Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razstava in okrogla miza

IMFFD: v okviru 6. festivala gorniškega filma Domžale: PZS - GRZS - sreda, 4. aprila, s pričetkom ob 17. uri

Sto let organiziranega reševanja in preventivnega delovanja gorske reševalne službe v Sloveniji – okrogla miza Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije

Gorska reševalna služba je bila ustanovljena 16. junija 1912 v Kranjski Gori v okviru Slovenskega planinskega društva, predhodnika Planinske zveze Slovenije. Od ustanovitve do danes deluje z enakim namenom in poslanstvom: prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na teže dostopnih območjih. S svojim preventivnim delovanjem si prizadeva nesreče tudi preprečiti. Danes je Gorska reševalna zveza Slovenije samostojna, strokovna, nevladna in humanitarna zveza 17 samostojnih gorskoreševalnih društev. Okrogla miza bo osvetlila sedanje stanje gorskega reševanja pri nas in odgovorila na dileme, ki jih prinašata sodobni način življenja in obiskovanje gora. Tema okrogle mize je namenjena vsem, ki hodijo v gore. Svoje poglede bodo predstavili gorski reševalci, obiskovalci gora ter predstavniki PZS in države.


Razstava Gorske reševalne zveze Slovenije

Reševanje v gorah je izjemno težavna, hkrati pa tudi zanimiva in poučna dejavnost, ki je širšemu krogu ljudi premalo znana. Zato bo delo članov gorske reševalne službe predstavljeno s slikovito razstavo, in sicer z izsekom transporta ponesrečenega z gorskimi nosili v navpičnem terenu. Ta predstavitev bo le delno prikazala postopek klasičnega reševanja. S fotografijami bo predstavljena oprema in prevozna sredstva, ki jih gorski reševalci uporabljajo pri svojem delu: od prvih preprostih nosil, droga z vrečo pa vse do helikopterjev, ki jih danes uporabljajo pri reševanju in za prevoz reševalcev do mesta nesreče ter za prevoz ponesrečenih v bolnišnico. Na razstavnem prostoru bodo gorski reševalci obiskovalcem pojasnili podrobnosti o organiziranju in delu gorske reševalne službe v Sloveniji, na voljo pa bo tudi dovolj literature in zgibank.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti