Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na zagoneten način je izginil

Jutro (1932): Kamnik, 6. junija
Po Kamniku se je že dalje časa govorilo da je brez sledu izginil neki posestnik iz Primskovega, ki je v začetku aprila odšel v Kamniške planine. V sredi preteklega tedna se je zglasila na tajništvu SPD v Kamniku neka ženska in prosila, naj društvo organizira ekspedicijo in poišče truplo njenega moža, ki se je najbrž ponesrečil na planinah.

Ženska je pripovedovala., da je žena posestnika Franceta Gašperlina iz Primskovega. Njen mož je odšel 6. aprila od doma, češ, da gre iskat dela. Napravil se je za daljšo pot in vzel s seboj 500 Din gotovine. Rekel je, da gre na štajersko v Logarsko dolino. Med potjo se je ustavil pri svojem 20 letnem bratu na Mlaki pri Komendi in pregovoril tudi njega, da je šel z njim.
Mahnila sta jo proti Kamniku in odtod naprej proti Kamniški Bistrici. Hotela sta priti po najkrajši poti preko Bistrice in Sedla v Logarsko dolino. V začetku aprila pa je še Kamniške planine pokrival debel sneg in je skoraj nerazumljivo, zakaj sta se brata odločila za tako nevarno pot.
Mlajši brat se je že nad Bistrico zbal dolge in naporne hoje po snegu in se vrnil domov, France pa jo je sam mahnil najprej proti Sedlu. Od tedaj pa o njem ni bilo ne duha ne sluha. Žena je bila upravičeno v strahu, da se je v planinah ponesrečil. Pregovorila je mladega Gašperlina, da je šel ob koncu aprila s dvema prijateljema poizvedoval za Francetom. Vsi trije pa so se kmalu vrnili češ, da Franceta na poti proti Sedlu niso nikjer našli. Ker se mož niti po dveh mesecih ni javil, je žena prepričana, da je mrtev. Njen France je bil skrben mož, doma iz Mlake pri Komendi in komaj 32 let star. Lani si je postavil v Primskovem skromno hišico, kjer je živel z ženo in dvema otrokoma.
Tako je izpovedala žena na tajništvu SPD in na orožniški postaji v Kamniku. Orožništvo je uvedlo preiskavo, da pojasni, na kakšen način je izginil mladi posestnik, posebno ker se o tej zadevi širijo razne govorice. Nekateri zatrjujejo, da Gašperlin sploh ni šel z bratom proti Bistrici, ampak da je najbrž šel drugam če bi kdo kaj vedel o Francetu GašperIinu, naj javi orožniški postaji v Kamniku.

Jutro, 7. junij 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti