Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2011

Ministrstvo za šolstvo in šport: ... Bloudkove plakete; ... Natalija Gros in Mina Markovič
Natalija Gros: Bloudkova plaketa

V četrtek, 9. februarja 2012, smo najuspešnejšim športnikom in športnim delavcem za njihove dosežke v letu 2011, podelili Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji. Podelitev je potekala v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

Nagrajenci za leto 2011
Seznam nagrajencev z obrazložitvami (PDF)

Bloudkove nagrade
Slavko IVEZIČ za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa
Janko POPOVIČ za življenjsko delo v športu
SMUČARSKI SKOKI EKIPNO (Jernej DAMJAN, Robert KRANJEC, Peter PREVC, Jurij TEPEŠ) za vrhunski mednarodni športni dosežek
Dr. Meta ZAGORC za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa

Bloudkove plakete
Gorazd BEDRAČ za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
Kanu dvosed (Luka BOŽIČ, Sašo TALJAT) za pomemben mednarodni športni dosežek
Natalija GROS za pomemben mednarodni športni dosežek
Rok MARGUČ za pomemben mednarodni športni dosežek
Mina MARKOVIČ za pomemben mednarodni športni dosežek
Dr. Dolfe RAJTMAJER za življenjsko delo v športu
Katarina SREBOTNIK za pomemben mednarodni športni dosežek
Bojan TOKIĆ za pomemben mednarodni športni dosežek
Adolf URNAUT za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
Nina VEHAR za pomemben mednarodni športni dosežek
Peter WROLICH za pomemben mednarodni športni dosežek
Nejc ŽNIDARČIČ za pomemben mednarodni športni dosežek


Natalija Gros (roj. 29. 11. 1984, Kranj)
Plaketa za pomemben mednarodni športni dosežek
Predlagateljica: Planinska zveza Slovenije
Natalija Gros je vrhunska športna plezalka; kot članica slovenske reprezentance je v slovenskem plezalskem športu pustila neizbrisen pečat. V karieri je dosegala prva mesta v obeh disciplinah (težavnost in balvani), triindvajsetkrat stala na stopničkah na tekmah svetovnega pokala in se razvila v vsestransko plezalko; njeno željo po doseganju popolnosti gibalnega izraza je ujelo tudi oko kamere v dokumentarnem filmu Chalk & Chocholate. Natalija Gros je tako s svojimi dosežki kot s športno držo vzor številnim mlajšim generacijam plezalcev, saj je njena športna pot sestavljena iz niza uspehov: osvojila je naslov evropske prvakinje (2008), zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji (2007) ter osvojila naslov evropske prvakinje v kombinaciji (2008). V letih 2004 in 2009 je postala evropska podprvakinja v težavnosti, leta 2010 v kombinaciji in leta 2005 na svetovnih igrah. Tretje mesto je dosegla v skupnem seštevku svetovnega pokala, in sicer v težavnosti (2004), v balvanih (2007 in 2009) ter v kombinaciji (2008 in 2010). Za svoje plezalske dosežke je bila v okviru stroke večkrat nagrajena. Natalija Gros si je ob koncu športne kariere za športne dosežke in za promocijo plezalskega športa prislužila Bloudkovo plaketo za mednarodni športni dosežek.


Mina Markovič (roj. 23. 11. 1987, Ptuj)
Plaketa za pomemben mednarodni športni dosežek
Predlagatelji: Planinska zveza Slovenije, Društvo za šport invalidov MOST,Tina Cvetko
Mina Markovič je ena najuspešnejših slovenskih plezalk vseh časov; leta 2011 je osvojila naslov najboljše plezalke v tekmovalnem plezanju na svetu. Markovičeva, članica Plezalnega kluba Ptuj, kjer je začela svojo plezalno pot, že vrsto let dosega izjemne rezultate v športnem plezanju na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2010 je postala evropska prvakinja v kombinaciji ter dosegla drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Leta 2011 je vrhunsko tekmovalno pripravljenost dokazala z naslovom najboljše plezalke v svetovnem pokalu v težavnosti in kombinaciji, z osvojitvijo skupnega seštevka svetovnega pokala ter s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu, kar je v eni sezoni težko ponovljiv dosežek. Istega leta je Mina Markovič, sicer študentka psihologije in dejavna pri predajanju plezalnih veščin tudi športnikom invalidom, nastopila na vseh desetih tekmah v težavnosti in zmagala kar na petih (dvakrat v Franciji, po enkrat pa na Kitajskem, v Jordaniji in Španiji). Poleg tega je državna prvakinja v balvanskem plezanju v kategoriji članic. Zaradi niza izjemnih plezalnih dosežkov v letu 2011 si je Mina Markovič prislužila Bloudkovo plaketo za pomemben mednarodni športni dosežek.


Bloudkova plaketa

Natalija Gros: Na že 47. podelitvi Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za šport, sem prejela Bloudkovo plaketo, ki jih poleg nagrad, podeljuje odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj.

Na podelitvi pa nisem bila edina iz našega športa, namreč čast zastopanja športnega plezanja sva imeli skupaj z Mino Markovič in zaradi tega je bila podelitev še toliko lepša. Vsekakor lepa nagrada in priznanje za dolgoleten trud, uspehe in dosežke, ki ga je opazila tudi država. Vendar pa mislim, da ta plaketa še zdaleč ni samo moja - ampak od vseh tistih, ki so mi na moji poti stali ob strani in me tako ali drugače podpirali, pa naj bodo to moji starši, trener, fant, prijatelji, klub, privatniki ali pa domača zveza in še sem koga izpustila.. Od vsakogar je delček te sestavljanke, ki je pripomogel k jagodi na vrhu smetane. Hvala vsem iz srca..

Po vzoru letošnje prejemnice Blodkove nagrade, moje profesorice za ples na Fakulteti za šport, dr. Mete Zagorc, pa sem si rekla, da za Bloudkovo nagrado še vedno imam čas!:) Vsekakor je šla nagrada zasluženo v njene roke in včeraj je prav tako zasluženo žarela! Vse čestitke gospa profesor in vsem ostalim prejemnikom..

Malo za res, malo za hec. Za en lep spomin pa še fotografija s prejemnikom Bloudkove plakete že leta 1989, Toma Česna!

foto: Valerija Gros
 

10.02.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiji: Janez Platiše

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti