Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz ga je zasul

Domoljub (1942): 17 letni rudarjev sin Lovro Kotnik iz Črne v Mežiški dolini je dne 10. svečana popoldne stopil v bližnji gozd po nekaj smrečja.

Med potjo pa je v strmini sprožil plaz, ki ga je kakih 100 metrov globoko nesel s seboj ter ga zasul. Dobro, da so nesrečo zapazili šolski otroci, ki so takoj obvestili orožnike. Ti so sklicali reševalce, nakar so Kotnika čez dve uri še živega izkopali. La prestrašen je bil hudo.

Sneženi plazovi na štajerskem Kozjaku so zasuli dva človeka, ki sta ostala mrtva pod snegom. Šele po dolgem naporu so ju domačini odkopali.
Bila sta to 54 letni posestnik Šmid iz Spodnje Kaplje in pa 13 letni fantiček Vollmayer.

Plaz ga je zasul
Kočar Anton Zorko iz Padiš pri Laškem, ki sicer dela v laški pivovarni, je te dni hotel od svoje hiše v globokem snegu napraviti gaz do glavne ceste. Ko je kidal sneg, je z vrha pridrvel nanj snežni plaz, ki ga je nesel s seboj 250 metrov globoko v dolino ter ga tamkaj zasul.
Nesrečo je zapazil njegov sosed Lipovšek, ki je takoj klical ljudi na pomoč ter skušal reveža rešiti, a se jim ni posrečilo. Zato so takoj obvestili orožnike v Laškem, ki so s petimi možmi prihiteli na pomoč ter so vsi skupaj čez pol ure nesrečneža res izkopali, pa je bil že mrtev.

Domoljub, 25. februar 1942
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti