Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Minister dr. Žiga Turk

PZS: ... sprejel dobitnika Zlatega cepina 2012 Luko Stražarja in Nejca Marčiča

V petek, 30. marca, je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr. Žiga Turk skupaj z generalnim direktorjem Direktorata za šport mag. Dragom Balentom priredil sprejem za mlada slovenska alpinista Luko Stražarja in Nejca Marčiča, ki ju je svetovna alpinistična srenja nagradila z nagrado Zlati cepin 2012 za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v preteklem letu.

Minister dr. Žiga Turk je v uvodu pozdravil vse zbrane, še prav posebej pa dobitnika Zlatega cepina 2012 Luko Stražarja in Nejca Marčiča, ki jima je iskreno čestital k temu velikemu uspehu. Čestital je tudi Planinski zvezi in njeni Komisiji za alpinizem, ki alpiniste vzpodbuja, podpira, usmerja in skrbi za njihova usposabljanja. Minister dr. Turk pa je čestital tudi odpravi Kitajska 2011 in njenemu predstavniku na sprejemu Igorju Kremserju, saj je bila omenjena odprava prav tako letos nominirana za Zlati cepin 2012.

Minister dr. Žiga Turk je z zanimanjem prisluhnil Luki in Nejcu o njunih vsakodnevnih treningih in pripravah na alpinistično odpravo (vrhunski alpinisti se odprav ob zadostni finančni podpori udeležijo do enkrat letno), prav tako je ministra zanimalo, kako dobiti idejo za tako prvenstveno smer, kako je potekal njun vzpon, kakšne težavnosti je bil, koliko časa je trajal, kako si alpinisti v ekstremnih pogojih uredijo svoj bivak, ali poskrbijo tudi za opis smeri za zanamce ... »Planinstvo in alpinizem sta del slovenske nacionalne identitete. Oboje nas močno opredeljuje in zaznamuje ter pripomore k prepoznavnosti v tujini. Slovenija je na tem področju izjemna velesila, zato še enkrat vse čestitke za vajin uspeh ter za uspeh celotnega slovenskega alpinizma,« je minister dr. Turk poudaril pomen slovenskega alpinizma, še posebno pa vrhunskega alpinizma, za Slovenijo in svet. Zlati cepin je namreč najvišje alpinistično priznanje na svetu, pravijo mu tudi alpinistični oskar, v svetu športa pa pomeni kot zlata medalja na olimpijskih igrah.

23-letni Luka iz Ljubljane (član Akademskega AO), študent-absolvent geografije in 26-letni Nejc z Bleda (član AO Radovljica), ki dela v gradbeništvu, sta mlada in zelo zagnana alpinista, ki jima nagrada Zlati cepin 2012 pomeni predvsem ogromno vzpodbudo za nadaljnje delo in alpinistične vzpone ter potrditev, da sta na pravi poti. Luka in Nejc se tudi letos nameravata podati v Himalajo, na njuno drugo odpravo v to gorstvo.

Delegacija Planinske zveze, v kateri sta bila še generalni sekretar PZS Matej Planko in načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan, je v pogovoru z ministrom dr. Turkom in generalnim direktorjem Direktorata za šport mag. Dragom Balentom predstavila Planinsko zvezo Slovenije v slovenskem širšem prostoru, generalni direktor mag. Balent pa je poudaril dobro organiziranost Planinske zveze in njeno razvejano aktivnost. Minister dr. Turk se je ob tem spomnil svojih mladostnih dni v planinski organizaciji: »Spomnim se, kako me je oče že kot otroka včlanil v planinsko društvo; kako sem prebiral Planinski vestnik, ki je bil ljudem v preteklosti tudi narodno vzpodbudni signal, ohranjal je slovensko narodno identiteto, s svojimi potopisi pa budil želje in ideje ljubiteljem gora.«

Prepoznavnost slovenskega alpinizma sega v pozna sedemdeseta leta, ko je takrat še Jugoslovanska himalajska odprava opravila neponovljivo dejanje v zahodni steni najvišje gore sveta, Everesta, z epskim prvenstvenim vzponom preko Zahodnega grebena. »Prepoznaven pa je slovenski alpinizem tudi danes, prav tako svet vrhunskega športnega plezanja. V tujini praktično ni nikogar iz gorniškega sveta, ki ne bi poznal slovenskih vrhunskih alpinistov in športnih plezalcev ter slovenskih uspehov,« je dejal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.

V letu 2012 začenjamo tudi s slovensko mladinsko alpinistično reprezentanco, katere namen je doseganje kvalitetnih (vrhunskih) vzponov, spodbujanje in izražanje posameznikove plezalske in organizacijske sposobnosti ter izbiranje in uresničevanje lastnih kvalitetnih alpinističnih ciljev (doma, v Alpah in v drugih gorstvih). Med kandidati za to reprezentanco sta tudi nagrajena Luka Stražar in Nejc Marčič.

Pripravila: Zdenka Mihelič  

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti