Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nejc Marčič in Luka Stražar

PZS - Zdenka Mihelič: ... dobitnika Zlatega cepina 2012 za Sanjači zlatih jam v K7 West - Nagrajen tudi vzpon Američanov na indijski sedemtisočak Saser Kangri II  
RTV SLO: Dragoceni zlati cepin v roke "sanjačema zlatih jam"
Večer
: Prva himalajska odprava jima je prinesla alpinističnega oskarja  

V soboto, 24. marca, je v Courmayeurju na jubilejni, 20. podelitvi Piolets d'Or - za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 sodniška žirija med šestimi nominiranimi alpinističnimi vzponi nagradila kar dva vzpona: kot prvega so izbrali slovenski vzpon v K7 West v Pakistanu, smer Sanjači zlatih jam (plezala Luka Stražar in Nejc Marčič), nagradili pa so tudi vzpon v indijskem sedemtisočaku Saser Kangri II, smer The Old Breed (plezali Američani Mark Richey, Steve Swenson, Freddie Wilkinson). Nominiran pa je bil še en slovenski vzpon, in sicer smer odprave Kitajska 2011 v Xuelian North East (smer Raz zaupanja).

Celotna objava na PZS.si >>>
Galerija: fotografije Zdenke Mihelič
Uradna stran Piolets d'Or

Strokovna žirija, ki ji predseduje ameriški alpinist Michael Kennedy, je že za sam izbor nominirancev za najvišje alpinistično priznanje na svetu Zlati cepin - Piolets d'Or 2012 kar mesec dni študirala alpinistične vzpone s vsega sveta in izmed 88 vzponov izbrala najboljših šestih. Med temi so izbrali dva, »ki najboljše ponazarjata raziskovalni in pustolovski alpinizem na visoki tehnični ravni v minimalnem alpskem slogu ob spoštovanju okolja, narave, kulture in soplezalcev ter ki ponazarjata odlično zavezanost in predanost cilju. Oba vzpona preveva tudi samostojnost in močan ekipni duh,« je dejal predsednik strokovne žirije Michael Kennedy. In dodal: »Podelitev nagrade Zlati cepin 2012 strokovna žirija ne vidi kot tekmovanje, ampak kot praznovanje alpinizma, predanosti, vrednot. Z našo odločitvijo za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 želimo navdušiti vse mlade alpiniste po vsem svetu, da pristopajo k alpinizmu in plezanju s strastjo, s spoštovanjem do gora, narave, soplezalcev ter s ponižnostjo, skromnostjo. Alpinizem ni tekmovanje, alpinizem se rodi v srcu, ki iz njega izhaja.«
Poudarili so še, da »je bilo vseh šest vzponov fantastičnih, vsi imajo odlične elemente. Odločitev je, lahko rečemo, tudi subjektivna, čustvena, a odločili smo se tudi na podlagi tega, kar čutimo v srcu. Poudarjamo, da noben vzpon ni slabši od drugega.«

Naša alpinista 23-letni Luka Stražar (študent geografije) in 26-letni Nejc Marčič (dela v gradbeništvu), sta bila že nominacije izredno vesela, kaj šele same podelitve Zlatega cepina 2012! Bila sta presrečna: »Da bova nominirana za tako nagrado, si zagotovo nisva mislila, sploh med tako izkušenimi alpinisti; da pa naju bodo nagradili, pa seveda niti pomislila nisva.
Ko je bila smer za nama, sva bila srečna, da je konec naporov; bila sva vesela in hvaležna, da nama je uspelo. Ko greš na odpravo, ne razmišljaš o drugih stvareh, kaj šele o kakšni nagradi. Zlati cepin nisva pričakovala. Je pa to potrditev, da sva na pravi poti v alpinizmu in da delujeva dobro. Predvsem pa je to ogromna vzpodbuda za naprej

Luka Stražar je bil 24. januarja 2012 na alpinistično plezalnem večeru v Domžalah proglašen tudi za najperspektivnejšega slovenskega alpinista za leto 2011, Nejc Marčič pa je prejel nagrado za posebne dosežke v alpinizmu za 2011.

Zlati cepin za življenjske dosežke, ki se bo od sedaj naprej imenoval Nagrada Walterja Bonattija - Bonattiju v spomin, je prejel po prvem prejemniku Walterju Bonattiju, ter Reinholdu Messnerju in Dougu Scottu francoski alpinist Robert Paragot.

Strokovna žirija je namenila posebno omembo, a ne Zlati cepin, še vzponu v Torre Eggerju (2850 m, Argentina), ki je »zelo poseben vzpon, saj predstavlja nov način, prihodnost v lednem plezanju.«
Karakteristike vzpona:  južna stena, nova smer Venas azules nad sedlom Col of Conquest (dosežen po El Arco de los Vientos, 950 m, od teh 350 m prvenstveno: 6a, A1, AI6 (95°), M5, alpski slog v dveh dneh in z bivakom na sedlu), plezala: Bjorn-Eivind Aartun in Ole Lied (Norveška).
Bjorn-Eivind Aartun se je žal 10. februarja 2012 smrtno ponesrečil pri plezanju na domačem Norveškem. Kot je dejal sodnik Kennedy, se je Bjorn ponesrečil že po izbranih nominiranih vzponih in vzpon zaradi smrti plezalca niso želeli dati s seznama: »... to je žalosten del alpinizma, a žal tudi resnični.«

Pripravila Zdenka Mihelič 


Dragoceni zlati cepin v roke "sanjačema zlatih jam"
Nagrada je že petič romala v slovenske roke

MMC RTV SLO/STA: Luka Stražar in Nejc Marčič sta dobitnika zlatega cepina za najboljši oziroma najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011.

Podelitev je bila v soboto v Courmayeurju, sodniško žirijo, ki ji je predsedoval ameriški alpinist Michael Kennedy, pa sta slovenska alpinista prepričala s smerjo Sanjači zlatih jam v K7 West.

S strastjo, srčnostjo in skromnostjo v steno
Strokovna žirija je v obrazložitvi podelitve zlatega cepina, najvišjega priznanja v alpinističnem svetu, zapisala: "Mlada slovenska alpinista Nejc Marčič (26 let) in Luka Stražar (23 let) sta dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene, smer je dolga preko 1600 m. Raziskovanje, tehnične težave, minimalističen slog in predanost so značilnosti njihovega vzpona. Odlično se nam zdi, da sta vzela izkušnje, ki sta si jih nabrala v domačih gorah, in jih v Himalaji nadgradila. Splezala sta zelo lepo in težko smer. Poleg vseh naših meril še posebej izpostavljamo raziskovalni alpinizem, minimalistični, čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, predanost, skromnost, srčnost in to, da sta kot neprofesionalna alpinista splezala tako smer."

Nagrada tudi ameriškim alpinistom
Med šestimi nominiranimi alpinističnimi vzponi sta kar dva vzpona na jubilejni, že 20. podelitvi, prejela zlati cepin. Poleg slovenskih alpinistov so nagrado pobrali tudi ameriški alpinisti Mark Richey, Steve Swenson in Freddie Wilkinson za vzpon v indijskem sedemtisočaku Saser Kangri II. Nominiran pa je bil še en slovenski vzpon, in sicer smer odprave Kitajska 2011 v Šuelian North East (smer Raz zaupanja). Zlati cepin za življenjske dosežke je prejel francoski alpinist Robert Paragot.

Študent geografije Stražar in Marčič, ki dela v gradbeništvu, sta bila nagrade zelo vesela. Za spletno stran Planinske zveze Slovenije sta strnila vtise: "Nisva si mislila, da bova nominirana za takšno nagrado in se znašla med tako izkušenimi alpinisti, kaj šele, da bi takšno nagrado na koncu tudi dobila. Ko je bila smer za nama, sva bila srečna, da je konec naporov. Bila sva vesela in hvaležna, da nama je uspelo. Ko greš na odpravo, ne razmišljaš o drugih stvareh, kaj šele o kakšni nagradi. Zlatega cepina nisva pričakovala. Je pa to potrditev, da sva na pravi poti v alpinizmu in da delujeva dobro. Predvsem pa je to ogromna vzpodbuda za naprej."

Planinska zveza Slovenije je Stražarja letos že razglasila za najperspektivnejšega slovenskega alpinista za leto 2011, Marčič pa je prejel nagrado za posebne dosežke v slovenskem alpinizmu. (T. O.)

______________________________________________________________

Večer, Svet: Slovenska alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič sta dobitnika zlatega cepina za najboljši oziroma najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011. Podelitev je potekala sinoči v Courmayeurju, sodniško žirijo, ki ji je predsedoval ameriški alpinist Michael Kennedy, pa sta prepričala s smerjo Sanjači zlatih jam v K7 West.

Med šestimi nominiranimi alpinističnimi vzponi sta kar dva vzpona na jubilejni, že 20. podelitvi, prejela zlati cepin (Piolets d'or). Poleg slovenskih alpinistov so nagrado pobrali tudi ameriški alpinisti Mark Richey, Steve Swenson, Freddie Wilkinson za vzpon v indijskem sedemtisočaku Saser Kangri II. Nominiran pa je bil še en slovenski vzpon, in sicer smer odprave Kitajska 2011 v Xuelian North East (smer Raz zaupanja). Zlati cepin za življenjske dosežke je prejel francoski alpinist Robert Paragot.

Strokovna žirija je v obrazložitvi podelitve zlatega cepina, najvišjega priznanja v alpinističnem svetu, zapisala: "Mlada slovenska alpinista Nejc Marčič (26 let) in Luka Stražar (23 let) sta dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene, smer je dolga preko 1600 m. Raziskovanje, tehnične težave, minimalističen slog in predanost so značilnosti njihovega vzpona. To je bila šele njuna prva himalajska odprava. Odlično se nam zdi, da sta vzela izkušnje, ki sta si jih nabrala v domačih gorah, in jih v Himalaji nadgradila. Splezala sta zelo lepo in težko smer. Poleg vseh naših kriterijev še posebej izpostavljamo raziskovalni alpinizem, minimalistični, čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, predanost, skromnost, srčnost in da sta kot neprofesionalna alpinista splezala tako smer."

Študent geografije Stražar in Marčič, ki dela v gradbeništvu, sta bila nagrade zelo vesela. Za spletno stran Planinske zveze Slovenije sta strnila vtise: "Nisva si mislila, da bova nominirana za takšno nagrado in se znašla med tako izkušenimi alpinisti, kaj šele, da bi takšno nagrado na koncu tudi dobila. Ko je bila smer za nama, sva bila srečna, da je konec naporov. Bila sva vesela in hvaležna, da nama je uspelo. Ko greš na odpravo, ne razmišljaš o drugih stvareh, kaj šele o kakšni nagradi. Zlatega cepina nisva pričakovala. Je pa to potrditev, da sva na pravi poti v alpinizmu in da delujeva dobro. Predvsem pa je to ogromna vzpodbuda za naprej."

Planinska zveza Slovenije je Stražarja letos že razglasila za najperspektivnejšega slovenskega alpinista za leto 2011, Marčič pa je prejel nagrado za posebne dosežke v slovenskem alpinizmu.

Zlati cepin je tako že petič romal v slovenske roke. Sploh prvi zlati cepin je leta 1992 šel v roke Marku Prezlju in Andreju Štremflju za prvenstveni vzpon po južnem stebru osemtisočaka Kangčendzenge (8476 m). Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v SZ steni Ama Dablam (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado že drugič prejel Prezelj, in sicer skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m). Istega leta je prejel zlati cepin po mnenju občinstva še Pavle Kozjek.

Še več pa je bilo predlaganih in nominiranih alpinističnih vzponov slovenskih alpinistov. Prezelj in Štremfelj sta bila nominirana leta 1996 za vzpon v Patagoniji leta 1995, Prezelj je bil nominiran tudi leta 2002, Humar pa za leti 1999 in 2004. (sta)

 24.03.2012




K7 West
(6615 m), Pakistan: prvenstveni vzpon v severovzhodni steni, Sanjači zlatih jam (1600 m, VI/5, M5, A2, 6.-9. septembra 2011, torej v štirih dnevih iz tabora na vrh in nazaj) opravila: Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica). Njuna smer je šele tretja, ki se zaključi na vrhu K7 West. 
Strokovna žirija je v obrazložitvi podelitve Zlatega cepina 2012, najvišjega priznanja v alpinističnem svetu za 2011, dejala: »Mlada slovenska alpinista Nejc Marčič (26 let) in Luka Stražar (23 let) sta dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene. To je bila šele njuna prva himalajska odprava. Odlično se nam zdi, da sta vzela izkušnje, ki sta si jih nabrala v domačih gorah, in jih v Himalaji nadgradila. Splezala sta zelo lepo in težko smer. Poleg vseh naših kriterijev še posebej izpostavljamo raziskovalni alpinizem, minimalistični, čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, predanost, skromnost, srčnost in da sta kot neprofesionalna alpinista splezala tako smer

Saser Kangri II (7518 m), Indija: prvenstveni vzpon na vzhodni vrh; druga najvišja deviška gora na svetu in drugi najvišji vrh, ki ima prvenstveni vzpon v pravem alpskem slogu. jugozahodna stena - The Old Breed (1700 m: WI4 in M3), plezali (od 21.-24 .avgusta 2011): Mark Richey, Steve Swenson in Freddie Wilkinson (ZDA).
V obrazložitvi so v žiriji dejali: »To je druga najvišja gora, na katero se ni še nihče povzpel. Ekipa je dober zgled, kako se povezati in uporabiti svoje izkušnje ter se prepustiti raziskovanju; prav tako je vzpon narejen v zelo lahkem slogu in krasnem timskem duhu.«

Da je žirija nagradila najmlajšo in najstarejšo (Mark, 54 let; Steve, 58 let) nominirano ekipo, je zgolj srečno naključje, je mdr. še povedal predsednik strokovne žirije Kennedy. 


 

 

 

 

 

 

 

25.03.2012

Sploh prvi zlati cepin je leta 1992 šel v roke Marku Prezlju in Andreju Štremflju za prvenstveni vzpon po južnem stebru osemtisočaka Kangčendzenge (8476 m). Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v SZ steni Ama Dablam (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado že drugič prejel Prezelj, in sicer skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m). Istega leta je prejel zlati cepin po mnenju občinstva še Pavle Kozjek.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 25.03.2012

Prva himalajska odprava jima je prinesla alpinističnega oskarja

  Luka Stražar in Nejc Marčič

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46101

Novosti