Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krst Ribniške koče na Pohorju

Slovenec (1932): Mariborska podružnica SPD je po svoji stavbeni zadrugi »Ribniška koča« v teh suhih nerodnih letih z deleži in podporami zgradila na zahodnem Pohorju svoj novi planinski dom, ki mu je ime še pogansko, a ki prejme svoj krst v nedeljo 10. t. m.

Po otvoritvi planinskih domov na Lisci (19. 6.), v Logarski dolini (20. 6.), na Menini planini (3. 7.), je zopet na vrsti Pohorje. Pohorje! Žilice Mariborčanom vztrepečejo, njih srca silijo kvišku visoko nad Dravo in misli jim gredo skozi temnozelene šume, čez frate in trate, kjer bridke arnike dišijo, mimo Bolfenka, Pohorskega doma, Mariborske koče, Ruške koče, koče na Klopnem vrhu, koče na Pesku dalje do šeste pohorske nove postojanke do Ribniške koče. Ni Maribora brez Pohorja in narobe še manj.
Potem, ko so vzhodni pohorski obronki že tako obljudeni in naseljeni in razkričani po trumah nedeljskih izletnikov, so mariborski planinci usmerili nove pohorske poti proti zahodu v one predele, kjer še kraljuje nemotena deviška narava, kjer še poje divji petelin himno ljubezni, tja, kjer se razprostirajo smuške snežne poljane. Na prelazu med Dravsko in Mislinjsko dolino, na Sedlu pri cerkvici med Jezerskim in Črnim vrhom, nedaleč od Ribniških jezer je zasedla svoj vzvišeni prestol veličasna Ribniška koča.
Impozantna dvonadstropna stavba z vsemi modernimi napravami, z dvojno streho, krito z eternitom. V pritličju: kuhinja, obednica, gostilniška soba, točilnica in tri spalnice. V prvem nadstropju spalne sobe, dve skupni ležišči, kopeli, prhe. Dalje druge pritikline temnica za fotoamaterje, shramba za smuči, spodaj trije oddelki kleti. Kras koče pa je pred pročeljem razgledna veranda z divno panoramo.
Vseh sob je 25 in 120 postelj. Koča ima svoj lasten vodovod. Kuhinja je izborna z vsem komfortom. Ribniška koča (dolga 24 in pol metra, široka 13 m, visoka 11 in pol metra) je največja pohorska postojanka na najvišjem pohorskem vrhu (1536 m). Notranja oprema se nadaljuje po vseh razpoložljivih močeh. Koča je namenjena predvsem zimskemu športu: smučanju in smučarskim tečajem.
V nedeljo 10. t. m. bo njen slavnostni krst po najsvečanejšem obredu: ob 10 sv. maša, pozdrav, nagovor, krst, blagoslovitev koče, za tem rajanje, godba, petje in marsikaj drugega.

Čez Ribnico pridite in čez Mislinje
na pohorsko slavo planinske botrinje.
Ribniška koča — pogansko ime,
drugo nadene ji naš SPD.
V Ribniških jezerih pohorski vernik
v zdravju krstil jo bo slavni Jezernik.

Slovenec, 9. julij 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti