Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvo gorniško izobraževanje za (naj)težje ferate

PD Velenje: .. v mesecu aprilu smo se tri zaporedne sobote družili z ljubitelji in plezalci težkih zavarovanih plezalnih poti. Izvedeno je bilo prvo tovrstno izobraževanje - nadaljevalna šola za izkušene feratarje pri nas.

Na teoretičnem delu, prvem v sklopu izobraževanja Za varnejše gibanje na najtežjih zavarovanih plezalnih poteh / feratah, ki je potekalo v sejni sobi Zdravstvenega centra Velenje, se je zbralo skoraj petdeset udeležencev iz različnih društev širom Slovenije.

  

V dobrih treh urah smo jih popeljali skozi dve strokovni predavanji o varnosti in nevarnostih na feratah, o načrtovanju in pripravi na zahtevne ferata ture, o tehniki plezanja težkih ferat, o samopomoči in pomoči soudeležencem s pomočjo tehnične opreme ter vrvne tehnike in še čim. V drugem delu teorije so se udeleženci podrobneje srečali s (poenostavljeno) vrvno tehniko primerno za uporabo v feratah.

Sobota, ki je sledila je bila za večino prisotnih uganka. Ne toliko zaradi marsikomu nove tematike uporabe dodatne tehnične opreme, temveč zaradi napovedanega deževja. Vendar so sosedje meteorologi dokaj zanesljivo napovedali tudi izboljšanje vremena v Labot-u / Lavamünd (Avstrija). Tam so potekale praktične delavnice drugega sklopa tega izobraževanja. Udeleženci so se na posameznih deloviščih učnega poligona učili in nato v steni, pod nadzorom praktično vadili nekatere osnovne manevre, katerih poznavanje je nujno če se odpravljamo v težje ferate.

Tretjo soboto smo se zbrali pri nas doma, na učnem poligonu v Gonžarjevi peči (GP) v Vinski Gori. Po analizi vaj pretekle sobote in dodatnih varnostnih napotkih so si prisotni ogledali manever aretacije vrvi, ter manever dviga ponesrečenega s pomočjo škripčevja. Nato so sledile zaključne vaje v steni. Tokrat je bila naloga vsakega izmed udeležencev samostojno, s pomočjo vrvne tehnike (varno) spraviti soudeleženca skozi obe ključni mesti učnega poligona težavnosti D/E in E. Med tem, ko so srednji - lažji del plezali brez pomoči dodatne vrvi. Torej pokazati je bilo potrebno koliko so se naučili na teoretičnem delu ter na preteklih vajah v Lavamünd-u.



Kljub temu, da nekateri morda še niso dorasli težavnosti poligona GP v smislu samostojnega plezanja, so ga s pomočjo dodatne vrvi vsi preplezali. In pri tem verjetno spoznali kruto resnico ki pravi, da oči pogosto vidijo steno in prehode v njej od spodaj drugače, bolj enostavno, kot pa je potem v resnici. Četudi zavarovana z debelo jeklenico, je lahko težka ferata že po nekaj metrih nepremagljiva ovira. S pomočjo znanja osnovne vrvne tehnike in izkušenega vodečega je probleme moč reševati. Pomembno pa je, da se pri tem vsakdo zaveda nevarnosti, ki pretijo. Tudi pomena postopnosti in to, da brez lastne motivacije in trdega dela dviga pragu lastnih sposobnosti ne bo.

Ker je bil nadaljevaljni tečaj namenjen tistim, ki stremijo po (naj)težjih feratah, se je od udeležencev izobraževanja pričakovalo, da imajo ob prijavi za sabo že številne kilometre - izkušnje v lažjih feratah, nekje do C/D stopnje. Da se znajo samostojno opremiti in samovarovalno opremo tudi primerno uporabljati, da (po)znajo osnovne vozle, da se zavedajo vsaj nekaterih nevarnosti, ki pretijo na jeklenicah v pokončnem svetu. Ter ne nazadnje, da jim praznina pod podplati ni moteča ali celo tuja ..

To, prvo tovrstno izobraževanje smo pripravili vodniki PD Velenje ob sodelovanju plezalcev alpinistov in reševalcev Šaleškega AO. Organizatorji nismo bili veseli samo številčne udeležbe, predvsem je bila v ospredju resnost in interes udeležencev šole. In če je bil namen izobraževanja dvig nivoja znanja in večja varnost pri plezanju težjih ferat, potem je bil cilj zagotovo dosežen.

Nekaj zanimivejših odmevov in vtisov udeležencev je pridruženih posameznim albumom.

Mijo Kovačevič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti