Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševanje padalca iz stene Pirhovca

GRS Tolmin: Veliko sreče v nesreči je imel 51-letni nemški jadralni padalec, ko je devetega maja, na Dan zmage, s padalom jadral nad dolino Soče.

Sunek vetra mu je nekaj pred 15. uro čelno zaprl padalo, prišlo je do nenadne izgube višine, ki se je končala s padcem v jugozahodno steno Pirhovca. Padec bi se zagotovo končal v podnožju stene, če se mu padalo ne bi zataknilo za skale in ga zaustavilo na majhni polički na nadmorski višini 1600 metrov. Pri tem pa se je hudo telesno poškodoval. Njegovi prijatelji so poklicali na 112 in zaprosili za pomoč.

Gorski reševalci smo se takoj odpravili proti mestu nesreče.
Zaradi nedostopnosti terena smo za reševanje zaprosili tudi posadko helikopterja SV in zdravnico-letalko. S helikopterjem so v bližino na vrh grebena prepeljali tri reševalce. V kolikor bi s helikopterjem zalebdeli nad padalcem, bi ga zaradi razprtega padala dobesedno odpihnilo iz stene. Reševalci so se do ponesrečenega spustili po vrveh, ga zavarovali in oskrbeli, pospravili pa so tudi padalo. Šele zatem ga je lahko posadka z elektromotornim vitlom dvignila iz stene v helikopter in prepeljala v dolino. Tu mu je bila nudena zdravniška pomoč, potem pa so ga odpeljali v Ljubljanski klinični center na zdravljenje.

Tudi dan prej smo gorski reševalci reševali padalca, ki je pod vzletiščem na Kobali obvisel 20 metrov visoko na drevesu. Češki padalec je imel še več sreče. Do našega prihoda je celo sam nepoškodovan zlezel z drevesa. Z drevesa pa smo rešili njegovo padalo. Tudi nepoškodovano.

Miljko Lesjak, GRS Tolmin
Fotografije: Damijan Koren, Miljko Lesjak

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti