Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obiskovalci gora naj bodo previdni

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Gorska reševalna zveza Slovenije opozarja, da se je zelo povečalo število obiskovalcev zasneženih gora, vsi pa še vedno ne uporabljajo pravilne opreme.

Potem ko se je v zadnjih letih se je zelo povečalo število obiskovalcev zasneženih gora, Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) opozarja, da mnogi od ponesrečencev žal še vedno ne uporabljajo pravilne opreme. Jani Bele iz Komisije za informiranje in analize GRZS razlaga, da med neustrezno opremo lahko štejemo tudi uporabo tako imenovanih pohodniških derez v visokogorju in na izpostavljenih pobočjih. Obiskovalci naj bi se po njegovih besedah za nakup te opreme odločali predvsem na podlagi reklam in nizkih cen, a ta oprema ni primerna za vse razmere. "Uporaba različnih izvedb pohodniških derez, kot so denimo dereze s štirimi zobmi, gumijaste ali plastične dereze z verižicami, je na izpostavljenih pobočjih in v visokogorju izredno nevarna. Na takšnih območjih je prav tako zelo nevarna tudi uporaba pohodniških palic, s katerimi se ob zdrsu ne moremo zaustaviti," opozarja Bele. Dodaja, da naj se obiskovalci gora zaradi nevarnosti snežnih plazov opremijo s plazovnim trojčkom (plazovna žolna, sonda in lopata), o pravilni izbiri opreme in njeni uporabi pa se izobrazijo na tečajih, ki jih prirejajo številne postaje Gorske reševalne službe in posamezna planinska društva.

Sicer pa je GRZS pripravila tudi pregled in analizo reševalnega dela Gorske reševalne službe v lanskem letu, iz katerih je razvidno, da so jih v primerjavi z letom 2010, ko so imeli 404 akcije, zabeležili 58 intervencij več. Pregled reševalnega dela za lansko leto in primerjavo z zadnjimi petimi leti je pripravil Janez Kosec iz Komisije za informiranje in analize GRZS. Kot je navedel avtor analize, je leto 2011 v primerjavi z leti nazaj po obsegu del in številu akcij najbolj primerljivo z letom 2009, ko so se zelo približali 400 intervencijam v enem letu. Leta 2007 so imeli 349 akcij in 412 ponesrečencev, leto kasneje 297 akcij in 319 ponesrečenih, v letu 2009 jih je bilo 391 in 456 ponesrečencev, medtem ko je leto 2010 zaznamovalo 346 akcij in 386 ponesrečencev. "Iz rezultatov je tudi razvidno, da smo prvič presegli število 400 intervencij in tudi število poškodovanih ali bolnih v gorah se je v lanskem letu povečalo za 74 oseb kot leto prej, kar lahko pripisujemo večjemu obisku in ugodnem vremenu," pojasnjuje Kosec. V dolino so gorski reševalci prinesli tudi 28 mrtvih, med njimi 13 gornikov oziroma tistih, ki so se ponesrečili med opravljanjem planinskih dejavnosti v gorah. Nepoškodovanih oseb so v vseh intervencijah našteli 171, poškodovanih in bolnih jih je bilo 257, za dva pa so bili obveščeni, da sta pogrešana.

Sogovornik dodaja, da so prevladovale gorniške nesreče, in sicer so se v 193 primerih poškodovali pohodniki, nekateri zaradi zgolj hoje po poti ali brezpotju, 42-krat so posredovali zaradi plezanja, enkrat zaradi alpskega smučanja in osemkrat zaradi turnega smučanja.

Gabrijel Toplak

Vecer.si 26.01.2012

Nakup različnih izvedb pohodniških derez na podlagi reklam in nizkih cen je lahko na izpostavljenih pobočjih in v visokogorju izredno nevaren.

Nakup različnih izvedb pohodniških derez na podlagi reklam in nizkih cen je lahko na izpostavljenih pobočjih in v visokogorju izredno nevaren. (Janko Rath)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46104

Novosti