Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Gremo v gore

SiOL.net: O pohodništvu s strokovnima sodelavcema PZS Zdenko Mihelič in Matjažem Šerkezijem

Gremo v gore (1) – pohodniška oprema

Pomlad je tu in gore vse bolj vabijo. Obrnili smo se na Planinsko zvezo Slovenije in zbrali mnogo uporabnih napotkov, ki bi jih pohodniki na svoji poti morali upoštevati.

V prvem delu vas bomo popeljali po vodniku opreme, nujne za varno pot v gore. Začnimo pri najbolj osnovni, in sicer obleki in obutvi.

Obleka in obutev
Sodobni trendi pohodniške obleke potekajo v smeri t. i. čebulnega večplastnega sistema oblačenja, pri katerem ima vsaka plast svojo funkcijo (učinkovito prevajanje znoja, toplotna izolacija, zaščita pred dežjem, vetrom, mrazom). Ob toplem vremenu tako slačite eno plast za drugo in se izognite »toplotnemu presenečenju«, v mrazu pa se oblačite postopno in s tem poskrbite, da se telo ne pregreje.

Med hojo vam ne sme biti prevroče, zato uporabljajte aktivno perilo in oblačila iz sodobnih materialov, ki se prilegajo vašemu telesu, s tem boste zmanjšali možnost, da se kam zapnete in padete. Izogibajte se bombažu, ta je namreč hladen in slabo odvaja pot. Vedno imejte s seboj tudi toplo oblačilo, kapo in rokavice, saj se vreme v gorah hitro spreminja, sneg pa vas ne sme presenetiti niti poleti. Primeren čevelj za pohod v gore je sicer odvisen od pohodnika, vrste in dolžine ture, kilometrov, ki jih je pohodnik že prehodil. V osnovi pa velja, da mora biti visok, saj tako zaščiti gležnje pred mehanskimi poškodbami in zvini. Imeti mora narebren podplat iz kakovostne gume, ki je tog, da se pri obremenitvi ne zvije.

Oprema, ki ne sme manjkati v vašem nahrbtniku
Ne glede na vrsto ture, na katero se odpravljate, v vašem nahrbtniku ne sme manjkati naslednja obvezna oprema: aluminijasta folija in bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka, navaden svinčnik, sveča in vžigalice v nepropustni vrečki, železna rezerva (hrana z visoko energijsko vrednostjo, dolgim rokom obstojnosti, ki je lahka in ima majhen volumen).

V pomladnem času je v visokogorju še ogromno snega, zato je med opremo potrebno spraviti tudi zimsko tehnično opremo za prečenje snežišč, čelado za varnost na poteh, izpostavljenih padajočemu kamenju in speljanih po meliščih. Na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh uporabljajte še plezalni pas in varovalni komplet. Če gor med zimo niste obiskovali, je bolje, da se na prve spomladanske ture odpravite brez palic, saj boste noge tako privadili svojemu delu in vaš korak bo postajal zanesljivejši.

Opremo je potrebno pregledati pred odhodom!
Vso opremo, ki jo boste vzeli s seboj, morate predhodno pregledati in urediti. Posrbite za pravilno razporeditev v nahrbtniku (na vrhu naj bodo stvari, ki jih boste potrebovali med prvimi). Če ste začetnik hoje v gorah, vzemite s seboj nekaj več opreme, z izkušnjami pa boste ugotovili, katere opreme tovorite preveč ali premalo. Vsekakor naj nahrbtnik ne bo pretežak, saj bo tako tudi tura prijetnejša.

 

Gremo v gore (2)– izbor pohodne ture

Odločili ste se za pot v gore in izbrali svoj cilj. Preden se odpravite, vas čaka še predpriprava. Kakšna naj bo, smo preverili na Planinski zvezi Slovenije.

Prilagoditev psihofizičnim sposobnostim
Pri izboru ture je pomembno, da jo prilagodite vaši fizični in psihični pripravljenosti. Upoštevati morate svoje zdravje in zdravje morebitnih soudeležencev ture. Posebno pozornost morate pri izboru ture posvetiti ljudem s kroničnimi boleznimi, srčnim bolnikom in otrokom. Dolžino in težavnost ture namreč prilagodite najšibkejšemu udeležencu skupine.

Zemljevid in načrt poti
Ko ste izbrali cilj, preučite zemljevid območja odprave in o poti, na katero se odpravljate, pridobite čim več informacij od vodnikov in znancev, ki so tam nazadnje hodili. O stanju poti se lahko pozanimate tudi na straneh planinskih zvez. Načrt pohoda si napišite na papir, skušajte predvideti mesta za počitek in zanimivosti, ki si jih na poti lahko ogledate, preverite možnosti prenočitve in odprtost koč (v visokogorju in sredogorju so spomladi nekatere še zaprte).

Vremenske razmere
Več dni pred turo pozorno spremljajte razvoj vremena, preverite snežne razmere in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov. Zavedati se morate, da v spomladanskem času v visokogorju še vedno vladajo zimske razmere. V primeru sneženja ne hodite v gore, ampak se na pot v višave podajte šele tretji dan po obilnem sneženju. Spomladi morate biti še posebej pozorni na otoplitve, nevarnost snežnih plazov in dolžino dneva.

Pred odhodom obnovite znanje o uporabi tehnične opreme, ki jo boste med turo morda potrebovali, obvestite znance, kam se odpravljate in kdaj se nameravate vrniti, in pripravite vso potrebno opremo za na pot.

 

Gremo v gore (3) – na turi

Izbrali ste cilj svojega izleta, pripravili potrebno opremo, sedaj pa se odpravljate na pot. Kako izbrati čas in mesto postanka ter kdaj prenehati s turo, smo preverili na Planinski zvezi Slovenije.

Če vas je šele pomladansko sonce zvabilo na prve letošnje pohodniške ture, ki ste jih čez zimo zanemarjali, se na prvo spomladansko pot odpravite v bližino doma, na kopna hribovita območja in poraščene vrhove. Na ta način boste postopno pridobivali na fizični moči in pripravljenosti na skalne vršace.

Čas za počitek
Vsako pot v gore začnite počasi. Izberite pogovorni tempo hoje, saj boste tako ogreli in pripravili telo na večurno hojo. Po 15 minutah hoje si vzemite kratek odmor, slecite prvo plast obleke, nato pa do naslednjega počitka hodite vsaj eno uro. Pri hoji bodite pozorni na dihanje in ga uskladite s koraki. Poskrbite, da boste med vsakim korakom iztegnili zadnjo nogo do konca in pri prenosu sprostili mišice. Po vsaki uri hoje si privoščite petminutni počitek. Zapomnite si, da ni vredno hiteti proti cilju, saj s tem brezglavo porabljate energijo in se hitreje izčrpate, zato počitkov ne izpuščajte!

Mesto za počitek naj bo udobno in varno. Izogibajte se počivanju na mestih, kjer obstaja nevarnost zdrsa, padajočega kamenja, snežnih plazov in ki so izpostavljena soncu. Če hodite v skupini, upoštevajte, da mora biti prostor za postanek dovolj velik za vse udeležence vaše skupine, prav tako morate poskrbeti, da pri tem ne ovirate ostalih pohodnikov.

Pozornost
V primeru, da boste na svoji poti izpostavljeni padajočemu kamenju oziroma se boste vzpenjali ali sestopali po poteh, speljanih po meliščih, si nadenite čelado. Prav tako na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh poskrbite za ustrezno samovarovalno zaščito s plezalnim pasom in zaščitnim kompletom.

Če se boste znašli pred nepredvideno oviro, kot so poledeneli deli, strgana jeklenica, podor, se obrnite in ture ne nadaljujte. Prav tako spremljajte hitro spreminjajoče vremenske razmere v gorah, v primeru nenadnega poslabšanja vremena, se zatecite v planinsko kočo. Če te ni v bližini, sestopite z izpostavljenih grebenov in ture ne nadaljujte. Pomembno je, da med poslabšanjem vremena dobro precenite, ali je res smiselno nadaljevati pot. Zavedajte se, da ste, ko boste prispeli na vrh gore, opravili šele polovico poti. Če se torej znajdete v situaciji, ko niste stoodstotno prepričani o varnosti nadaljevanja poti, se raje obrnite in vrnite v dolino. Ne silite z glavo skozi zid in ne tvegajte svojega življenja, gora vas bo počakala!

 

Gremo v gore (4) – v primeru nesreče

Koga pred turo obvestiti o vaši poti in kako se odzvati, če se vam ali pohodniku iz vaše skupine pripeti nesreča v gorah, smo preverili na Planinski zvezi Slovenije.

Predhodno obvestilo o odhodu na turo
Nesreča nikoli ne počiva in če vas doleti v gorah, je pomembno, da znate pravilno in pametno postopati. Še preden se odpravite na turo o svojem odhodu obvestite partnerja, znance ali pa osebo, ki vam je stregla v gostilni ob vznožju poti, v kolikor ste se tam ustavili pred začetkom poti. V obvestilu navedite, kam se odpravljate, morebitne rezervne cilje in predviden čas vrnitve. Za obveščanje lahko uporabite tudi poseben obrazec na koncu planinskega koledarčka ali pa list papirja, na katerega vpišete podatke o vašem pohodu, ki ga pustite v avtu na vidnem mestu. Priporočljivo je, da se vpisujete v knjige v kočah, saj s tem v primeru nesreče pomagate gorskim reševalcem pri poizvedovanju.

Obvestilo o nesreči
V primeru nesreče je ključno, da ohranite prisebnost in skušate ostati mirni, saj boste tako pomirili tudi morebitne ostale udeležence ture. Ocenite situacijo in pred neposrednimi nevarnostmi zaščitite ponesrečenca, sebe in skupino. Če niste med poškodovanimi osebami, ponesrečencu/em nudite prvo pomoč v okviru vašega znanja in sposobnosti. Čim prej pokličite Center za obveščanje na številko 112 in jih obvestite o nesreči, saj je čas pri nesrečah najpomembnejši dejavnik. V kolikor se je nesreča pripetila vam, prav tako skušajte ohraniti mirno kri, soplaninci pa naj obvestijo Center za obveščanje ali obveščevalno točko Gorske reševalne zveze Slovenije. V obvestilu o nesreči morate navesti naslednje podatke:
- kdo kliče,
- kaj in kje se je zgodilo,
- kdaj se je zgodilo,
- kolikšno je število ponesrečencev in kakšne so (ocenjene) poškodbe,
- kakšne so okoliščine, vremenske razmere na kraju nesreče (pomemben podatek, ko pride do helikopterskega reševanja),
- kakšno pomoč potrebujete.

Mobilni telefon, UKV radijska postaja, SAPOGO, baterija
Na pomoč lahko pokličete z mobilnim telefonom, (pred odhodom v gore vedno napolnite baterijo ali pa s seboj vzemite še dodatno), preko UKV radijske postaje, ki jo najdete v planinskih kočah, ali preko samodejnega odzivnega radijskega sistema SAPOGO. Če se nahajate na območju, kjer ni mobilnega signala in nimate pripomočkov za klicanje na pomoč, lahko na nesrečo opozorite s klicanjem na pomoč, ponoči pa pošiljate svetlobne signale z baterijo ali ognjem. Signale pošiljajte 6-krat na minuto v enakih presledkih, in sicer v intervalih, tako da 1 minuto oddajate svetlobni signal, 1 minuto pa čakate.
Če pomoči ne boste mogli priklicati na noben izmed naštetih načinov, vam preostane naslednja možnost. Dva pohodnika iz vaše skupine naj se podata v dolino in s seboj odneseta pisno obvestilo o nesreči, ki naj vsebuje podatke o nesreči in ponesrečencih.

 

Hrana in pijača v gorah

Energijske ploščice, sveže in suho sadje
Z rednimi malicami in pitjem boste med napornimi vzponi preprečili izčrpanost in dehidracijo. Na turo vzemite hranljivo mešanico lahko prebavljive hrane. Svoje telo med hojo oskrbujte z zadostnimi količinami energetskih snovi, tekočin, anorganskih snovi (minerali in soli) in vitaminov. Priporočljivo je, da topel obrok, ki vam bo obnovil moči, kupite v planinskih kočah. Na ta način bo tudi vaš nahrbtnik lažji. Največ energije se skriva v ogljikovih hidratih, kot so kruh, čokolada, posušeno sadje in lešniki. Energijo pa si lahko povrnete tudi z energijskimi ploščicami in svežim sadjem.

Kombinirani napitki, brez alkohola!
Tekočino, ki jo izgubite med vzponi in spusti, morate nadomestiti. Za odžejanje so najbolj primerni kombinirani napitki (energijski, vitaminski, mineralni) in topel čaj, ki ga imejte v čutari. Da boste lažje nadzirali količino popite tekočine, ki jo morate imeti dovolj za celotno turo, pa lahko vzamete tudi plastenko. Pri tem poskrbite, da bo končala v smetnjaku! Pijte večkrat in v manjših količinah, tudi ko in če nimate potrebe po hrani ali pijači. Ko vas bo zagrabila žeja, ste namreč lahko že na robu dehidracije. Med turo se izogibajte alkoholnim pijačam in tobaku!

 

V naravo z glavo: pohodniški bonton

Če se podajate v gore, upoštevajte pohodniški bonton. Spoštujte gore in obiskovalce, ki jih srečate na poti, ter poskrbite, da za vami ne bo ostalo razdejanje.

Spoštujte naravo – do narave se obnašajte primerno. Vse smeti, ki nastanejo med vašo potjo, odnesite s seboj v dolino. V nahrbtniku imejte za ta namen vedno vrečko, v katero boste smeti naložili in jih na koncu ture odvrgli v smetnjak v dolini. Zapomnite si, da v gorah za seboj puščamo le sledi svojih čevljev!

Spoštujte soplanince in obiskovalce gora – na turi pozdravljajte vse mimoidoče. Tisti, ki se vzpenja, pozdravi tistega, ki že sestopa. Poleg tega pomagajte vsem pomoči potrebnim in bodite obzirni do počasnejših.

Izberite primeren prostor za počitek – če hodite v skupini, se prilagodite najšibkejšemu. Če planinec rabi počitek, se ustavite na najbližjem počivališču, ki naj bo tako veliko, da bodo tudi ostali iz skupine lahko počivali. Pri tem pazite, da ne ovirate poti ostalim obiskovalcem.

Ne trgajte rož in ostalega zelenja – pustite naravo takšno, kot je. Iz narave namreč ne odnašamo ničesar, razen svojih vtisov s poti in morebitnih fotografij, ki smo jih posneli.

Parkirajte na označenih mestih – avto pustite na parkirišču ob vznožju. Ne vozite se po planinskih poteh, tudi če so dovolj široke, saj s tem vznemirjate živali, ogrožate rastline, motite obiskovalce, ki iščejo mir, zareze koles pa lahko povzročijo nastanek erozije.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti