Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučarska šola inž. Janše na Triglavu

Jutro (1932): Takoj po otvoritvi novega smučarskega doma SK Ilirije je začela delovati v Planici permanentna smučarska šola pod vodstvom saveznega smuškega učitelja in olimpionika inž. Janka Janše.

Inž. Janša je od leta 1928, dalje deloval kot savezni trener po vseh zimskosportnih postojankah Gorenjske ter vzgojil večino naših najboljših tekmovalcev v teku. Tekom preteklih sezon je z metodično vzgojo žel krasne uspehe, ki so najbolj vidni v napredku forme in stila naših tekmovalcev. Za zasluge na polju vzgoje tekmovalcev ga je JZSS imenovala 1930 za prvega saveznega smuškega učitelja.
Preteklo zimsko sezono je prvič prevzel vodstvo tečajev za začetnike in že izvežbane.
Organizirala se je 1. stalna smučarska šola v Jugoslaviji, ki je že v prvem letu zaznamovala krasen uspeh; uvedel je v njej nov sistem pouka, bazirajoč na najmodernejših izkustvih alpinske tehnike, katera uživa svetovni sloves. Že po letošnji uvedbi se more soditi, da bo tudi pri nas nastopila ta tehnika vožnje, naslanjajoč se na oblike alpinskih terenov, svojo zmagovito pot. V mnogočem se naši tereni vendarle razlikujejo od inozemskih.
Zato je Janševa smučarska šola uvedla v svoj program tudi dobre in potrebne like norveške tehnike. Zveza alpinske tehnike z norveško predstavlja danes najvišjo stopnjo, v razvoju smučarstva.
Smučarska šola v Planici se je že v prvem letu svojega obstoja uvedla simpatično. Delovala je ob velikem interesu s strani publike nepretrgano od 24. Decembra do 4. aprila V izredno zdravi in lepi šport je uvedla 160 smučarjev ter 50 Sokolic v posebnih tečajih Sokolske savezne prednjaške šole. In ves čas je žela toplo odobravanje in zahvalo ter pridobila sebi in smuškemu športu novih prijateljev. V drugi polovici aprila bo smučarska šola nadaljevala svoje delo na obsežnih terenih naših Alp. Središče ji bo tvorila prijazna Staničeva koča, ki je po svojem položaju predestinirana za bazo. Gospodarsko stran tečajev ima v rokah preizkušeni oskrbnik g. Bitenc, ki bo poskrbel, da bo razpoloženje tečajnikov stalno na višku, poleg tega bo po vseh ostalih kočah Triglavskega pogorja uredil vse za udoben sprejem izletnikov-kurzistov. Poleg vežbanja tehnike je namreč v programu prireditev številnih krajših in daljših tur po vsem Triglavskem pogorju; smuki proti dolinam Krme in Kota, na obsežna polja proti Kredarici in izpod Rži so eden lepši od drugega. V neposredni okolici Staničeve koče vabijo na poset vrhovi, dosegljivi ne s prevelikimi težavami. Daljše ture pa bodo povedle tečajnike v prelestne predele Velega polja, preko Hribaric na Sedmera Jezera, na Dedno polje in v dolino za Jezeram. Obširna snežišča okoli Staničeve koče bodo služila v vežbanju tehnike zaporednih lokov na strmih pobočjih.

Smučarska šola bo delovala vso drugo polovico aprila ter meseca maja, dokler bo dovolj interesentov. Izgleda, da se bo do onih dni temeljito popravilo vreme, tako da bodo podani prav vsi pogoji za uspešen razvoj šole v najlepši dobi smučanja: v pomladnem soncu in snegu.
Prijave naj se naslovijo na g. Janeza Bitenca, Staničeva koča-Mojstrana. Vstop in Izstop iz šole je mogoč ob vsakem času. Nosači so na razpolago v Mojstrani. Pristop je markiran in izhojen od doline Krme dalje. Udeleženci se opozarjajo, da vzamejo s seboj dovoljne tople obleke in rdeče-rmena očala. Pri g. Bitencu se dobe vsa točna pojasnila.

Jutro, 10. april 1932
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti