Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi planinec - digitaliziran

Dlib.si: Planinsko društvo Lisca Sevnica je častitljive starosti. Ustanovili so ga leta 1905 ljubitelji gora in rodoljubi, ki so v naše gore ponesli slovensko besedo in slovensko pesem. Objavljamo njihovega Mladega planinca ...

od leta 1977 do 2011 ter vas vabimo v planine, ki razveseljujejo srca in pomlajujejo noge.

Dlib.si: Mladi planinec 1971-2011


Prvo številko MLADEGA PLANINCA začenjamo s sestavki, ki so jih prebrali pionirji na letni konferenci na Osnovni šoli v Sevnici dne 7. januarja 1977:

Bogastvo in lepote slovenske zemlje smo ohranili s krvjo, z žulji in znojem slovenskega delovnega človeka. Zato je njegova pravica, da jih uživa in z njimi razpolaga. Planinstvo je slehernemu človeku najlažje dostopno. Zato je postalo množično, planinska društva se množe; število planincev in obiskovalcev naših planin iz leta v leto raste. Sprostitev v planinski naravi je najnaravnejši in zelo učinkovit način za duševno in telesno okrepitev, najkoristnejša izraba prostega časa v družinskem, prijateljskem ali tovariškem krogu, primerno za človeka od otroških tja do poznih let.
Mikavnost in lepoto naših planin moramo dopolnjevati s pristnim človeškim odnosom, s pristnim planinskim vzdušjem. To mora vladati med planinci in povsod v planinah! Tako vzdušje se ustvarja le s pravim tovarištvom in s solidarnost jo tudi v najtežjih razmerah, z nesebično pomočjo, z obzirnost jo, s samopremagovanjem, disciplino, pogumom, požrtvovalnostjo , skromnostjo. Med planinci mora vladati prava demokracija, vzajemnost in humanizem v smislu idejnih osnov socialistične družbe.
Te misli so zapisane v častnem kodeksu slovenskih planincev iz leta 1973 . Toda njihov izvor lahko iščemo pri prvih slovenskih planincih. Slovensko planinstvo si je od ustanovitve slovenskega planinskega društva leta 1893 ustvarilo svojstveno tradicijo, nenapisana pravila obnašanja, ki so v .pridobitvah NOB in socialistične revolucije dobila svojo pravo veljavo in ki so mu najtrdnejša podlaga za nadaljnji razvoj. Po vzoru svojih idealnih začetnikov in požrtvovalnih prednikov se je izoblikoval lik slovenskega planinca: ljubitelja narave, domače zemlje in gora, nesebičnega in požrtvovalnega tovariša, iskrenega borca za prave človeške odnose, za bratsko sožitje med ljudmi, za vse, kar je napredno in humano.
In takšni planinci želimo postati tudi mi, učenci osnovne šole v Sevnici . Iz naših vrst so že izšli danes izkušeni vodniki in mentorji, ki vodijo ljubitelje planin po bližnjih in daljnih gorah. V vseh nas je zakoreninjena ljubezen do domače zemlje, saj se zavedamo, da so naravna bogastva in lepote domače zemlje zaklad, iz katerega črpa človek moč za svoj obstoj. Spoznati čim več lepot naše domovine in varovanje ter negovanje narave, je del naše dejavnosti, saj je slednje tudi v najširšem družbenem interesu.
Izrečenim mislim pionirje:v in mladince z osnovne šole v Sevnici se pridržuje upravni odbor Planinskega društva Lisca. Le ta se je odločil, da povzame vso društveno dejavnost, predvsem dejavnost mladih v preteklem letu v skupnih poročilih, ki jih z »Mladim planincem« posreduje vsem članom društva pred letnim občnim zborom.
Upravni odbor želi, da bi »Mladi planinec« med letom večkrat zaživel in posredoval članom našega društva novice iz društvenega življenja, program dela in uspele akcije med letom. S tako željo vabimo vse člane, mladince, pionirje, mentorje, vodnike in druge društvene delavce, da prispevajo k izhajanju tega glasila.
 

 

26.04.2012

Naslov: Mladi planinec
Jezik: slovenski
Vir: Mladi planinec
Leto:1977 - 2011
Založnik: PD Lisca
Izvor: Planinsko društvo Lisca Sevnica

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti