Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peklensko cedevito

...Friko - Jernej Peterlin: ... sta ponovila Luka Lindič in Luka Stražar

Smer v Rzeniku je Luka Lindič poizkušal preplezati že pred dvema letoma, vendar je bila mokra skala vzrok za neuspeh. Takrat se je rodila tudi ideja o zimskem vzponu v smeri, ki jo je Luka Lindič (AO Celje-Matica) skupaj z Lukom Stražarjem (AAO) v letošnji zimi tudi uresničil.

Rzenik je med plezalci znan po 400 metrov visoki in zelo navpični severni steni, v kateri je bila večina smeri preplezanih v osemdesetih letih. Dandanes se v njej, zaradi konstantno padajočega kamenja, pleza zelo redko.

Luka Lindič in Luka Stražar sta se v Peklenski cedeviti preskušala že v januarju, vendar je bil vzpon v previsnem delu neuspešen. V februarju sta se vrnila in bivakirala v votlini pod steno, kjer sta skozi noč v miru razmišljala o previsnem delu smeri.

Prvi raztežaj je najtežji, zato sta imela v načrtu, da se najprej ogrejeta in potem začneta plezati ta ključni del. Vseeno je Lindič vstopil v smer takoj in uspešno preplezal ključni raztežaj. Za njim je bil uspešen tudi Stražar. S prvim delom smeri sta opravila po načrtih, naslednji raztežaji pa so bili, zaradi svežega sklanega podora, videti grozljivi, zato sta se morala preusmeriti v osrednji del stebra. Tu sta naletela na plezanje po zamrznjenih travah. Prvi dan sta s plezanjem zaključila štiri raztežaje pod vrhom, kjer sta bivakirala in zjutraj nadaljevala proti vrhu. Po pisanju Luke Lindiča je plezanje smeri obema predstavljal velik izziv in sta se imela super. Naletela sta na plezanje v delikatni previsni skali, kjer sta najtežji raztežaj ocenila okrog ocene M9 in na zabavno, vendar resno plezanje po zamrznjenih travah.

Naj dodamo, da je bila smer preplezana med zadnjimi v Rzeniku v zelo suhi zimi leta 1989. V navezi so bili Marko Prezelj, Janez Kešnar in Tomaž Wiegele.

Prvo prosto ponovitev, ki je bila hkrati šele druga ponovitev smeri in prva ponovitev smeri v zimskih razmerah, je preplezal Gregor Kresal z Luko Grebencem med 1. in 4. aprilom 2005. Za smer sta potrebovala 20 ur. Smer je Kresal takrat ocenil s 7c, M7+/7a.
Tadej Krišelj in David Debeljak sta smer preplezala jeseni leta 2009. Njun cilj pa je bila prosta ponovitev. Krišlju je to uspelo, Debeljaku pa je zmanjkalo le malo, saj se mu je tik pod stojiščem odlomil oprimek. Popravila sta tudi ocene za najtežji del smeri po raztežajih na 7b+, 6c+, 7a in 6b ter dodala opombo, da gre za dokaj lepo plezanje in zaradi kar nekaj železja v smeri, tudi relativno varno plezanje.

Pripravil Jernej Peterlin

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti