Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.10.1976

Delo, Šport: ... Nova smer v Široki peči

V soboto in nedeljo sta Da­nilo Cedilnik in Boris Krivic (oba Matica) dokončala leta 1972 zastavljeno smer »Trikot« v Široki peči (desno od Dibonove), tam kjer je stena najbolj rumena. V soboto sta se po vrveh spustila z roba stene do mesta, kjer sta pred leti zabila zadnji klin. Biva­kirala sta tri dolžine vrvi pod robom stene, izplezala pa v nedeljo in nato takoj sesto­pila po Čopovi smeri. Ocena: A2, VI (zgornja tretjina IV do V in tudi boljša skala), 16 ur, zelo zračno.
V soboto sta v Široki peči plezala tudi Stane Belak in Aleš Kunaver. Ponovila sta Vzhodni steber (smer Ogrin - Zupančič).

Maksovih 70 let
V ponedeljek je slavil Maks Medja sedemdesetletnico. Kdo od alpinistov ga ne pozna, če ne drugače, vsaj po ime­nu. 43 let je žrtvoval Žele­zarni, goram takorekoč vse življenje. 16 let star je bil prvič na Triglavu, potem je postal član TK Skala in pri­čel svojo bogato plezalsko kariero! Najbolj mu je bil pri srcu sicer Martuljek, to­da dobro je spoznal tudi druge naše gorske skupine ter plezal tudi v Prokletijah, Prenju in Durmitorju, pa v Glocknerjevi skupini, skupini Mt. Blanca itd. Število reše­valnih akcij, na katerih je sodeloval, ni nikjer zapisano. Prav tako tudi ne, koliko časa je žrtvoval za vzgojo, za zdravo rast planinskega, al­pinističnega in gorskoreševalnega naraščaja. Njegovo delo zadnjih let pa bomo znali prav ceniti šele v prihodnosti. Zadnjih 13 let s Cirilom Pračkom neumorno zasledujeta snežne razmere na področju načrtovanih triglavskih žičnic. Le kolikokrat je že bil in kolikokrat bo še pozimi na Kredarici, pa najsi je bil sneg trd ali mehak. Pred­vsem pa je bil in je še Maks Medja — vzoren gornik, skro­men, človek s pravo srčno kulturo in izreden tovariš.

Letni instruktorski seminar GRS
V soboto, 23. t. m. ob 11. uri bo pri spodnji postaji žičnice na Okrešelj obvezen zbor vseh inštruktorjev GRS (postaje GRS, ki jih nimajo, naj pošljejo načelnika). Seminar, ki bo bržkone zaklju­čen v nedeljo opoldne, bo obravnaval vzgojnoučni pro­gram in tehniko reševanja. Obvezna je popolna alpinistična oprema.

Še en »zmagovalec« Sfinge
V petek, 8. t. m, sta Tržičana Borut Bergant in Dušan Markič v 9 urah ponovila (kot šesta naveza) smer Kunaver-Drašler v Sfingi (severna stena Triglava). S to ponovitvijo je Markič postal drugi plezalec (za Marjanom Manfredo), ki ima za seboj vse tri smeri v Sfingi.

Šmarnogorci v Zah. Julijcih
Konec preteklega tedna je AO Šmarna gora organiziral skupno turo v dolino Bele vode v zahodnih Julijskih Alpah. Ponovili so Botterijevo smer in Smer po rampi v Vr­hu Velike stopnice (Cima Grande della Scala), Direttissimo v Visoki polici, Raz v Visokem vrhu in Levo zajedo v Levi glavi.

Postojnski vzponi
Postojnski plezalci pridno plezajo, čeprav so sorazmer­no daleč od gora. Med vzpo­ni v zadnjem času velja ome­niti smer JLA v Šitah ter Rumeno zajedo in Kamniško v Koglu. V soboto pa sta Rado Fabjan in Bojan Kranjc ponovila Centralni steber Dedca, Fabjan pa nato z Alenko Žnidaršič še Beli raz v isti steni.

Jeseniški poziv na pomoč
V soboto in nedeljo organizira AO Jesenice udarniško akcijo za pripravo kurjave v bivakih. Ker je veliko takih, ki že sedaj vedo, da jih bo­do pozimi uporabljali, bi bilo prav, da se pridružijo Jese­ničanom in jim pomagajo. Pravočasno se naj dogovore za kraj in čas srečanja.
V nedeljo, 26. septembra, sta Marko Domevšček in Ja­nez Kunstelj v 3 urah opravila (verjetno prvo) ponovi­tev smeri Krivec-Runovec v Malem Draškem vrhu. V sredo, 7. t. m., sta Rudi Trošt in Alojz Javorski ponovila Za­hodno zajedo v Triglavu, v soboto pa so Breznik, Hrovat, Domevšček, Terseglav preplezali Centralno smer v Široki peči.

Živahno na Okrešlju
V soboto je na Okrešlju uspešno opravilo izpite za pripravnika 12 udeležencev letošnje celjske AŠ. Razen tega so imeli prostovoljno delovno akcijo (priprava drv za zi­mo) in še 42 vzponov so opravili. Prva ponovitev Golobove smeri v Štajerski Rin­ki (Knez-Zupanc), nočni vzpon po Vzhodni smeri v Mali Rin­ki (Meh-Knez). Lesjak je sam ponovil Modec-Režkovo v Turski gori in Debeljakovo v Mali Rinki, pa še dve prvenstveni.
Čanžek in Zupanc sta preplezala »Bombaško« v SV steni Turske gore ( po ste­bru desno od Meniha): IV, 300 m, 5 ur. Knez in Pepel­nik pa sta opravila (V/IV) zanimivo prečenje Križa-Štajerske ter Male Rinke. Pri­čela sta s poti proti Savinj­skemu sedlu, dve dolžini po Režkovi smeri, prečka v »Di­rektno«, prek stebra Štajerske Rinke vse do Župančičeve smeri, spust po Debeljakovi do žmule v Igličevi smeri in prek nje ter po policah v Vzhodno smer, nato pa še do vstopa v Debeljakovo smer.

.... in pri češki koči
V soboto se je v Češki koči na kratkem tečaju zbra­lo 27 članov AO Kranj in 11 članov AS Škofja Loka. Pri­šli pa so tudi člani AO Že­lezničar iz Ljubljane, ki so organizirali zaključek AŠ. (Za člane so sprejeli Martino Sta­ričevo, Aleša Skrta in Fran­ca Šemeta). Peter Markič in Marko Štremfelj sta v 7 urah ponovila Trikot (VI, 500 m), Zajedo Ekar-Jamnik pa na­vezi Česen-Kobal in Marija Perčič-Šegregur. Česen in Ko­bal sta ponovila tudi Grintovčev steber in pred tem še Gregorinov steber v Kalški gori. Med vzponi, ki so jih opravili Ločani, naj omenimo prvo ponovitev »Zgrešene« sme­ri v Grintovcu (prva plezala 8. septembra 1969 T. Perčič-N. Zaplotnik: 250 m, V—), ki sta jo v treh urah opravila Tone Hiršenfelder in Franc Langerholc. Jože Ciperle (Kranj) in Dušan Sitar (Železničar) pa sta opravila (verjetno prvo) ponovitev »Trojke« v Trikotu (600 m, III—IV).

Radovljiška AŠ
Pretekli četrtek se je v pro­storih AO in GRS v Graščini (na Linhartovem trgu) priče­la letošnja alpinistična šola. Uvodno predavanje sta imela načelnik AO Blaž Cvetko in načelnik postaje GRS Peter Ježek, pa tudi ostale teme bodo predavali izkušeni alpi­nisti in gorski reševalci. Praktične vaje bodo v skal­nem predelu Rebra nad vas­jo Rodine.

Nagrade AO Kranj
AO Kranj je za vzorno in požrtvovalno delo v vzgoji letos nagradil Matjaža Dolen­ca, za društveno dejavnost načelnika AO Roberta Gabrščaka in za vrhunske plezalne uspehe Nejca Zaplotnika ter Marka Štremflja.

Ponovitve
Darjo Durjava in Janez Martinčič (oba Matica) sta v soboto v ? urah ponovila smer JLA v Šitah (obveščata, da svedrovca v travnati poči, ki je ostal od zimskega vzpona, sedaj ni več).
Slava Mrežar n Matevž Suhač (oba Matica) sta 25. septembra ponovila Hunikino smer v Vežici, v nedeljo pa Direktno smer v Šitah.
Dorči Kofler, ki se je vrnil iz JLA, je s Ljubom Nemečkom v zadnjih treh septembrskih tednih ponovil Tržaško smer, Direktno na Črni graben (18. septembra) in Zahodno zajedo. V četrtek, 7. t. m. pa je z Jožetom Martinjakom (vsi AO Mojstrana) preplezal Sekločevo smer v severni steni Debele peči, sestopila pa sta po smeri Jesih-Potočnik.
Tomaž Jamnik in Nejc Zaplotnik (oba AO Kranj) sta v petek v 5 urah preplezala smer Dular-Schara v Zadnji Mojstrovki, v nedeljo pa je Zaplotnik sam preplezal Di­rektno smer v severni steni Kukove špice (v steni je našel veliko svežih odlomov in opis bo moral biti v bodoče nekoliko spremenjen).
 

  15.10.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti