Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slavko Svetičič v korejskem filmu

Tone Škarja: V Cankarjevem domu te dni poteka festival korejskega sodobnega filma Nasmeh Koreje.

Med enajstimi celovečernimi filmi je bil v soboto, 7. aprila, prikazan tudi dokumentarni alpinistični film BILI SMO TAM režiserja June Parka. Za nas je posebej zanimiv, ker je vsebinsko poudarjeno posvečen Slavku Svetičiču.
Korejska odprava se je leta 1995 srečala s slovensko, pravzaprav s Slavkom Svetičičem, ki je nameraval sam preplezati prvenstveno smer po zahodni steni na Gašerbrum 4 (7925 m), organizatorjem odprave Tomažem Jamnikom ter dvema spremljevalnima trekerjema. Znano je, da je Svetičiča sredi stene doletelo slabo vreme in ga prikovalo na čakanje, vendar je po kakih dveh dneh tam tudi umrl. Od takrat naprej je na gori gospodarilo slabo vreme in tudi Korejcem preprečilo vzpon po klasični smeri na vrh. Korejci so pomagali v dolino za snežno slepoto obolelemu slovenskemu trekerju, pomagali pa tudi namestiti spominsko obeležje Slavcu in uredili simbolični grob z okvirjem iz kamenčkov in cvetjem.
V filmu vidimo prvo srečanje, pomoč trekerju, Slavca pri plezanju že visoko v steni in komemoracijo, predvsem pa ves prvi del prežema spoštovanje Slavčevega načrta, njegovih sposobnosti in resnična žalost ob izgubi »brata v orožju«. Veličasten in ganljiv del filma!

Dve leti kasneje se je močna korejska odprava lotila predvidene Svetičičeve smeri na klasičen način. Po mnogih težavah s plazovi, podrtimi tabori in sneženjem so končno dosegli vrh, ob vračanju pa na višini 7200 m naleteli na Slavčevo truplo. Pustili so ga tam, skoraj povsem zasutega v snegu, eden od plezalcev pa si je za dokaz in spomin odrezal kos Slavčeve vrvi. Ta mu je pri vračanju rešila življenje, ko je obvisel na njej. Sploh so ves čas imeli in čutili Slavca kot angela, ki bdi nad njimi.

Film se konča s spominom na člana te korejske odprave, ki je umrl za višinsko boleznijo v severni steni komaj šest tisoč metrov visoke Perilapče nad Gokijem. Lep film o tovarištvu, alpinističnem bratstvu, veličastni borbi z goro in za nas o zadnjih dnevih Slavka Svetičiča. Korejci so ocenili, da bi steno zmogel, če ga ne bi zapustila sreča.

Film so si ogledali vsi Slavčevi najožji sorodniki, nekaj njegovih alpinističnih prijateljev – med njimi Aco Pepevnik in Milan Romih – ter drugi. Ganjenost je bila očitna, pa hvaležnost Korejcem tudi. Lepo bi bilo, ko bi TV Slovenija film odkupila in tako omogočila širšemu krogu obuditi spomin na velikega slovenskega alpinista Slavka Svetičiča.

Tone Škarja 
Fotografije: Jure Batagelj 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
FIL novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti