Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matevž Lenarčič osvojil tudi Mount Everest

Delo - Katja Željan: Nov podvig ekstremnega pilota - Dokaz, da je bil cilj dosežen  
Večer: Matevž Lenarčič preletel Mount Everest

Ajdovščina – Matevžu Lenarčiču je včeraj zjutraj ob 5.30 po našem času uspelo preleteti Mount Everest in tako premagati še zadnjo najtežjo oviro na popotovanju okrog sveta, ki ga je začel 8. januarja na brniškem letališču.

»Matevž je pravkar letel ob najvišji gori sveta na višini 8944 metrov. To pomeni, da je letel celo više od Mount Everesta, ki je visok 8848 metrov! Danes zjutraj je bilo dovoljenje za let uradno preklicano, zato mu po spletu ni mogoče slediti, komentarje pa sproti odstranjujejo s spletne strani, da Matevž ne bi imel težav ob pristanku. Jutri, po priletu v Indijo, bodo vsi komentarji in tudi njegova pot znova objavljeni,« je včeraj zjutraj sporočil Ivo Boscarol, direktor ajdovskega Pipistrela, v katerem budno spremljajo podvige ekstremnega pilota, saj njegov modificirani virus SW 914 prihaja prav iz omenjene družbe. »Imamo dokaz, da je bil Matevž tako visoko,« je za Delo še povedal Boscarol, ki je hkrati priznal, da so imeli včeraj zjutraj zelo slabe zveze z Lenarčičem. A cilj je bil dosežen tudi po nepalskih letalskih kriterijih, kar je na spletni strani GreenLight WorldFlight včeraj potrdila Lenarčičeva ekipa.

Slovenski pilot je imel v Nepalu sicer kar nekaj težav s pridobivanjem ustreznih dovoljenj za letalske podvige. Kot je pred dnevi zapisal na svoji spletni strani, so mu pomagali v Letalskem klubu Nepal in tamkajšnjo oblast vendarle prepričali, da omogoči turistični prelet ultralahkega letala nad Annapurno. Lenarčič je v torek in sredo zjutraj zaradi močnih vetrov v prejšnjih dneh tam opravil še nekaj testnih preletov, v katerih je prvič uporabil tudi posebno kisikovo masko, nato pa se podal proti enemu najtežjih ciljev na 80.000 kilometrov dolgi poti, na kateri je moral med drugim preleteti sedem celin, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. In kdaj Lenarčiča lahko pričakujemo v Sloveniji? Boscarol pravi, da je to težko napovedati, a hkrati priznava, da si želijo, da bi Lenarčiča in njegov podvig kot svetovni fenomen predstavili na enem največjih letalskih sejmov na svetu, ki bo med 18. in 22. aprilom v nemškem Friedrichshafnu.

Katja Željan
Foto Reuters

_____________________________________________________________

Večer, Zadnja stran: Ekstremni pilot Matevž Lenarčič je uspešno preletel najvišjo goro na svetu Mount Everest.

S Pipistrelovim letalom Virus SW 914 je na poti okrog sveta iz Nepala poletel preko Mount Everesta v Indijo. Najvišjo goro je obletel v četrtek ob 1.15 po srednjeevropskem času, letel je na višini 8944 metrov (29.344 čevljev), kar je le sto metrov višje od vrha gore, 8848 metrov visoko. "Vreme je bilo lepo, temperatura zmerna - samo 27 stopinj pod ničlo - ter zmeren veter 40 vozlov s severozahoda. Občasno je bila tudi zmerna turbulenca. Pipistrelovo letalo je delovalo brezhibno, prav tako kisikov sistem," je Lenarčič zapisal na svoji spletni strani. Ta zgodovinski trenutek pomeni prvi prelet kakšnega slovenskega letala nad najvišjo goro sveta.

"Imamo dokaz za višino, ki jo je Matevž dosegel," je povedal direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol. "To so informacije iz avtomatske sledilne naprave, ki zabeleži višino, lokacijo in smer poleta. Po pristanku v Džajpurju mi je Matevž po telefonu dejal, da se je letalo krasno obnašalo in da bi lahko 'splezal' še precej višje, če bi hotel ali če bi bilo treba. S tem je dokazal, da so bila naša predvidevanja, da letalo lahko doseže 10.000 metrov, točna." (sta)
 

  30.03.2012


Dosedanje (po)objave: GLWF 

 ...03.2012

worldgreenflight.com: slike s poletov


Bilten 2012-03-30: Mt Everest je dosežen!
Vsekakor gre največja zahvala Avio Clubu Nepal. Brez njih ne bi bilo ničesar. Polet se je uspešno končal na Nepalski strani Everesta na višini dobrih 29400 feetov. Vreme je bilo lepo, zmerna temperatura samo -27 ter zmeren veter 40 kts s severo zahoda. Občasno je bila prisotna tudi zmerna turbolenca. Pipistrelovo letalo je dolovalo brezhibno, prav tako MH kisikov sistem. Slike in več novic bomo objavili v naslednjih dneh. Ekipa GLWF

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 31.03.2012

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti