Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pripravljeni na presenečenja

NeDelo, Gorniška fotografija - Oskar Karel Dolenc: Kamera naj ne bo preobčutljiva

V Dolomitih, natančno v gorski skupini Brenta, poteka tudi slikovita ferata, imenovana Via delle Bocchette. Zanjo je značilno, da je speljana po ozkih policah v več nivojih, vse na višini med 2000 in 3000 metri.
To ferato je najlepše opraviti v enem zamahu, kar pa traja tri dni. K sreči so med posameznimi odseki prijazne koče, ki omogočajo spanje z vsem hribovskim udobjem in hrano. Vendar ravno dolžina ture lahko poskrbi za presenečenja. V treh dneh smo imeli vse: sonce, dež in veter, zadnji dan pa nas je ponoči presenetil še sneg in smo sestopali v pravem snežnem metežu. Seveda potrebujemo za dokumentiranje take ture ustrezno kamero, ki ni občutljiva na vremenske razmere. Da prikažemo značilnost ferate, je najbolje izbrati del, ko se pot vije okoli stolpov. Tako lahko na nasprotni steni fotografiramo kolege, ki se sklonjeni pomikajo po ozki polici (fotografija Na polici).

Ker smo turo opravili julija, je bilo dovolj svetlobe za ISO 100, oddaljenost od nasprotne stene pa je poskrbela, da ni bilo težav z globinsko ostrino. Slikovitost Dolomitov v jasnem vremenu nam nakazuje lep steber, ko smo se pred spustom na nižje police ozirali na prehojeno pot (fotografija Pred spustom). Težavnost ture in plezalnih vzponov v Dolomitih pa razkriva kapelica s spominskimi obeležji ponesrečenih gornikov (fotografija Kapela). Da ponazorim vremenske razmere zadnjega dne, mi je ravno prav prišel pogled iz kapelice na zasnežene gore, sneg v sami kapelici pa kaže vetrovno vreme. Tako lahko z nekaj fotografijami predstavimo značilnost ture in vremenske razmere. Uporabil sem kamero Olympus C5060WZ, ISO 100, fotografirano s programom P.

Napotki
Za večdnevne vzpone moramo biti primerno opremljeni, in to za različne vremenske razmere in seveda za razmere v stenah – samovarovanje itd.
Kamera mora biti odporna na vremenske razmere in preprosta za uporabo, saj ni vedno priložnosti za dolgotrajno nastavljanje parametrov.
Izbrati moramo trenutke, ki so najbolj značilni za samo turo.
Vedno moramo imeti rezervno baterijo ali polnilnik, da jo v koči napolnimo.
O značilnostih ture se pozanimajmo vnaprej.

Oskar Karel Dolenc

27.05.2012


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti