Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lokalno nevarne razmere

Metod Škarja: Kljub sicer 1. stopnji nevarnosti plazov poročajo o  nevarnih območjih nepredelanega kložastega snega na severnih straneh Bohinjsko-Tolminskih gora.

Tako so na severnih straneh teh gora vse od Črne prsti, nad planino Suha, pa do Vogla (od drugod ni poročil, razmere pa so verjetno podobne) pod grebeni in nižje naleteli na območja napihanega snega, kjer so se že sprožili spontani plazovi, pod smučmi pa so se delale napoke in sproščali značilni glasovi "wuff", ko so se sesedale cele plošče napihanega snega.

Informacija je zlasti aktualna za turne smučarje, ki bi lahko smučali na tem območju.

Metod Škarja  

"... Kmalu mi je bilo jasno, da bom moral obrniti, saj so na severnih in zahodnih pobočjih OBSEŽNA OBMOČJA NAPIHANEGA SNEGA, ki čakajo, da se odpeljejo. Nekaj kložastih plazov se je že sprožilo, opazil pa sem tudi več napok. Dva poka pod smučmi sta mi nato pospešila korak proti grebenu..."

"... Snega je malo, ampak klože so bile zjutraj prav zastrašujoče! Nad planino Zadnji Vogel so se nam kar tresla tla pod nogami...."

Foto:Luka Ambrožič

Foto: Miro Podgoršek

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Lokalno nevarne razmere "

Lojze Budkovič,

Opozorilo o zaplatah nepredelanega kložastega snega na severni strani Bohinjsko-Tolminskih gora je potrebno. Dobrodošlo bo predvsem smučarjem, ki se ne zavedajo te nevarnosti in v adrenalinskem zanosu obirajo širna pobočja okoli smučišča Vogel. Še danes se s težkim srcem spominjam tragičnega 8.2.2010, ko smo nemočni po dolgotranjnem sondiranju kložastega plazu nad Zadnjim Voglom na njegovem čelu prepozno prišli do mladeniča iz Škofje Loke. Sorazmerno varna je trenutno običajna trasa turnega smuka Rodica. Pa tudi tukaj bodimo previdni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti