Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novo slovensko smer v

Friko - Urban Golob: ... Cordilleri Blanci je preplezala celjska naveza Sašo Ocvirk - Jakob Jovan v Ishinci (5550 m)

Bela veriga ali Cordillera Blanca v Peruju nad mestom Huaraz je vsako poletje magnet za številne alpiniste in Slovenci smo v tem delu Peruja še posebej prisotni.

Vse to se kaže v številnih novih smereh, ki so jih splezali naši alpinisti, pa tudi v bolj ali manj zahtevnih alpinističnih vzponih druge vrste. Tudi slovenski alpinistični smučarji so tam pustili svoje sledi, prvič leta 1988, ko je kvartet slovenskih alpinistov-smučarjev v postavi Borut Črnivec, Andrej Terčelj, Dejan Ogrinec in Andrej Zorčič v različnih kombinacijah opravil nekaj zelo zahtevnih smučanj npr. po pobočjih Chacraraja, Palcaraja in lepotca Artesonraja (6025 m), s katerega sta sicer prva smučala Švicar Sylvain Saudan in Francoz Patrick Vallencant davnega leta 1979.

Vzpon na Artesonraju sta imela letos v načrtu tudi Celjana Sašo Ocvirk in Jakob Jovan, a so ju prebavne motnje nagnale nazaj v dolino. Sta pa zato potem v Ishinci (5550 m) preplezala novo smer, po kateri je Jakob menda tudi odsmučal, kot je razbrati s Fb profila Saša Ocvirka. Ta je na Fb o novi smeri napisal: »...Preplezala novo smer v Ishinki (5550 m), poteka desno od Celjske smeri, ki smo jo preplezali 2009 in je za odtenek težja, poimenovala sva jo po najinih letošnjih težavah na odpravi, DRISKA. Dolga je okoli 600 m, ocena D+, naklonina 40-65°. Jaka je potem po smeri tudi odsmučal. Želela sva še na Ranrapalco, vendar naju je driska prej tako spila, da sva se odločila it proti dolini. Zdaj pa vrejtno nič več kej resnega, ker bova še po skali poplezala in bo to to, saj se nam čas počasi izteka!«

Za Blanco sicer obstaja okoli desetletje star vodniček, pa se še vedno dogajajo pomote o prvenstvenih vzponih tam, kjer so ljudje že (večkrat) plezali. Pri Driski so zadeve gotovo bolj jasne, saj Celjani to steno dobro poznajo iz prejšnjih let.

04.07.12, 14:36


Facebook: Jakob Jovan 

Facebook: Sašo Ocvirk

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Novo slovensko smer v"

Franci Savenc,

Popravljeno nekaj tipkarskih napak, dodane "strešice" ... Postavljeno šele 27.07.12 ok. 17. ure

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46089

Novosti