Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lanski vzponi kamniških alpinistov in plezalcev

Kamniški občan (1994) - Klemen Mali: Julija je Marko Prezelj obiskal Chamonix. Najprej se je sam povzpel po kozmičnem grebenu na Aiqulle du Midi.

Nato sta z Andrejem Štremfljem (AO Kranj) opravila dva vzpona. In sicer v Les Voardesu, smer Kaltazion (6c+AO, 250 m, 2.30), in v Mont Blancu du Tauille, smer Chye TD, (1 ura). Zaradi Andrejevega odhoda si je Marko poiskal novega soplezalca, Nizozemca Terryja S. in z njim opravil tri odlične vzpone. V Blatieru: Colonel polischinet fidel fiasco (6c+/6c, 3.30), in Draculo (6c+, 3.30). V Preigneju pa smer Peigne perdur (7a+, 400 m, 6 ur), npr.

Marko Prezelj je bil zelo aktiven tudi doma. S soplezalcem Silvom Karom (AO Domžale) je opravil dva odlična vzpona. V Ospu Tržaško zajedo (7 b, 150 m), v Vežici pa Črno mačko (VIII +). Z Matjažem Wiegeletom sta v steni Šit opravila prvo ponovitev Delavske smeri, (VII - , 9 ur.) Matjaž je plezal z Daretom Juhantom tudi v steni Travnika, ki je prav tako kot stena Šit v dolini Tamar. Splezala sta odlično smer Marija na belem produ (A3/VI+, 13 ur, 12p, 800 m). V Šitah pa smer Belak-Manfreda (VI+, 9 ur, 1 pp).
V dolini Tamar je plezal tudi Klemen Mali. S soplezalcem iz Domžal sta splezala JLA (VI+), v Šitah in Ašenbrenerja (VI) v Travniku. Prav tako je plezal tudi v severni triglavski steni.
Z Jožetom Hribernikom sta splezala spominsko smer Borutu Bergantu (VII -/A0). Ko zanimivost naj povem, da je smer prvi ponovil prosto Marko Prezelj in ji pripisal oceno IX- . Klemen se je z Robertom Malinaričem ponovil Skalaško smer, z Robertom Poličnikom pa Helbo s Čopom (VII+/ VI+). Obe smeri sta prav tako v severni triglavski smeri. Helbo s Čopom sta ponovila tudi Jože Hribernik in Damjan Čibej.
V Kamniških Alpah sta Tomaž Humar in Robi Poličnik splezala v južni steni Planjave prvenstveno smer Modri lišaj (VII-, VI+, 6 ur). Klemen je splezal Geršak-Grčar (VI) in s Primožem Trunkom smer Trikot (VI), v severni steni Dolgega Hrbta, Poličnik in Čibej pa smer Saše Kamenjeva (VI+). V Koglu sta Mali in Čibej prosto ponovila Rumeno zajedo (VII). V Rzeniku sta Damjan Kočar in Janko Plevel splezala Kamniško smer. Tomaž Humar je prosto ponovil Perčičev steber (VII-) in soliral Centralno smer v Planjavi (VI+). Nadaljevanje prihodnjič.

Klemen Mali
Kamniški občan, 9. junij 1994
 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti