Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinisti pozor, ledeni slapovi se talijo

Primorske novice, kronika: Plezanju po ledenih slapovih, ki vsako leto privablja več navdušencev, se je iztekel čas. Ledeni slapovi lahko odstopijo od podlage in se zlomijo, kar je značilno prav za primorske slapove.

BOVEC, TOLMIN ► “Čas zdaj ni več primeren za plezanje po ledenih slapovih,” opozarja načelnik bovške gorske reševalne službe Marko Matajurc. Vremenoslovci namreč za konec tedna napovedujejo višje temperature, do 15 stopinj Celzija.

Predvsem območje Loga pod Mangrtom je v preteklih hladnih dnevih obiskalo veliko alpinistov. Tu je namreč izhodišče za več slapov. Med najbolj priljubljenimi za plezanje so Parabola, Zeleni slapovi, Reščev slap, Lukežev slap in Predelca, če jih naštejemo le nekaj. Tako se je letos pripetilo, da je v enem dnevu posamezen slap obiskalo tudi po več navez oziroma plezalnih parov. Ledu je bilo v izobilju. Pred dvema tednoma so preplezali tudi zaledeneli slap Boka, ki je bil nazadnje preplezan leta 1993. Kljub velikemu obisku hujših nesreč na Bovškem ni bilo. “Očitno se na našem koncu ledenih slapov lotevajo dobri alpinisti,” meni Matajurc.

Alpinista, ki ga je zadela ledena ploskev, so iz stene Gregorčičevega slapu rešili s pomočjo helikopterja. Foto: MILJKO LESJAK GRS TOLMIN

Huda nesreča alpinistov pa se je pred tednom dni zgodila na Tolminskem, na 84 metrov visokem Gregorčičevem slapu pri Vrsnem. Eden od alpinistov je preplezal zaledeneli slap in od zgoraj varoval prijatelja v navezi. Med plezanjem se je nad slednjim odtrgal deset metrov dolg in nekaj metrov širok kos ledu ter ga med padanjem zadel. Hudo poškodovan je obvisel na vrvi 20 metrov nad vznožjem. “Po daljši oskrbi in pripravi za transport so ga s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Zaradi hudih poškodb ponesrečeni klasičnega reševanja in daljšega transporta do vasi ne bi preživel,” pojasnjuje Miljko Lesjak, član GRS Tolmin, ki je vodila reševalno akcijo. Sonce in višje temperature hitro poskrbijo, da postane led nestabilen, kar naj bi botrovalo tudi nesreči na Gregorčičevem slapu.

Prav hude poškodbe so ena od težav, ki lahko nastanejo pri plezanju po ledenih slapovih. Plezalci imajo namreč na nogah ostre dereze, v rokah pa cepine. S tako opremo se zdrs ali padec običajno konča s hudimi poškodbami.

TK

 

 23.02.2012

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Alpinisti pozor, ledeni slapovi se talijo"

Metod Škarja,

Na tej sliki se dobro vidi, da se slap drži samo še levo in desno na skale ter kolikor sam sebe podpira v vzdolžni smeri. Kjer voda teče po skali na široko, podpore spodaj na skalo ni več, kar pa se pred porušitvijo ne vidi. Ko prične odstopati oz. se odtajevati od skal, je porušitev slej ko prej neizbežna. Ko se (lahko tudi samo višje zgoraj) ogreva (sonce in/ali toplejši zrak), se ogreva tudi pritekajoča voda in vedno več jo je, če je se zgoraj tali sneg (oz. led). Začne izpodjedati slap od spodaj, ne da bi se od zunaj kaj videlo. Zato slapovih z dosti vode postanejo nevarni dosti prej kot drugi. Slapovi, na katere sije sonce in ni dovolj mrzlo, pa se enako lahko odtajajo ravno na meji skala/led, kjer je absorpcija svetlobe/toplote največja, če led ni dovolj debel.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti