Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinska smučarska tekma z Urške gore v dolino

Jutro (1932): Smuški klub Guštanj-Rimski vrelec je priredil na Svečnico medklubsko tekmo s startom na vrhu Urške gore 1690 m in ciljem v Kotljah 510 m.

Organizacija tekme in trasiranje progi je bila poverjena članom Štanglu Stanku, Marchiottiju Stanku, Magriču in Zweilu, ki so z velikim trudom in naporom izvedli markacijo in izpeljavo nekaj nad 12 km dolge proge, sprva v težko alpinskem terenu med skalovjem, dokler se ni izvila mimo Godca po lepem srednjegorskem pasu po travnikih mimo Pokrova, Šrotnekerja v Kotlje povsod v tekmovalca poleg znanja tehnike in rutine še obilo porcije poguma in hladnokrvnosti.
Na najbolj nevarni točki je bila postavljena sanitetna Staniča, dočim je na cilju prevzel službo rade volje tukajšnji zdravnik g. dr. Erat, Rdeči križ pa je dal na razpolago pod vodstvom g. Rajka Kotnika svoj reševalni avto.
Organizacija je bila brezhibna in vzorna. Že na predvečer se je zbralo v planinski koči SPD podružnice Slovenj Gradec, ki je bila 2 dni za zimske razmere razkošno opremljena in oskrbovana, mnogo izletnikov iz Maribora, Zagreba in Celja, med njimi 14 tekmovalcev, zastopnikov, vseh bližnjih in daljnih smučarskih klubov. Točno ob 9. zjutraj je bil start, ko so bile doline okoli in okoli še zavite v svetlosive jutranje megle, dočim so se vrhovi Karavank, Savinjskih in Julijskih Alp blesteli v jutranjem svitu.
Favorit je bil Herbert Jurič, ki je drsal z blazno brzino po sneženih poljanah v nizkem hocke, preskakova1 z raznimi skoki jarke in ovire in v rekordnem času nekaj nad 40 minut privozil na cilj. V enominutnem presledku za njim je privozil Zdravko Štangl, dokaz njegove odlične forme. Trije tekmovalci so med potom izstopili a eden si je ranil nogo.
Rezultati so:
1. Jurič Herbert, Mariborski smučarski klub v času 40.15;
2. Štangl Zdravko, Maraton, 41.45;
3. Stefič Jožef. Guštanj-Rim. vrelec 47.14;
4. Kralj Ervin, Slovenj Gradec. 49.17;
5. Ankele Riko, Tržič, 50.20;
6. Harnold Pavel, Guštanj- Rim. vrelec. 51.30;
7. Terček Fran, Slovenj Gradec, 56.24;
8. Praunsberger Boris, Concordia-Zagreb, 56.46;
9. Polačnik Jurij, Slovenj Gradec, 1.1.23;
10. Leskovšek Miha, Guštanj-Rim vrelec, 1.14.05.
Na cilju je pričakovala tekmovalce koteljska godba in mnogo prijateljev zimskega športa. Odtod se je formirala povorka s klubsko zastavo na čelu korakajoč v prostore letovišča »Rimski vrelec«, kjer so se popoldne razglasili rezultati in štirim prvoplasirancem razdelila darila.
Popoldne se je vršila sankaška tekma. Vaščani iz Kotelj in kmetje iz Podgorja so pod vodstvom izkušenega planinca domačega župnika g. Serajnika in gdč. poštarice Ele Krakerjeve priredili z mnogimi darili sankaško tekmo od Zameta v Kotlje na 4 km dolgi progi. Tekme se je udeležbo 56 tekmovalcev, med temi 11 dam. Med moškimi je bil prvi Zdovc Feliks, 4.15; pri damah Potočnik Francka, 4.10; pri otrocih Hušar Maks, 4.54.

Jutro, 6. februar 1932
 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti