Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svečana prisega

PZS - Darko Lorenčič: ... novih gorskih stražarjev in letni zbor OVN MDO PD Podravja

V petek, 18. maja, smo se v Koči pri Šumiku na Pohorju na rednem letnem zboru zbrali člani Odbora za varstvo narave pri Meddruštvenemu odboru planinskih društev Podravja.

Tokratni zbor je bil na koledarju nekoliko kasneje kot običajno, ko smo to opravili včasih že v decembru, ali najkasneje v mesecu januarju. Za takšno zakasnitev smo imeli zelo tehten razlog, saj je v letošnjem letu končalo izobraževanje za gorske stražarje kar trideset novih gorskih stražarjev, na kar smo vsi v odboru zelo ponosni.

Na samem začetku zbora so novi gorski stražarji svečano prisegli in prejeli izkaznice in značke. Tako so postali polnopravni člani odbora in so tako lahko že aktivno sodelovali na zboru. Obravnavali smo poročilo o delu v letu 2011, plan dela za leto 2012 in informacije aktualnih dogodkih. Lansko leto smo dosegli veliko delovnih uspehov in za letošnje leto prav tako zastavili ambiciozen program. Pri realizaciji tega računamo prav na nove gorske stražarje.

Zbora so se udeležili tudi gostje, predstavnica PZS in Komisije za varstvo gorske narave PZS Irena Brložnik, vodja markacistov pri MDO PD Marjan Mally in predstavnik MDO PD Danijel Hengelman.

Po zaključku delovnega zbora je bilo družabno srečanje.

Darko Lorenčič,   
vodja OVN MDO PD Podravja    


O zboru nam je članica Komisije za varstvo gorske narave PZS Irena Brložnik pisala:

V poročilu o delu za leto 2011 so posebej izpostavili srečanje udeležencev akcije sanacije poti na Lovrenška jezera (izvedene v letu 2010), aktivno vključevanje v razpravo o osnutku zakona o vožnjah v naravnem okolju, vključevanje v razprave o novem statutu PZS ter vključevanje v razprave o dvonamenski rabi planinskih poti. Nadalje so sodelovali v akcijah za ohranjanje biotske pestrosti kot npr.: čiščenje obrežij Mure, na delavnicah v zvezi s Pohorjem, na sejah MDO PD in na zboru KVGN PZS. Državne organe so opozarjali na nezakonite posege v naravo.

Program za leto 2012 med drugim vsebuje vzpodbujanje društev k izobraževanju Varuhov gorske narave in ustanavljanju odsekov za varstvo narave, sodelovanje pri čuvanju velikonočnice na Boču, ohranjanje pogojev za gnezdenje štorkelj ..., čiščenje planj in barij na Pohorju (EU projekti), opozarjanje državnih organov na nezakonite posege v naravo, skupna naravovarstvena ekskurzija članov odbora, sodelovanje z drugimi odbori v MDO (tudi delo z mladimi), vključevanje v akcije PZS, ...

Za prejem priznanja KVGN PZS za prizadevno delo na področju varstva narave so sklenili predlagati Boruta Cerkveniča.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti