Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.05.12

Vsega po malem.

Sneg se počasi poslavlja in tudi vreme se bo postopoma segrelo, kar bo kmalu omogočilo plezarijo po stenah. Za enkrat so bolj popularne še sončne stene. Tako je bilo opravljenih kar nekaj vzponov v Koglu, Planjavi, Rušici pa tudi že v Vežici. Nekateri poplezavajo v manj poznanih stenah Gorskega kotarja. Zasledil sem tudi nekoliko starejšo galerijo slik obiska vedno lepe Sardinije.

Na spletni strani FB je bilo zaslediti vzpon Steva Housa s soplezalcem v Dolgi Nemški smeri v Triglavski steni, kjer so razmere še povsem zimske.

Odprave

Trenutno se na Aljaski nahajata najmanj dve slovenski odpravi. Po dostopnih informacijah sta Arne Jeglič in Matic Košir zopet plezala, vendar sta se morala zaradi slabšega počutja vrniti v bazni tabor.

Na dan je prišlo tudi nekaj informacij o prihajajoči odpravi koroških alpinistov na Broad Peak. Fantje se tudi pripravljajo po Alpah z vzponi in prečenji višjih vrhov, med drugim tudi Grossglocknerja.

Gneča Everest

Kolona pod Everestom, vir

Medtem je bilo v Himalaji opravljenih že kar nekaj pristopov na osemtisočake. Prav tako je bil osvojen tudi že Everest, kjer pa so spremenljive vremenske razmere v preteklih dneh botrovale smrti najmanj treh plezalcev. Trenutno se pod najvišjo goro na svetu nahaja nepregledna množica plezalcev. Poleg vremenskih razmer potrebno imeti srečo tudi pri načrtovanju vzpona, saj se v nekaterih dneh želi na vrh povzpeti več sto ljudi.

V začetku junija pa izide popolnoma prenovljen Plezalni vodnik Slovenije. V njem je predstavljenih štirinajst novih plezalnih območji poleg posodobitve že obstoječih plezališč.

Bor Šumrada  

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti