Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.10.1976

Delo, Šport: ... Tri nove smeri v Raduhi

Koroški alpinisti so konec preteklega tedna vrisali v oste­nje Velike Raduhe spet tri nove smeri. V soboto sta Mi­lan Kolar (Mežica) in Stanko Mihev (Ravne) preplezala »po­poldansko« v zahodni steni Stebra. Ocena: V +, večina III, 200 m, 3 ure. V nedeljo pa sta Milan Kolar (Mežica) in Janez Žalig (Ravne) pre­plezala centralni greben (vstop okoli 150 metrov des­no od »osrednje grape«), ki sta ga ocenila s IV, 250 me­trov, 2.30 ure, Majda Komorej (Prevalje) in Engelbert Vravnik (Ravne) pa »osrednjo grapo« (III, 250 m, 2.30 ure), katere vstop je kakih 80 me­trov desno od Stebra.

60 vzponov novomeške AS
Alpinisti v Novem mestu so letos doslej opravili okoli 60 vzponov, med njimi tudi pr­venstvenega v Mali Rinki (12. septembra: Stane Mokotar in Lojze Rogelj, ocena V, zgoraj (V, 150 metrov, 5 ur). Sicer pa jim je na zaključnem taboru, (po alpinistični šoli) ki so ga organizirali na Okrešlju, močno nagajalo vreme in jim v veliki meri prekrižalo račune. V Črmošnjicah pa so si na »Rogljevih skalah« ure­dili plezalni vrtec, kjer se marljivo pripravljajo na zimsko sezono.

Srečanje alpinistov železničarskih PD
Alpinistični odsek PD »Željezničar« iz Zagreba se je od­ločil, da letos med 27. in 30. novembrom pod steno Kleka priredi srečanje alpinistov iz vseh železničarskih PD v Ju­goslaviji. Povabili bodo tudi vsa tista PD, ki sicer še nimajo svojih AO ali AS, ima­jo pa ljudi, ki jih alpinizem zanima. Ob večerih bodo ime­li v domu predavanja ter po­govore in seveda projekcije diapozitivov. Srečanje naj bi postalo tradicionalno.

Dober obisk v Sarajevu
Tudi letošnja alpinistična šola, ki so jo imeli sarajev­ski alpinisti za vso republiko, je odlično obiskana (prek 40 udeležencev). Predavanja in vaje imajo ob vikendih na Romaniji, kamor prihajajo mladi iz Zenice, Travnika, Mostarja, Sarajeva in še ne­katerih mest.
Starejši člani pa so dobro izkoristili konec letne sezone. Bošnjak, Čolakovič in D. To­mič so opravili prvo ponovi­tev stebra v Crnopoljskem Osobcu (2. in 3. oktobra). Rakič in Šišič sta 25. in 26. sep­tembra preplezala prvenstveno smer v severovzhodni steni Izgorjele Grude, ki se je že dve leti upirala vsem poskusom. Novo smer so poimenovali »kavkaška« v spomin na tovariše, ki so se leta 1974 ponesrečili v Kavkazu. Ocena: VI—, A 2, 700 metrov. 19 ur. S. Žalica je sam opravil dru­gi vzpon na Veliki Zubac v Crvenih stenah (Romanija), Bošnjak in Čolakovič pa sta nenavezana preplezala poševni kamin v Sivadijama (Prenj).

AŠ tudi v Splitu
V začetku tega meseca je pričela z delom tudi alpini­stična šola v Splitu, ki jo že po tradiciji organizira PD »Mosor«, vodi pa jo letos Ne­nad Pivac. Predavanja imajo ob petkih, praktične vaje pa ob vikendih v ostenjih Biokova, Kozjaka in Mosora. Zaključek AŠ bo med prazni­ki ob dnevu republike v Veli­ki Paklenici.

V spomin na tovariše
V nedeljo in ponedeljek bo­do po gorah zopet prižgali sveče ob spominskih obelež­jih ponesrečenih tovarišev. Obiske že po tradiciji prirejajo alpinistični odseki, pri tem prednjači posebno AO Jesenice, pa tudi posamezniki se pred dnevom mrtvih spomnijo svojih tovarišev, ki so našli prerano smrt v gorah.

Zimskim obiskoval­cem Triglava
Predno se boste v zimskem času odpravili iz Krme na Triglav razmislite, kje boste prenočili! Med potjo do Kre­darice, kjer je vedno mogoče prenočiti pri meteorologih, bo­ste namreč lahko našli zavetje le v stari pastirski koči in v zimski sobi Vodnikove koče, ker bo lovska tudi letos za­klenjena, ključ pa pri Tončku Štularju 300 metrov pod Kur­jo vasjo v Zgornji Radovni. Vprašljiva je tudi zaloga drv, saj se na pozive za pomoč ni javil nihče.

»Skok« s Kilimandžara
Poleti z zmaji pridobivajo pristaše po vsem svetu in me­sta, od koder se spuščajo najdrznejši so vedno višja. 33-letni Rudi Kishazi je po vest­nem treningu najprej poletel s 4810 metrov visokega Mont Blanca. Toda ni mu bilo dovolj in odpravil se je v Perzijo, kjer je štartal z Demavenda (5670 m). Pred kratkim pa je uresničil še en svoj cilj. Odgnal se je na naj viš­jem afriškem vrhu, na 5985 m visokem vrhu Kilimandža­ra in po 40 minutah pristal 22 kilometrov stran na višini 1490 metrov.

Bolgari v Grčiji
Bolgarski alpinisti v zadnjih letih vedno bolj načrtno obdelujejo tuje gore. V začetku tega meseca so bili prvič (odpravo je organiziralo društvo »Planinec« iz Sofije) v skupini Olimpa, kjer so opravili tudi nekaj prvenstvenih vzpo­nov. Najtežjega sta z enim bivakom opravila Hristo Prodanov (ta čas verjetno najboljši bolgarski alpinist) in Milan Conkin v severni steni Mitikasa.

Madžari se priprav­ljajo na Tirič Mir
Madžarski alpinisti le redko zaidejo v tuje gore, doma pa tudi nimajo posebnih možnosti za pripravo na večje eks­pedicije. Šele letos se je prvi povzpel na Pik Komunizma (7495 m) in s tem močno po­pravil njihov »višinski rekord«, za prihodnje leto pa načrtujejo večjo odpravo v Hindukuš. Njihov cilj je Tirič Mir (7706 m).

Nepal vedno bolj obiskan
Odkar je pred 25 leti Nepal bolj na široko odprl vrata, ga je obiskalo že 325 ekspedicij, največ jih je bilo z Ja­ponske. V zadnjih petih letih pa je gore Nepala obiskalo prek 43.000 visokogorskih turistov (samo leta 1974 jih je bilo skoraj 14.700).

Široke možnosti za alpinizem v SZ
V Pamirju in Tjan Šanu je bilo letos 7 stalnih alpinističnih taborov, v Kavkazu pa še 13. Razen tega so imeli še več »podružnic«, začasnih taborov v vznožju najbolj zanimivih gora, ki so jih začasno postavile posamezne skupine.
V kavkaškem taboru »Elbrus« so imeli posebno šolo za in­štruktorje, vseh udeležencev v taborih pa je bilo okoli 14.000. Za njih je skrbelo prek 1000 inštruktorjev in trener­jev.

  28.10.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti