Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posebnosti zavarovanja za reševanje v gorah

PZS: Začenja se sezona bolj intenzivega obiskovanja gora širom sveta, zato poudarjamo nekatere specifike zavarovanja v okviru A+ kategorije članstva v PZS.

Zavarovalno kritje velja za ves svet, izključeno je le kritje stroškov reševanja v primeru odprave v tuja neevropska gorstva nad 5.000 metrov nadmorske višine ter v primeru odprave na Arktiko, Antarktiko in na Grenlandijo. Kritje vključuje tudi stroške reševanja na območjih lažjih pohodniških/treking pohodov do nadmorske višine 6000 metrov.

Iz zavarovalnega kritja je izključeno kritje stroškov reševanja v primeru nezgode pri udeležbi na pokrajinskih, državnih ali mednarodnih tekmovanjih na področju nordijskega in alpskega športa, deskanja na snegu, smučanja ali deskanja na snegu v prostem slogu (freestyling), tekmovanjih v bobu, in sankanju ter na treningih za katerega koli od teh športov.
Iz zavarovalnega kritja je izključeno tudi kritje stroškov reševanja v primeru, da zavarovanec doživi nezgodo oz. zaide v življenjsko nevarnost pri plezanju brez varovanja ter pri solo plezanju nad V. stopnjo po UIAA.

Stroški reševanja so nujno potrebni stroški, ki nastanejo, kadar doživi zavarovanec nezgodo oz. zaide v življenjsko nevarnost v gorah ali v vodi, ne glede na to, ali se pri tem poškoduje ali ne. Zavarovani so le dokazani (reševalci izdajo račun) stroški iskanja, klasičnega in helikopterskega reševanja v gorah, na smučiščih, pri nesrečah na vodi po vsem svetu ter prevoz do najbližje prevozne ceste oz. do najbližje bolnišnice glede na kraj nezgode.

Poleg A+ članov so zavarovani tudi njihovi življenjski partnerji, ki živijo z njimi v skupnem gospodinjstvu ter njihovi otroci do 18. leta starosti, ki pristopijo h kolektivnemu družinskemu nezgodnemu zavarovanju.

Veljajo: Splošni pogoji za nezgodno zavarovanje oseb (PDF, 128 kB).

Opozorilo: zavarovanje v okviru članstva PZS ne zajema stroškov bolnišničnega zdravljenja, zato se pred odhodom v tujino pozanimajte glede sistema kritja v državi kamor ste namenjeni.V državah članicah EU in EGP, Švici, Hrvaški, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori ter Avstraliji, lahko uveljavljate pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, v drugih državah lahko stroške zdravljenja naknadno refundirate pri Zavodu za zdravstveno varstvo Slovenije. Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oz. s konvencijskim potrdilom naročite vsaj štiri dni pred odhodom.
Več o naročilu in pravicah v posamezni državi si lahko preberete na spletni strani ZZZS. Glede na izbrano destinacijo in potrebe so na voljo tudi dodatna turistična komercialnega zavarovanja (Coris, Elvia, Tilia, Generali ...).

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti