seboj 500 Din gotovine in se prav dobro napravil in oskrbel za daljšo pot. Ženi je povedal, da gre na Štajersko, v Logarsko dolino.
France Gašperlin je imel na Mlaki pri Komendi mlajšega brata, zato se je na poti ustavil tudi pri njem in ga slednjič še pregovoril, da je šel z njim v Logarsko dolino. Izbrala sta si smer preko Kamniškega sedla, ker sta hotela po najkrajši pot; priti v Logarsko dolino. Nerazumljivo in precej čudno je dejstvo, zakaj sta si izbrala prav to nevarno in tvegano pot, saj so bile Kamniške planine v začetku aprila še pokrite z debelo snežno odejo. Nevarnosti na poti preko sedla povečujejo pomladi še plazovi, ki se prožijo čez skalne stene.

Oba Gašperlina sta se na poti ustavila najprej v Kamniku, nato pa v Kamniški Bistrici, kjer sta menda tudi prenočila. Ko sta po kratkem odmoru krenila naprej proti Sedlu, se je mlajši brat zbal že nad Žagano pečjo nevarne in dolge poti in se vrnil nazaj v Bistrico, France Gašperlin pa se je baje kljub bratovemu prigovarjanju, naj se vrne, podal naprej po zasneženi in negotovi poti proti Sedlu. Žena je čakala, kdaj se bo javil iz Logarske doline, vendar pa ni bilo o njem ne duha ne sluha. Po štirih tednih čakanja je žena pregovorila mladega Gašperlina, da je šel z dvema prijateljema poizvedovat za Francetom. Žena je bila namreč prepričana, da se je v planinah ponesrečil.
Trojica prijateljev je krenila proti Kamniku in naprej na Sedlo, da bi kaj zvedeli o zagonetno izginulem Francetu. Povsod so poizvedovali, vendar pa ga ni nihče videl. Po brezuspešnem iskanju so se iskalci vrnili, tolažeč se z mislijo, da je France morda vendarle dospel v Logarsko dolino, pa je pozabil na dom ali pa se je njegovo pismo izgubilo. Ko pa tudi po dveh mesecih ni bilo o njem nobenega glasu, je bila žena prepričana, da se je smrtno ponesrečil na nevarni poti. Prišla je naznanit vso zadevo v Kamnik in orožniki so uvedli obširno preiskavo.

France Gašperlin je bil komaj 32 let star in si je pred letom postavil v Primskovem skromno hišico, v kateri je živel z ženo in dvema otrokoma. Kljub vsemu prizadevanju pa niso mogli dognati, kakšna usoda ga je zadela. Šele z najdbo okostnjaka je zdaj potrjena njegova smrt.
Nerešeno pa ostane zaenkrat še vprašanje, kako je umrl France Gašperlin. Morda ga je na potu presenetil sneženi plaz in ga treščil v globino ali pa je v globokem snegu zašel s poti in padel v prepad. Gotovo je imel prav poseben vzrok, da se je v tako nevarnem času odločil za pot preko Sedla, ko bi vendar lahko čez Črnivec krenil v Luče. Imel je pri sebi 500 Din. Ker je na vsak način hotel preko Sedla, sodijo preiskovalni organi, da je imel najbrž dogovorjen sestanek s kakim tihotapskim tovarišem, katerega ni hotel pustiti na cedilu. Morda ga je celo ta pahnil v prepad ali pa udaril s sekiro, ki so jo našli ob okostnjaku.

Jutro, 7. september 1934
 


Jutro (1932)/G-L: Na zagoneten način je izginil


 SiOG 1/1932 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti