Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.05.12

 Aljaska, južne stene in tradicionalne prvomajske destinacije

Hribi

Če smo še nedolgo nazaj prosili naravo naj nam da sneg, nam je tokrat vsaka snežna ploha odveč. Nevarnost snežnih plazov v visokogorju sega ponekod še vedno do 3. stopnje, visoke temperature pa skrbijo, da se sneg hitro tali in "zaliva" stene.

Nekatere južne stene pa kljub snegu ponujajo uživaško, zadnji vikend že skoraj pretoplo plezarijo. Iz domačih sten prihajajo novice o plezanju v Beli peči in Klemenči peči, preko nekdanjih meja so se podali člani AO Idrija, ki so plezali v Rote Wandu, smeri Waschrumpel (6-, 240 m) in Serengeti (6, 250 m), člana AO Nova Gorica pa sta se podala v steno Gamspitza. Obema primorskima navezama je vročina povzročala željo po mrzli pivi.


Rote Wand, vir: AO Idrija

Nekateri se kljub ne najboljšim razmeram podajajo v gore in ne glede na opravljeno, sta se člana Črnuškega alpinističnega odseka izpod severne stene Grossglocknerja, kjer sta nameravala plezati smer Mayerl Rampe, domov vrnila bogatejša za izkušnje v kolesarjenju, gaženju, kopanju snežne luknje, pa še čem.

Odprave

Za tokratno sezono lahko rečemo, da Slovenci napadamo Aljasko.

Fantom društva Freeapproved se čas na Aljaski hitro izteka, v kratkih sporočilih pa prihajajo novice o novih smereh, pristopih in smukih. Več novic lahko pričakujemo ob njihovem povratku, ko se bo za tipkovnico vrnil tudi urednik AN Bor Šumrada. Zaenkrat je na njihovi spletni strani objavljenih nekaj fotografij (za naš arhiv pa je poobjava).

V petek se je prav tako na Aljasko odpravila majhna odprava. Arne Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) in Matic Košir (AO PD Jesenica) sta za glavni cilj odprave izbrala Cassinov raz v južni steni Denalija (6194 m).

Dan pred njima (26. aprila) se je tja odpravila še ena dvočlanska odprava. Blaž Navršnik (AO TAM) in Matjaž Dušič (član Zgornje Savinjskega alpinističnega kluba Rinka v sodelovanju z APD Kozjak Maribor). Njun cilj je plezanje v stenah Denalija, Mount Hunterja, Mount Forakerja, ...Tudi o tej odpravi je bilo že nekaj napisanega. Upajmo, da jim bodo vreme in razmere naklonjene. Srečno!

Iz Himalaje prihajajo prve novice o vzponih na najvišje vrhove sveta. Žal Slovenci letos tam še nismo prisotni. Nekaj novic o vzponu na Anapurno je bilo že objavljenih.

Prazniki

Kot se za prvomajske praznike že tradicionalno dogaja, Slovenci polnimo kampe, plezališča in stene na ustaljenih lokacijah.

Na forumih se največ piše o destinacijah na Hrvaškem: Omiš, Dabarski kukovi in seveda najbolj oblegana Paklenica. Prav našteta plezališča so po mnenju nekaterih najlepša na Hrvaškem. Seveda pa je mnenje "najlepše" stvar vsakega posameznika.

Poleg gneče, ki jo bomo povzročali Slovenci v Paklenici, bodo za množični turizem v kanjonu skrbeli tudi organizatorji tekme Big wall speed climbing. Dekleta bodo tekmovala v smeri Karamara Sweet Temptations (110 m, 6a+), moški pa v smeri BWSC (160 m, 6c+).

Po objavah na forumih bodo obiska deležni tudi Arco, Finale Ligure, pa še kakšna destinacija se bo našla.

Kaj vse se je in se še pleza pa v naslednjih AN, ko bodo prazniki za nami.

Zgodovina

O Paklenici je bilo že ogromno povedanega in napisanega. In če se danes odpravljamo tja tudi samo za en vikend, plačujemo vstopnino, spimo v kampih (marsikdo si privošči apartma) in v klasikah skoraj vlečemo listke, kdaj bo katera naveza na vrsti, je dogajanje pred tridesetimi leti verjetno najbolje opisal Pavle Kozjek v svojem članku Avtobus do Starigrada.

Uživajte, plezajte in poročajte!
 

 


Stena, v kateri želita plezati Arne in Matic, foto Matej Kladnik

3 komentarjev na članku "AN - 01.05.12"

Peter Podgornik,

Med plezalci v predmonsumski Himalaji je po mojih informacijah tudi Slovenec Roman Benet, živeč v Italiji dober kilometer od meje. Skupaj z ženo Nives Meroi pleza preko južne stene na glavni vrh Kančenženge.


Peter Podgornik,

Po neuradnih informacijah sta Nives in Roman v steni Kančenzenge dosegla višino okrog 7500 m. Trenutno sta v bazi, ob primernih razmerah bosta nadaljevala z vzponom proti vrhu.


Mitja Gleščič,

O odpravi Romana Beneta in Nives Meroi smo poročali v prejšnjih alpinističnih novicah, 24.04.12, v zadnjem tednu pa nisem zasledil nobenih novic o odpravi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti