Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.02.12

Slapovi drugi del!

Mraz in vreme sta trenutno zelo naklonjena plezanju slapov. Zaradi majhne količine snega, ki je po vrhu vsega še nepredelan, bo treba s plezanjem smeri še nekaj časa počakati. Zato pa so bili v preteklih dneh preplezani nekateri slapovi, ki se bolj poredko naredijo. Tako je že drugi teden zapored rubrika namenjena bolj slapovom.

Odmeval je predvsem vzpon Dejana Korena in Mitje Šorna v Boki. Plezala sta po desni strani glavnega curka v novi liniji in poimenovala smer Nora burja (WI6, X, 130 m). Več je bilo zapisanega že tukaj.

Poizkušalo se je tudi v Peračici, vendar dlje kot do pod glavne sveče niso prišli. Pleza se večini lažjih slapov v okolici Bohinja, ki so ob dela prostih dnevih deležni nemalo obiska. Obiskani so tudi slapovi v Zgornje Savinjski dolini. Peričnik, Lucifer, Stiriofobija, Katarza, Skočniki ter na drugi strani redko narejeni Krokarjev slap, ter oba slapova v Belci. V okolica Loga je dobro narejenih tudi večina okoliških slapov (Psihoanaliza, Zeleni slapovi, Lukežev led, Strmec, Rabeljski slap ...). Nekaj slik razmer pa tukaj.

Peričnik

V Peričniku. Fotografija: Dejan Koren

V Kamniško–Savinjskih Alpah se pleza klasične slapove v dolini Logarske doline (Sušica, Palenk …), v Robanovem kotu (Lopčki slap) ter v Matkovem kotu (trio slapov Fakin). Na južni strani nad Kamniško Bistrico sta Arne Jeglič in Matic Košir pred sneženjem plezala Turski slap v južni steni Turske gore. Plezana sta bila tudi oba slapova v Repovem kotu, ki sta v odličnem stanju. Nad Jezerskim se je prav tako nadaljevalo obleganje večine slapov.

Tudi v drugih predelih Slovenije so se zaradi dolgotrajnega mraza naredili mnogi slapovi. Zasledil sem zanimiv in redek vzpon po soteski slapov Gačnik.

Zanimiv je tudi vzpon na Hrvaškem v bližini meje, v slapovih Zelenega vira.

Dejan Koren mi je tik preden sem dokončal s pisanjem današnjih novic še povzetek svoje zgodbe plezanja v Boki ter ob ponovitvi smeri Illuminati (M11, WI6, 165 m) še zapis in galerijo slik o tamkajšnjem vzponu. Več pa na njegovi strani.

Matej Kladnik in Urban Novak sta se mudila na mednarodnem srečanju plezalcev na Škotskem, kjer sta se spoznavala s tamkajšnjim tradicionalnim plezanjem. Več o tem ter galerija slik na Matejevi strani.

Bor Šumrada 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Boka

Pogled od daleč v Boko.

Peričnik2

V Peričniku. Fotografiji: Dejan Koren

Belca

Krokarjev slap.

Turski

V Turskem slapu. Fotografiji: Arne Jeglič

 

Značke:
ALP AN novosti

2 komentarjev na članku " AN - 14.02.12"

Bor Šumrada,

Hvala Matic, popravljeno.


Matic Košir,

Pri slika za ketero piše da je iz zahodnega v Belci je v resnici slika prvega raztežaja Krokarjevega slapu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti