Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodba o biku izpod Malega Grintovca

Slovenec (1932) - Ljubljana, januarja: Tako pogostokrat še ni bila nikdar rabljena beseda »bik« kakor pred dnevi preti kazenskim in prizivnim senatom deželnega sodišča. Zadeva sama bo pač zanimala tudi turista, zlasti one, ki hodijo na Grintovec.

V Suhem dolu pod Malim Grintovcem ima svoje obširno posestvo po Gorenjskem daleč na okrog poznani veliki posestnik Štular, ki je prav markanten pojav in prava, kremenita kmečka korenina. Štular je drugače turistom naklonjen. Ima pa obširne planine, tako po njem imenovano Štularjevo planino. V poletnih mesecih se po planinah pase njegov živina. Ima Štular tudi dve in pol leta starega bika, o katerem pravijo domači, da ni hudoben, nasprotno pa so skusili nekateri turisti. Nekoč je moral pred njim bežati neki nemški turist. Koncem avgusta pa sta doživeli dve ljubljanski turistinji silen strah pred tem bikom. Vračali sta se z Grintovca v dolino. Na planjavi sta zapazili veliko čredo goveje živine, ki jo je vodil Štularjev bik. Pokazal so je iz gozda v trenutku, ko sta na pašnik stopili Ljubljančanki. Bik se je zakadil proti njima. Danica je bezala pred dirjajočim bikom čez suh hudournik. Bik je dirjal za njo. Danica je padla in si pri tem močno poškodovala koleno, zlasti jabolko. Bik pa je bezljal dalje.
Danica je pozneje od posestnika Šlularja zahtevala primerno odškodnino za prestane bolečine. Ker je Štular odklonil plačilo odškodnine, je bil ovaden okrajnemu sodišču v Kranju. Tam je bil Štular obsojen po starem avstrijskem paragrafu 391 kaz. zak. zaradi opustitve dolžne pazljivosti, ker ni zavaroval bika. Na razpravi je neka priča pripomnila: »Bik je bil vesel, ker je prišel pravkar iz gozda. Drugače bik ni hudoben.«
Sodišče v Kranju je Štularja obsodilo na 120 Din denarne kazni in 500 Din odškodnine turistinji Danici.
Proti sodbi se je Štular pritožil na deželno sodišče. Njegov priziv je senat zavrnil in potrdil prvo sodbo. Posestnik Štular je po sodbi vzel denarnico ter takoj odštel poškodovanki 500 Din in njenemu odvetniku plačal stroške. Pripomnil pa je, da bo turistovsko pot preložil drugam tako, da bo bik imel mir pred turisti, a ti pred njim.
Razprava je bila tudi zanimiva v tem oziru. Ker so sodniki sodili po starem zakonu. Novi naš zakon namreč nima za to primernega paragrafa. Take prestopke neugnanih bikov bo pozneje pri nas kaznovala politična oblast.

Slovenec, 28. januar 1928
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti