Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zopet vrhunski vzpon Celjanov

Novi tednik (1982), Alpinistični kotiček - Ciril Debeljak: Da lahko teden za tednom govorimo o večjih ali manjših uspehih celjskih alpinistov in nekajkrat tudi o vrhunskih stvaritvah, ni gola slučajnost.

Letošnja zima je izjemna po treh stvareh. Po nekako triletni stagnaciji zimskega alpinizma v Celju, so letos na delu poleg starih preizkušenih alpinistov, prvič resno tudi mladi plezalci. Lahko jih imenujemo nova generacija, ki se tudi ob najslabših pogojih v steni ne obrača v dolino. K uspehu je pripomogla tudi letošnja ugodna zima, z dolgotrajnim lepim vremenom, ne pa tudi z dobrimi razmerami v stenah.

In še tretje, kar žene alpiniste v najtežje: v načrtu sta kar dve odpravi Celjanov, in če gre vse po sreči, bo prva že letos, ob izmenjavi z ruskimi alpinisti, pri čemer bi 15 Celjanov preizkušalo znanje in vzdržljivost v štiritisočakih zahodnega Kavkaza, Rusi pa v naših Savinjskih in Julijskih Alpah.

Druga pa je prva celjska odprava v Himalajo, na enega najbolj skrivnostnih in dosedaj najbolj nedosegljivih vrhov nad Katmandujem - Gauri Shankar. O tem velikem načrtu za leto 1983 bomo pisali podrobneje še večkrat, zdaj pa k preplezanim smerem.

30. 1. se je ženska naveza Šah-Markuš povzpela po Kotliški grapi na Brano in sestopila po Šiji Brane na Okrešelj. Vzpon je motil izredno močan veter, kar sta okusila tudi plezalca  Tržan in Horvat v Zahodni grapi in Južnem grebenu Ojstrice.

6. 2. sta Palir in Jevševar ponovila Staro smer v Ospu pri Trstu, ocena V. A2. Isti dan so bili uspešni še: Smodiš in Golob v Vzhodni smeri Male Rinke, Pepevnik in Skale Marinka v Vzhodni steni Križa, Vodišek in Jošt (AO Šoštanj) v Stebru Štajerske Rinke, Povše in Okrogar Polona v Beli piramidi Turske gore in Horvat in Pepevnik s pristopom na Prestrelnik v kaninski skupini.

7. 2. ponovijo Mazej, Smodiš, Laznik in Golob Belo piramido in Čadovo v Turski gori, isti dan beležimo tudi 15 pristopov na Malo Rinko, Štajersko Rinko in Križ, krona vsega pa je sijajen uspeh Cankar Slavka in Šrot Bojana, ki sta v dveh dneh ponovila Direktno smer Štajerske Rinke, tokrat prvič z direktnim izstopom na vrh. Več kot 10 let je že, kar je bila smer prvič pozimi ponovljena (brata Golob) z izstopom po gredini med Malo in Štajersko Rinko. Kljub pršiču, ledu v ploščah in kaminu, ter precej nizki temperaturi sta oba plezalca izstopila brez vsakršnih problemov in s tem vzponom samo še obogatila vrsto zimskih ponovitev, ki nosijo najvišjo težavnostno oceno.

Vreme v gorah je še vedno lepo, pogoji pri vzponih pa dobesedno zahrbtni. Menjuje se napihan pršič, močna kložasta površina in zelen led, kar je letos terjalo žal že sedem smrtnih žrtev. Zato ponovno opozarjam na skrajno previdnost že pri normalnih vzponih in nujnost, da mora biti vsak, ki se podaja nad gozdno mejo, popolno zimsko opremljen in dobro izvežban v zimski plezalni tehniki.

Ciril Debeljak-Cic
Novi tednik, 18. februar 1982


Opomba - Lojze Golob

Prvo zimsko ponovitev Direktne smeri v Štajerski Rinki sva v dneh od 29. januarja do 1. februarja 1968 opravila Lojze Golob in Silvo (Silvester) Jošt (torej ne brata Golob ...). Smer sva v celoti preplezala po originalnem poteku smeri, torej tudi preko "glave". Zadnji dan vzpona so dogajanje v steni spremljali: Janez Golob, Pavle Svatina in Marjan Klemenčič.
O vzponu je objavljen obširen članek v Planinskem vestniku številka 8/1968.

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti